Advertentie
Wat zit er in vijfkruidenpoeder?
Vijfkruidenpoeder, ook wel five-spice genoemd, is een Chinese specerijenmix dat bestaat uit vijf smaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. In de mix vind je, je raadt het al, vijf kruiden: steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, szechuanpeper en venkelzaad zijn de ingrediënten van dit bekende mengsel. Klinkt goed? Je bent zeker niet de enige die er zo over denkt. Vijfkruidenpoeder is een van de meest gebruikte kruidenmixen ter wereld.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat maak je met vijfkruidenpoeder?
Nu je weet wat er in vijfkruidenpoeder zit, wil je er vast mee aan de slag. Je kunt er heel veel kanten mee op, maar de Aziatische smaakmaker wordt vooral gebruikt voor vlees en gevogelte. Dat kan door wat toe te voegen aan marinades of door de kruiden te gebruiken als rub. Probeer deze recepten maar eens!
Five-spice buikspek met sriracha
Dit is wat ons betreft het ultieme buikspek. Mals en sappig vlees met een heerlijke krokante korst door het zwoerd. Smullen!
Naar het receptOpen bao met char siu
Zelfgemaakte bao buns zijn stiekem toch het allerlekkerst. Serveer ze direct na het stomen, anders worden ze plakkerig en klef. De beste vulling wat ons betreft? Char siu, geroosterd en gemarineerd varkensvlees.
Naar het receptFive spice-kip
Ook bij kip smaakt vijfkruidenpoeder erg lekker. Zeker bij recepten zoals deze, waarbij je een hele kip gaart in de oven. Sappig, mals én ontzettend smaakvol.
Naar het receptSurinaamse bami
Jason Tjon Affo maakte dit recept: “Surinaamse bami is eenvoudig om te maken. Wist je dat dit van oorsprong Javaanse gerecht door Javaanse immigranten in Suriname is geïntroduceerd? Ik ben met dit gerecht opgegroeid. Thuis aten we er veel varianten van, maar dit is mijn favoriete versie. Eet de bami als basisgerecht, net als witte rijst, en experimenteer met vegan vleesalternatieven.”
Naar het receptPekingeend
Het is een flink weekendproject, maar dan heb je ook wat: heerlijke Pekingeend. Een hele eend koop je bijvoorbeeld in de toko (vaak uit de diepvries) of bij de wildpoelier. Het kost misschien wat tijd en moeite, maar het resultaat mag er absoluut zijn.
Naar het receptLees ook:
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.