Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
winter groentes december

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in december

Advertentie

Lokale seizoensgroenten smaken het lekkerst, zitten vol voedingsstoffen en zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Welke groenten van eigen bodem kun je het beste in december op je boodschappenlijstje zetten? Foodies zocht het voor je uit!

Seizoensgroenten voor december: boerenkool

Wist je dat de Fransen boerenkool ‘kool met krulletjes’ noemen? En dat is niet gek want ‘chou frisee’ heeft inderdaad een prachtig groen gekruld blad. In Nederland wordt deze groente vooral in stamppot gegeten maar je kan er veel meer lekkers mee maken. Denk bijvoorbeeld aan boerenkoolchips. De perfecte snack voor de fit girls onder ons want boerenkool is hartstikke gezond. Boerenkool wordt zelfs een superfood genoemd omdat het bomvol gezonde voedingsstoffen zit en de weerstand verhoogt. Zo bevat boerenkool een hoog ijzergehalte, veel calcium (meer dan melk!), veel krachtige antioxidanten en veel vitamines K, A & C.

seizoensgroenten voor december : boerenkoolchips maken

Knolselderij

Al is knolselderij tegenwoordig het gehele jaar door verkrijgbaar, je kunt deze groente het beste in de laatste maanden van het jaar kopen. Deze seizoensgroenten voor december worden namelijk in Nederland aan het einde van het jaar geoogst. De groente is misschien niet de mooiste, maar reken hem vooral niet af op zijn looks: qua smaak is deze groente namelijk een echte winnaar. Knolselderij is met een hint van anijs net wat frisser van smaak dan de koolraap, waar hij vaak mee verward wordt. Dankzij zijn zoetige, bijna romige smaak past hij perfect in je winterse stoofpot, erwtensoep of smeuïge puree. Of maak er heerlijke groentefrietjes van!

Lees ook: wat is knolselderij en wat kun je ermee?

seizoensgroenten voor december

Seizoensgroenten voor december: uien

Uien zijn echte smaakmakers die door velen het gehele jaar door worden gegeten. Uien worden in veel recepten gebruikt omdat ze elk gerecht net dat beetje extra smaak en pit geven. Gebruik uien in de winter gerust nog net wat meer want ze zijn erg goed voor je weerstand. De alleskunner is rauw het gezondst, dus perfect voor in een salade. Of maak een heerlijke warme kom met uiensoep om je in deze decembermaand bij op te warmen.

Uiensoep

Radicchio

Radicchio is het Italiaanse familielid van de witlof. De groentes hebben wel wat van elkaar weg maar in tegenstelling tot witlof is de radicchio prachtig van kleur. De mooie dieppaarse kleur is dan ook kenmerkend voor deze seizoensgroenten voor december. De smaak zit tussen die van witlof en andijvie in en zou je als bitter kunnen omschrijven. Lekker om er dus wat zoetige en zachte smaken aan toe te voegen. Maak bijvoorbeeld deze salade met gegrilde radicchio met basilicumolie en geitenkaas.

seizoensgroenten voor december

Seizoensgroenten voor december: schorseneren

Schorseneren zijn een typische ‘vergeten groente’. Grote kans dat je deze groente niet eens herkent wanneer je hem ziet liggen. Deze lange, donkerbruine stengels worden niet vaak gegeten en dat is hartstikke zonde want ze hebben een erg interessante smaak. Je zou het misschien niet zeggen, maar achter die donkere schil gaat een hele verfijnde, delicate groente schuil. Ze smaken licht bitter en nootachtig. De smaak neigt een beetje naar de smaak van asperges of artisjok. Sommige foodies vinden zelfs dat ze iets weg hebben van een oester. Proef ze vooral eens zelf in bijvoorbeeld dit gerecht met lamsvlees, schorseneren, spruitjes en bagna cauda!

Lees ook: wat zijn schorseneren en wat kun je ermee? 

Lamsvlees met schorseneren, spruitjes en bagna cauda

Spruitjes

De één gruwelt ervan, terwijl de ander niet zonder kan. Koken, bakken of roosteren; het kan allemaal met deze veelzijdige groente. Spruitkool (spruitjes) behoort tot de familie van de kruisbloemen en is een koolgewas. Elke plant telt ongeveer 25 tot 30 minikooltjes die diepgroen gekleurd zijn. Spruitjes zijn van oktober tot en met maart verkrijgbaar. In de herfst en winter is dit een heerlijke verse groente voor verschillende gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van mini-tarte tatin met spruitjes?

Lees ook: dit zijn de lekkerste vegetarische recepten met spruitjes

Mini-tarte tatin van spruitjes

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!