Wat is bladselderij?

Nee, bladselderij is niet hetzelfde als de bekendere bleekselderij die je gebruikt als roerstaafje in je bloody mary. Maar wat is bladselderij dan wel? Het is een kruid met groene, grove bladeren die groeit aan een plant die wel een meter hoog kan worden. De smaakmaker is familie van zowel de knolselderij als de bleekselderij, maar dit ingrediënt eet je echt als kruid en niet als groente. Je kunt hem trouwens ook tegenkomen onder de naam snijselderij, bosselderij of struikselderij.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Bij vrijwel iedere supermarkt kun je het hele jaar door bladselderij kopen. Het is belangrijk dat de bladeren en fris, groen en droog uitzien. Koop geen exemplaren die er nat, verlept of donker uitzien. Check ook even of je het juiste kruid te pakken hebt: het lijkt qua uiterlijk erg op bladpeterselie. Het zou zonde zijn als je de verkeerde meeneemt.

Hoe smaakt bladselderij?

Nu we je vraag ‘wat is bladselderij?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit kruid smaakt. De frisse, hartige en ietwat pittige tonen doen denken aan peterselie. Het heeft echter een krachtigere en meer uitgesproken smaak.

Hoe kan je het vervangen?

Wil je dit kruid vervangen? Je raadt het misschien al, maar peterselie komt het dichtst in de buurt en is dan ook de beste keuze. Kies wel verse peterselie en niet uit een potje.

Hoe gebruik je het?

Haal de plant van de takjes en was ze altijd voor je deze smaakmaker verwerkt in je gerecht. Zit er zand op? Doe de bladselderij dan even in een kom met zout. Het zand zal dan naar de bodem zinken.

Hoe moet je het bewaren?

Je kunt dit kruid het beste bewaren in de groentelade in de koelkast. Koop het kruid zo vers mogelijk, want hij is maar enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Wat kun je er allemaal mee?

Aan zowel warme als koude gerechten kun je bladselderij toevoegen. Combineer hem bijvoorbeeld met groenten als prei, bloemkool, wortel of sperziebonen. Ook in soepen, bami, nasi en stoofgerechten past het kruid erg goed. Ronald Giphart verwerkt ze overigens ook graag in loempia’s. Ben je benieuwd geworden? Deze recepten met bladselderij zijn echt het proberen waard.

1. Gougères gevuld met ham en selderij

Gougères gevuld met ham en selderij

2. Selderijsoep

selderijsoep

3. Risotto met peer en blauwschimmelkaas

rioja