Advertentie
We eten behoorlijk wat pasta met z’n allen in Nederland, dit Italiaanse product is haast populairder dan de oer-Hollandse aardappel. Er zijn ontzettend veel soorten pasta – van macaroni en spaghetti tot aan tortellini en orecchiette. Zelf zijn wij ontzettend fan van rigatoni, een buisvormige pasta. Ontdek snel waarom!
Wat is rigatoni?
Misschien ken je rigatoni wel, het is een buisvormige pasta die oorspronkelijk uit Rome komt. Qua vorm lijkt het op penne, maar rigatoni is wat groter, en de buisjes zijn aan de zijkanten recht afgesneden.
Meestal is deze pastasoort geribbeld aan de buitenzijde, waardoor de saus zicht goed hecht aan de pasta. De naam van deze pasta komt van het Italiaanse woord rigati, wat ‘getand’ betekent.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat kun je met rigatoni?
Wij zijn al een tijdje fan van rigatoni, en dat heeft meerdere redenen. Zo is de pasta wat groter dan andere pastasoorten. Zeker als je rigatoni al dente kookt, heeft de pasta een heerlijke bite.
Daarnaast blijft de saus goed aan de pasta vastplakken door de geribbelde buitenkant. Doordat de buisjes wat groter zijn vullen ze zich ook nog eens met de saus. Zo zit elke hap die je neemt boordevol smaak en is er een goede balans tussen saus en pasta.
Rigatoni leent zich ook perfect om direct in de saus te garen. In plaats van gezouten water gaar je de pasta in de saus, eventueel aangelengd met water of bouillon. Dit kan natuurlijk ook in de oven. Zo zuigen de pastabuisjes zich helemaal vol met alle smaken, waardoor elke hap nóg lekkerder is.
Recepten met rigatoni
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Duik snel de keuken in met één van deze heerlijk recepten met rigatoni, en ontdek waarom deze pastasoort onze favoriet is!
Romige venkelpasta met worst
Eenpanspasta’s zijn fantastisch. De pasta direct in de saus garen scheelt je niet alleen afwas, maar zorgt er ook voor dat de pasta zich volzuigt met alle lekkere smaken.
Rigatoni met kaasgehaktballetjes
We strooien niet alleen graag kaas over de pasta heen, we maken ook maar al te graag deze kaasgehaktballetjes!
Pasta alla norma
Deze vegetarische pasta met aubergine zit niet alleen vol met groenten, de saus smaakt ook nog eens heel erg lekker…
Nog meer recepten met rigatoni:
We hebben nog veel meer recepten met rigatoni, wat dacht je bijvoorbeeld van een romige ovenschotel, pasta met boerenkool en mosterd of een snelle – maar hele lekkere – pasta?
Rigatoni met groene koolsaus
De groene kleur krijgt dit gerecht door de saus van cavolo nero, al kun je ook eventueel boerenkool of palmkool gebruiken.
Romige tomaten-basilicumovenschotel
Bij dit recept doet de oven het meeste werk, dat scheelt jou weer tijd. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen, maar zonder in te leveren op kwaliteit.
Rigatoni met worst, salie en pecorino
Deze snelle pasta staat al in een half uur op tafel, en smaakt ook nog eens fantastisch!
Pasta met mosterd, boerenkool en worst
Dit heerlijke gerecht staat al in twintig minuten op tafel. Houd je niet zo van pittig eten? Laat dan de chilivlokken achterwege, of wees er voorzichtig mee.
Rigatoni met kruidige venkelzaadgehaktballetjes
Serveer geraspte parmezaan of pecorino bij de pasta voor nog meer smaak!
Rigatoni met broccoli-kaassaus
Door taleggio toe te voegen aan de saus krijgt deze nét wat meer diepgang en pit, waar de brocolli dan weer erg goed bijpast. Probeer maar eens uit!
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Romige venkelpasta met worst
Eenpanspasta’s zijn fantastisch. De pasta direct in de saus garen scheelt je niet alleen afwas, maar zorgt er ook voor dat de pasta zich volzuigt met alle lekkere smaken.
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 4 varkensbraadworstjes of chipolata’s à ca. 50 g
- 1 teentje knoflook geperst (geperst)
- 1 tl venkelzaad
- 0,5 tl gerooktepaprikapoeder
- 1 snufje chilivlokken
- 400 g tomatenblokjes uit blik
- 1 el tomatenpuree
- 450 ml kippenbouillon
- 175 g rigatoni (of penne)
- 2 el crème fraîche (of roomkaas)
- 2 el extra parmezaan (geraspte)
- 1 bosje basilicum ca. 15 g – alleen de blaadjes (gescheurd)
Bereiding
Verhit de olie in een koekenpan. Druk de worst uit zijn velletje en voeg toe aan de pan. Prak de worst met een houten pollepel in stukken en bak in ca. 5 minuten rondom goudbruin. Voeg de knoflook, het venkelzaad, het paprikapoeder en de chilivlokken toe en bak ca. 2 minuten mee.
Voeg vervolgens de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de bouillon toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg de pasta toe, zet het deksel op de pan en laat op laag vuur 12-15 minuten zachtjes doorkoken tot de pasta gaar is. Roer het geheel regelmatig door.
Roer, wanneer de pasta bijna gaar is, de crème fraîche, 2 el parmezaan en de verse basilicum erdoorheen. Zet het vuur uit en laat de pan nog ca. 2 minuten staan. Verdeel de pasta over borden en garneer met extra parmezaan.
Lees ook:
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.