Wat is postelein?

Postelein kun je scharen onder de noemer vergeten groenten en dat terwijl deze plant ook in ons land geteeld wordt. Sterker nog: van half maart tot half oktober kun je in de winkel Nederlandse postelein kopen. Maar wat is postelein precies? Het is een groene bladgroente die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Je herkent hem aan de kleine, ruitvormige blaadjes.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

De meeste grote supermarkten verkopen postelein en ook bij de biologische super ligt deze groente in de schappen. Het is belangrijk om te kijken of de blaadjes en steeltjes er fris en groen uitzien. Postelein wordt overigens vaak verkocht in bosjes.

Hoe smaakt postelein?

Nu we je vraag ‘Wat is postelein?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe postelein smaakt. Deze bladgroente smaakt scherp, fris en een beetje zuur. Lekker is de stevige textuur en de knapperige bite. De smaak is overigens niet heel sterk en daardoor past postelein in veel gerechten.

Hoe kan je postelein vervangen?

Vind je postelein toch niet lekker of heeft de supermarkt de groente niet op voorraad? Je kunt postelein het best vervangen door veldsla. Ook waterkers is een optie, maar houd er wel rekening mee dat waterkers een meer uitgesproken smaak heeft dan postelein.

Welk deel is eetbaar?

Welk deel van postelein kun je eten? De gehele groente is eetbaar, met uitzondering van de worteltjes. Snijd deze er dus af voor je er iets lekkers mee gaat maken.

Hoe moet je postelein bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

Een bosje postelein koop je het liefst zo vers mogelijk, want je kunt hem niet zo lang bewaren: zo’n twee dagen in de koelkast. Wel is het mogelijk om de groente in te vriezen. Blancheer hem dan even twee minuten alvorens je hem in een diepvrieszakje of bakje stopt. Hier blijft hij dan enkele maanden goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met postelein? We benoemden het al even, maar door de niet zo uitgesproken smaak komt hij  in veel gerechten tot zijn recht. Bovendien kun je hem roerbakken, koken, stomen, rauw verwerken in salades of stamppot en ga zo maar door. Heb je al zin gekregen om zelf te ontdekken wat de smaak is van postelein? Kies dan één van deze recepten uit en tover een heerlijke maaltijd op tafel.

1. Posteleinsalade met radijs en noten

posteleinsalade

2. Turkse pizza met postelein, artisjok en oude kaas

Turkse pizza met postelein, artisjok en oude kaas

3. Bitterzoete wintersalade