Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
rigatoni recepten

9x de beste rigatoni recepten: je nieuwe favoriete pasta

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

We eten behoorlijk wat pasta met z’n allen in Nederland, dit Italiaanse product is haast populairder dan de oer-Hollandse aardappel. Er zijn ontzettend veel soorten pasta – van macaroni en spaghetti tot aan tortellini en orecchiette. Zelf zijn wij ontzettend fan van rigatoni, een buisvormige pasta. Ontdek snel waarom!

Wat is rigatoni?

Misschien ken je rigatoni wel, het is een buisvormige pasta die oorspronkelijk uit Rome komt. Qua vorm lijkt het op penne, maar rigatoni is wat groter, en de buisjes zijn aan de zijkanten recht afgesneden.

Meestal is deze pastasoort geribbeld aan de buitenzijde, waardoor de saus zicht goed hecht aan de pasta. De naam van deze pasta komt van het Italiaanse woord rigati, wat ‘getand’ betekent.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat kun je met rigatoni?

Wij zijn al een tijdje fan van rigatoni, en dat heeft meerdere redenen. Zo is de pasta wat groter dan andere pastasoorten. Zeker als je rigatoni al dente kookt, heeft de pasta een heerlijke bite.

Daarnaast blijft de saus goed aan de pasta vastplakken door de geribbelde buitenkant. Doordat de buisjes wat groter zijn vullen ze zich ook nog eens met de saus. Zo zit elke hap die je neemt boordevol smaak en is er een goede balans tussen saus en pasta.

Rigatoni leent zich ook perfect om direct in de saus te garen. In plaats van gezouten water gaar je de pasta in de saus, eventueel aangelengd met water of bouillon. Dit kan natuurlijk ook in de oven. Zo zuigen de pastabuisjes zich helemaal vol met alle smaken, waardoor elke hap nóg lekkerder is.

Recepten met rigatoni

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Duik snel de keuken in met één van deze heerlijk recepten met rigatoni, en ontdek waarom deze pastasoort onze favoriet is!

Eenpansgerechten: romige venkelpasta

Romige venkelpasta met worst

Eenpanspasta’s zijn fantastisch. De pasta direct in de saus garen scheelt je niet alleen afwas, maar zorgt er ook voor dat de pasta zich volzuigt met alle lekkere smaken.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 4 varkensbraadworstjes of chipolata’s à ca. 50 g
  • 1 teentje knoflook geperst (geperst)
  • 1 tl venkelzaad
  • 0,5 tl gerooktepaprikapoeder
  • 1 snufje chilivlokken
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 1 el tomatenpuree
  • 450 ml kippenbouillon
  • 175 g rigatoni (of penne)
  • 2 el crème fraîche (of roomkaas)
  • 2 el extra parmezaan (geraspte)
  • 1 bosje basilicum ca. 15 g – alleen de blaadjes (gescheurd)

Bereiding

  1. Verhit de olie in een koekenpan. Druk de worst uit zijn velletje en voeg toe aan de pan. Prak de worst met een houten pollepel in stukken en bak in ca. 5 minuten rondom goudbruin. Voeg de knoflook, het venkelzaad, het paprikapoeder en de chilivlokken toe en bak ca. 2 minuten mee.

  2. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de bouillon toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg de pasta toe, zet het deksel op de pan en laat op laag vuur 12-15 minuten zachtjes doorkoken tot de pasta gaar is. Roer het geheel regelmatig door.

  3. Roer, wanneer de pasta bijna gaar is, de crème fraîche, 2 el parmezaan en de verse basilicum erdoorheen. Zet het vuur uit en laat de pan nog ca. 2 minuten staan. Verdeel de pasta over borden en garneer met extra parmezaan.

Nog meer recepten met rigatoni:

We hebben nog veel meer recepten met rigatoni, wat dacht je bijvoorbeeld van een romige ovenschotel, pasta met boerenkool en mosterd of een snelle – maar hele lekkere – pasta?

recepten met mozzarella: gehaktballetjes rigatoni

Rigatoni met kaasgehaktballetjes

We strooien niet alleen graag kaas over de pasta heen, we maken ook maar al te graag deze kaasgehaktballetjes!

Naar het recept
Makkelijke pasta alla norma

Pasta alla norma

Deze vegetarische pasta met aubergine zit niet alleen vol met groenten, de saus smaakt ook nog eens heel erg lekker…

Naar het recept
Rigatoni met groene koolsaus

Rigatoni met groene koolsaus

De groene kleur krijgt dit gerecht door de saus van cavolo nero, al kun je ook eventueel boerenkool of palmkool gebruiken.

Naar het recept
Romige tomaten-basilicumovenschotel

Romige tomaten-basilicumovenschotel

Bij dit recept doet de oven het meeste werk, dat scheelt jou weer tijd. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen, maar zonder in te leveren op kwaliteit.

Naar het recept
Rigatoni met worst, salie en pecorino

Rigatoni met worst, salie en pecorino

Deze snelle pasta staat al in een half uur op tafel, en smaakt ook nog eens fantastisch!

Naar het recept
Pasta met mosterd, boerenkool en worst

Pasta met mosterd, boerenkool en worst

Dit heerlijke gerecht staat al in twintig minuten op tafel. Houd je niet zo van pittig eten? Laat dan de chilivlokken achterwege, of wees er voorzichtig mee.

Naar het recept
rigatoni met gehaktballetjes

Rigatoni met kruidige venkelzaadgehaktballetjes

Serveer geraspte parmezaan of pecorino bij de pasta voor nog meer smaak!

Naar het recept
Rigatoni met broccoli-kaassaus

Rigatoni met broccoli-kaassaus

Door taleggio toe te voegen aan de saus krijgt deze nét wat meer diepgang en pit, waar de brocolli dan weer erg goed bijpast. Probeer maar eens uit!

Naar het recept

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!