In pasta’s, op een pizza, in salades, voor de garnering of als basis voor zelfgemaakte pesto. Vers basilicum kun je op veel manieren gebruiken in de keuken en zijn smaak is heerlijk aromatisch en zomers. Het is waarschijnlijk ieders droom om altijd vers basilicum voorhanden te hebben. Het basilicumplantje is dan ook het populairste kruidenplantje dat we in huis nemen. Maar helaas gaan de meeste plantjes binnen enkele weken dood. Dat komt omdat het plantje niet hetgeen krijgt wat het nodig heeft om te gedijen. Als je weet hoe je je basilicumplantje moet verzorgen, gaat het nooit meer dood en ga je dit jaar zoveel basilicumblaadjes oogsten dat je wel iedere week pasta met zelfgemaakte pesto kan eten. Benieuwd hoe je dat doet? Foodies geeft je tips om het basilicumplantje te verzorgen en de oogst te maximaliseren.

Waarom gaat een basilicumplantje uit de winkel zo snel dood?

Voor we je tips gaan geven hoe je je basilicumplantje het beste kan verzorgen, gaan we eerst kijken waarom het basilicumplantje uit de supermarkt eigenlijk zo vaak doodgaat. Je zet het plantje op een lichte plek en geeft het keurig iedere dag water, toch merk je vaak al na een week of twee dat je basilicumplantje steeds minder fris en levendig wordt. Laat het een geruststelling voor je zijn dat het niet geheel aan jou ligt. Het probleem begint namelijk al bij de producent. Basilicum in een pot dat je bij de supermarkt koopt, is eigenlijk ontwikkeld voor snelle oogst en consumptie en niet om het plantje lang in leven te houden en steeds weer te kunnen oogsten. Ten eerste zitten er veel te veel plantjes in een pot. Hierdoor kun je direct lekker veel oogsten van een redelijk klein potje, maar de plantjes hebben veel te weinig ruimte om te blijven groeien en gaan als het ware stikken. Ten tweede is de pot gevuld met potgrond en voeding die speciaal ontwikkeld zijn om snel veel basilicum te kweken, maar die niet geschikt zijn voor lange termijn. Het basilicum uit de winkel is eigenlijk een soort van plofkip onder de kruidenplantjes, zo bedacht dat je heel snel veel blaadjes kunt oogsten, maar het plantje snel weer doodgaat. Jouw plantje gaat dus veelal niet dood omdat je er slecht voor zorgt, maar omdat het al bij aanschaf zo aangeplant is dat het op die manier onmogelijk lang in leven kan blijven. Gelukkig kun je er toch voor zorgen dat je aangeschafte basilicumplantje uit de winkel lang meegaat. Lees hieronder de belangrijkste tips!

Laat het plantje niet in de pot zitten

Omdat het basilicum uit de supermarkt te weinig ruimte en in verkeerde potgrond zit, is onze belangrijkste tip om het basilicum na aanschaf zo snel mogelijk te verpotten. Alleen op die manier zorg je dat je je plantje lang in optima forma houdt én je oogst vergroot. Hiervoor heb je nodig:

  • plantenpotten en -bakken (alle vormen en afmetingen zijn prima)
  • potgrond – het liefst biologisch; er bestaat ook speciale potgrond voor moestuin en eetbare planten
  1. Verwijder de plastic pot van je basilicumplantje, deze kun je bijvoorbeeld openknippen en makkelijk eraf halen.
  2. Ga heel voorzichtig te werk en haal nu de losse plantjes uit elkaar. Ga er goed voor zitten want dit klusje eist wat geduld en tijd. Verwijder heel voorzichtig met je vingers zoveel mogelijk aarde en de witte korrels (perliet) en probeer daarbij de plantjes en de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  3. Nu heb je allemaal losse plantjes met alleen wat sporen aarde. Plant de plantjes nu aan in je eigen plantenpotten en -bakken. Vul deze voor ongeveer ⅔ met de potgrond. Maak kuiltjes in de aarde met minimaal 10 cm ruimte ertussen, zodat de plantjes voldoende ruimte hebben. Je zal merken dat plantjes uit één supermarktpotje op die manier goed zijn voor meerdere grote plantenbakken. Heb je nog plantjes over en geen ruimte meer? Laat je niet verleiden om toch nog wat aan te planten als je er niet genoeg ruimte voor hebt. Zet de plantjes in water en geef ze weg aan vrienden die ze zelf kunnen aanplanten.
  4. Zet in ieder kuiltje 1 basilicumplantje en druk de grond rondom een beetje aan om het te verstevigen. Vul voorzichtig de potgrond aan en druk weer aan rondom de plantjes. Als het goed is, zien de plantenbakken er nu vrij leeg uit, met alleen hier en daar een klein plantje. Dat is juist helemaal de bedoeling! Je zal zien dat hoe minder plantjes je aanplant, hoe beter ze gaan groeien en de plantenbakken binnen no time vol frisgroen basilicum zitten. Geef je aangeplante basilicumplantjes direct wat water en volg de overige tips.

Juiste plaats

Basilicum houdt van zon en warmte, dus zet je plantjes op de zonnigste en warmste plek. Heb je een balkon of tuin? Zet het basilicum bij voorkeur buiten, op een plek waar overdag veel zonlicht is.

Water

Als het basilicum goed aangeplant is, zal je merken dat de verzorging eigenlijk heel makkelijk is. Geef de plantjes elke dag wat water, maar als je het 1 of 2 keer vergeet, gaan ze echt niet gelijk dood. Zien ze er wat droog uit, zullen ze snel weer opleven als je ze water geeft. Dus kijk vooral goed naar hoe warm het is en hoe de plantjes eruitzien. De plantjes horen frisgroene, gave blaadjes te hebben en de aarde moet wat vochtig maar niet doorweekt aanvoelen als je er een vinger in steekt. De vuistregel is: hoe groter de plantenbak waar de plantjes in zitten, hoe minder vaak je water hoeft te geven.

Voeding

Geef je plantjes af en toe biologische voeding voor eetbare planten volgens de instructies van de fabrikant.

Bloemen wegknippen

Rond juli-augustus gaan jouw basilicumplantjes witte bloemen krijgen. Deze zijn eetbaar en hebben een subtiele basilicumsmaak. We raden je aan om de bloemen weg te knippen om je plantjes in goede conditie te houden. De meeste voedingsstoffen en energie gaan namelijk naar de bloemen, terwijl het ons voornamelijk om de blaadjes gaat.

Oogsten

Als je de plantjes op de juiste manier aanplant en op een geschikte plek zet, zal je zien dat ze heel snel gaan groeien. Je plantjes kunnen na een tijdje wel 50 cm hoog worden, wat in de originele pot uit de supermarkt nooit was gelukt. Wacht na het verpotten een paar weken met het oogsten, zodat de plantjes eerst flink gaan groeien. Je kunt basilicum gaan oogsten als de plantjes minimaal 20 cm hoog zijn. Pluk nooit blaadjes van je basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af ca. 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien. Van een plantje van 25 cm kun je bijvoorbeeld de bovenste 10 cm afknippen en de rest laten staan. Zo kun je regelmatig basilicum oogsten en blijven je plantjes steeds verder groeien.

Recepten vol verse basilicum

Is het allemaal gelukt en heb je een goede oogst? Dan kun je met je verse basilicum een van deze heerlijke gerechten maken:

Tosti met gerookte cheddar en basilicum

Tosti met gerookte cheddar en basilicum

Gevulde paddenstoelen met ricotta en basilicumolie

 

wintergerechten gevulde paddenstoelen

Hummus-pesto

Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes

Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes