Wat is kombucha?

Eerst werd kombucha alleen in hippe restaurants geserveerd, maar tegenwoordig spot je het drankje echt overal. Maar wat is kombucha eigenlijk? Deze dorstlesser wordt gemaakt door zoete zwarte of groene thee één tot twee weken te laten fermenteren met de kombucha-zwam, ook wel SCOBY genoemd (een afkorting voor symbiotic culture of bacteria and yeast) en suiker. Dankzij de zwam worden de suikers omgezet in zuren, gisten, enzymen, vitamine B en vitamine C. Niet zo gek dus, dat je na de fermentatie een bijzonder en zurig drankje overhoudt.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kombucha kopen of maken?

Nu we de vraag ‘wat is kombucha’ hebben beantwoord wil je vast weten hoe je het maakt of waar je het koopt. Bij de biologische supermarkt vind je het  in alle soorten en maten. Van een ‘gewone’ variant tot eentje met framboos, citroen of zelfs gember. Maar het is natuurlijk veel leuker om zelf deze gefermenteerde thee te maken, want dan heb je invloed op de smaak. Naast een glazen pot, appelazijn, thee, suiker en een beetje geduld, heb je dus ook een SCOBY nodig. Deze kun je online kopen, bijvoorbeeld via starterculturen.nl. Alles in huis? Dan kun je aan de slag! Lees hieronder het recept.

wat is kombucha

Het recept

Kook 1,5 liter water en trek 2 theezakjes erin: je kunt groene of zwarte thee of een mix gebruiken. Groene thee zorgt voor een milder resultaat. Voeg 200 g rietsuiker toe en laat het afkoelen tot max. 30 graden. Doe het mengsel, plus 50 ml appelazijn en 1 zwam in een schone glazen pot. Laat de kombucha 7-14 dagen in het donker, op kamertemperatuur, fermenteren.

Gezondheidsvoordelen

Kombucha heeft veel populariteit gewonnen dankzij het gezonde imago. Zo zou het helpen tegen buikklachten, je lichaam ontgiften en zelfs helpen bij ziektes als reuma, astma en kanker. Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van kombucha, maar wetenschappers hebben geen bewijs gevonden dat er stoffen in de drank zitten die je gezondheid echt een boost geven of inderdaad helpen om ziektes te genezen. Ons advies? Drink deze bijzondere dorstlesser vooral omdat je het gewoon lekker vindt.

Aan de slag met je zelfgemaakte kombucha:

Recept: rosé kombucha punch

rosé kombucha punch

Lees nu ook: