Verschil tussen bloem en volkorenmeel
We beginnen met de vraag wat precies het verschil is tussen bloem en volkorenmeel, daarna vertellen we je of je bloem kan vervangen door volkorenmeel.
Volkorenmeel krijg je als je het hele graan vermaalt. Zemelen, de gemalen vliesjes, blijven daarbij zichtbaar in het meel en de structuur is wat grover. Bloem is gezeefd meel waar de vliesjes uit zijn gehaald, waardoor bloem een lichtere kleur en een fijnere structuur heeft. Ook de voedingswaarde is iets anders. Zo bevat volkoren tarwemeel ongeveer twee keer zoveel vezels als tarwebloem en is dus voedzamer dan bloem. Dit is voor de meesten ook de belangrijkste motivatie om wat vaker naar volkoren tarwemeel te grijpen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Is meel een goede vervanger?
Maar kun je tarwebloem zomaar door volkoren tarwemeel vervangen? Het antwoord is ja … máár. Meel heeft net iets andere eigenschappen dan bloem, dus het resultaat zal dan ook niet exact hetzelfde zijn als wanneer je tarwebloem gebruikt. In hoeverre je het verschil zal merken hangt er heel erg van af wat je precies gaat maken. Bij een simpele botercake die normaal gesproken een fijne structuur heeft en lekker luchtig is, zal volkorenmeel niet alleen duidelijk zichtbaar zijn, maar ook voor iets steviger, grover en minder luchtig resultaat zorgen. Bij baksels die van zichzelf al een grove structuur hebben, zoals carrot cake of haverkoekjes, zul je daarentegen waarschijnlijk bijna niets merken. Het is verder afhankelijk van je persoonlijke smaak of het verschil je stoort of niet. Het is een beetje zoals met brood of pasta. Waar de een niets behalve witte bammetjes en ‘gewone’ spaghetti wil, vindt de ander volkorenbrood of -pasta even goed of zelfs veel lekkerder. Je zal moeten experimenteren om te ontdekken in welke recepten je volkorenmeel een prima vervanger vindt en wanneer je toch liever bij tarwebloem blijft.
Hoe vervang je bloem door volkorenmeel?
Vervang 1 kopje bloem door ¾ kopje volkorenmeel of voeg ¼ meer melk of water toe dan in het recept staat, want volkorenmeel neemt meer vocht op dan bloem. Je kunt ook voor de gouden middenweg kiezen en alleen een deel van de bloem door meel vervangen als je de complete vervanging nog te spannend vindt en bang bent om je favo cake te verpesten. Zo kun je voorzichtig aan de smaak en structuur wennen en de hoeveelheid volkorenmeel eventueel steeds meer opbouwen. Wil je zelfrijzend bakmeel door volkorenmeel vervangen? Dat kan, bakmeel is namelijk niets anders dan tarwebloem met rijsmiddelen. Voeg dan per kopje volkorenmeel (ca. 125 g) 1 theelepel bakpoeder (ca. 4 g) toe.
Aan de slag!
Tot slot hebben we voor je een aantal recepten verzameld waarin je (een deel van) de bloem prima kunt vervangen door volkorenmeel. Zoals we al zeiden is carrot cake prima te maken met volkorenmeel. De American pancakes met pindakaasglazuur kun je net zo lekker maar iets gezonder maken met volkorenmeel. Ook bananenbrood leent zich goed voor het gebruik van volkorenmeel. Kies je favoriet tussen onze lekkerste bananenbroodrecepten. En wil je echt uitpakken? Zelfs dát kan met volkorenmeel. Probeer bijvoorbeeld deze walnoot-koffiecake met mascarpone.