Koken met cranberry’s: de kerstbes

Tijdens kerstmis koken we vaak met cranberry’s. Dit doen we omdat de bitterzure smaak van de bessen heerlijk is in combinatie met wild en gevogelte, zeker bij kerstkalkoen. Omdat de bessen rauw erg hard zijn worden cranberry’s vaak verwerkt in een friszure compote of in een saus. Gedroogde cranberry’s zijn dan weer lekker zoet van smaak en fantastisch in gebak en in salades. Omdat de bessen tijdens de feestdagen volop verkrijgbaar zijn, is de cranberry met recht een echte kerstbes. Kerstmis is dan ook het perfecte moment om te koken met cranberry’s. Welk gerecht ga jij proberen?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pavlova met cranberrycoulis

Niks mooier dan een pavlova. Met dit makkelijke recept gooi je altijd hoge ogen door de prachtige topping van cranberrycouilis, gesuikerde cranberry’s en munt. Al is dit dessert erg eenvoudig te bereiden, neem er genoeg tijd voor. Voor het beste resultaat bak je de pavlova namelijk ca. 3 uur in de oven.

meringue pavlova met cranberrycoulis

Krans met cranberry’s, camembert en noten 

Zodra je vrienden of familie je huis binnenkomen zet de geur van knapperig bladerdeeg uit de oven de sfeer al lekker neer. Deze kerstkrans heeft een gruwelijk lekkere vulling. De smaken van de kaas, noten en cranberrycompote vullen elkaar perfect aan. Snijd of scheur de krans aan tafel in stukjes en dip hem in de gesmolten camembert.

Bladerdeeghapjes met kerst: krans met cranberry’s, camembert en noten

Koken met cranberry’s: paté

Een avondje borrelen is niet compleet zonder een goede paté. Deze variant met cranberry’s is helemaal Christmas proof. Borrelen was nog nooit zo feestelijk!

koken met cranberry's pate maken

Cranberry-mandarijntaartjes

Het is een verrassende combinatie: cranberry en mandarijn. Probeer het maar eens, ze vormen een gouden duo. Deze kleine taartjes maken jouw kerst magisch. Als je ze op een ander moment van het jaar bakt, dan is een andere uitsteekvorm ook erg leuk om mee te variëren. Probeer bijvoorbeeld eens een rasterpatroon te maken op de bovenkant van de taartjes.

Cranberry mandarijnentaartjes

Dé ultieme katertosti met kip, camembert en cranberrychutney

Heb jij na die ene kerstborrel stiekem een kater? Gebruik dan de overgebleven bessen en maak er een chutney van. De beste dip voor bij deze ultieme katertosti. We beloven, na het eten van deze tosti voel jij je gelijk een stuk beter!

Ultieme katertosti koken met cranberry's

Meer lezen over cranberry’s: