Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
gevulde paprika's

7x de lekkerste recepten met paprika

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Of je nu kiest voor rood, geel, oranje of groen: met paprika kun je alle kanten op. Deze recepten met paprika vormen aan ode aan deze heerlijke veelzijdige groente. Wil je helemaal uitpakken of kies je voor een snel recept voor op een doordeweekse dag? De keuze is helemaal aan jou.

Recepten met paprika

Paprika’s zijn ontzettend veelzijdig. Zoals je weet zijn er verschillende kleuren paprika’s en daarom zit er ook veel verschil in smaak. Goed om te weten wanneer je inkopen gaat doen voor het gerecht dat je wil maken.

Naast het feit dat ze in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, kun je ze vullen, grillen, bakken en stoven. Hoe je dat doet? Dat lichten we graag toe., dus lees maar gauw verder… Daarnaast laten we deze heerlijke gerechten aan je zien! Welk recept ga jij als eerste proberen?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gevulde paprika

Eigenlijk onze favoriete manier om helemaal uit te pakken met paprika. Je kunt bijna elke vulling gebruiken waar je zin in hebt. Of je nu kies voor rijst, gehakt, kaas of nog meer groenten, het ziet er sowieso altijd spectaculair uit. En het beste? Je stopt het geheel in de oven, dus je zet het vaak binnen no time op tafel! Inspiratie nodig? Bekijk onze lekkerste gevulde paprika recepten.

Gegrilde paprika

Door het roosteren van de paprika komt een heerlijke zoete smaak vrij en wordt de groente wat zachter. Je kunt de paprika’s na het invetten roosteren in de oven of anders grillen in een grillpan. Wanneer het velletje los begint te laten en zwart blakert, zijn ze goed. Veel mensen gebruiken deze variant in salades of als basis voor soep of pastasaus.

Gestoofde paprika

Een manier om de meeste smaak en vitamines van de paprika behouden is door hem 10 minuten te stoven. Erg lekker bijvoorbeeld in een snelle shakshuka of als bijgerecht!

Gebakken paprika

Deze optie wordt vaak gebruikt in wokgerechten en is eigenlijk de makkelijkste en snelste manier om de paprika te bereiden. Na vier tot zes minuten in de pan is de paprika al klaar om gegeten te worden.

Recepten met paprika

Weet je inmiddels even niet meer wat je nu met je paprika’s aan moet? Daar helpen we graag bij! Bekijk hieronder een paar heerlijke recepten en voorbeelden wat je met deze lekkere groente kunt doen:

gevulde paprika's

Gevulde paprika’s met lamsgehakt

De Griekse keuken is al duizenden jaren oud, maar nog steeds geliefd over de hele wereld. Dit traditionele Griekse recept is in een modern jasje gestoken. Kalí órexi! (Smakelijk eten!)

Naar het recept
02-vegan shakshuka met toast

Vegan shakshuka met toast van Living the Green Life

Op zoek naar vegan recepten met paprika? Wij maken regelmatig de overheerlijke shakshuka met toast van Living The Green Life. Zelf zegt ze over dit gerecht: “Dit Arabische gerecht wordt inmiddels al in veel keukens gemaakt, maar tot voor kort niet in die van ons. Shakshuka is namelijk geen vegan gerecht (hállo ei!), maar we zouden LTGL niet zijn als we dit gerecht niet zouden veganizen. In plaats van eieren gebruiken we dotjes plantaardige room. Je kunt die natuurlijk ook vervangen door vegan feta of iets anders wat je lekker vindt.”

Naar het recept
Bucatini met geroosterde paprika, tomaat en tahin

Bucatini met geroosterde paprika, tomaat en tahin

Deze heerlijke pasta is echt een favoriet. Dankzij het roosteren van de paprika komt deze groente vol tot zijn recht en dus vol van smaak.

Naar het recept
Taco’s met gegrilde paprika en molesaus

Taco’s met gegrilde paprika en molesaus

Molesaus is de trots van de Mexicaanse keuken. Het is een dikke saus met de rijke smaken van pinda’s, gerookte chilipeper, specerijen en pure chocolade. De saus is een perfecte aanvulling op de wat bittere groene paprika in dit vegan hoofdgerecht. De frisse koriander en limoensap maken het geheel helemaal af.

Naar het recept
Paprika-maisbrood met salie en honing

Paprika-maisbrood met salie en honing

Even heel wat anders, maar een heerlijk recept waar je gegarandeerd van zult smullen. De geroosterde paprika gecombineerd met salie en honing is een feestje bij elke hap.

Naar het recept
Cover voor

Gevulde paprika uit de oven

Als je een van deze recepten met paprika gaat opslaan, kies dan zeker voor deze. Gevulde paprika’s zijn eenvoudig te maken, maar zorgen gegarandeerd voor blije gezichten aan tafel. Varieer gerust met de vulling om jouw favoriete combinatie te ontdekken. Probeer bijvoorbeeld deze lekkere variant met rijst en mozzarella eens uit.

Naar het recept
Ravioli gevuld met ricotta en pecorino, met saus van paprika

Ravioli gevuld met ricotta en pecorino, met saus van paprika

Begin je al te watertanden bij het zien van onderstaande foto? Wij ook! De paprikasaus gaat in dit gerecht heel goed samen met de kazen en zorgt in dit gerecht voor de perfecte finish.

Naar het recept
Favoriet van Julie
gevulde paprika's

Gevulde paprika’s met lamsgehakt

De Griekse keuken is al duizenden jaren oud, maar nog steeds geliefd over de hele wereld. Dit traditionele Griekse recept is in een modern jasje gestoken. Kalí órexi! (Smakelijk eten!)

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 2 grote rode paprika’s
  • 2 grote groene paprika’s
  • zout en peper
  • 500 g lamsgehakt
  • 2 takjes munt (fijngehakt)
  • 2 takjes peterselie (fijngehakt)
  • 1 rode ui (fijngesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesnipperd)
  • 200 g rijst (gekookt)
  • 0.5 bio citroen (alleen de schil, geraspt)
  • 50 g rozijnen
  • 1 tl paprikapoeder
  • 100 ml passata
  • 50 ml water
  • 50 ml olijfolie
  • 4 el panko (Japans paneermeel)
  • 50 g kalamata olijven
  • 100 g feta

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten zo goed mogelijk. Laat de stelen zitten. Bestrooi de binnenkanten met wat zout en laat ca. 20 minuten staan. Meng intussen het gehakt goed met de munt, de peterselie, de rode ui, de knoflook, de gekookte rijst, de citroenschil, de rozijnen, het paprikapoeder, zout en peper.

  2. Dep de paprika’s aan de binnenkant droog met keukenpapier en vul ze met het gehaktmengsel; het mag er ca. ½ cm bovenuit steken. Leg de paprika’s naast elkaar in een ovenschaal. Schenk de passata, het water en de olijfolie in de schaal. Bestrooi het geheel met de panko en bak ca. 1 uur en 20 minuten in de oven. Verlaag na ca. 30 minuten de oventemperatuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).

  3. Neem de paprika’s uit de oven. Bestrooi met de olijven en verkruimel de feta erboven.

Receptuur: Ajda Mehmet & Willem van Santen Fotografie: Willem van Santen Styling: Susi Gastro Studio

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!