Seizoensgroenten voor december: boerenkool
Wist je dat de Fransen boerenkool ‘kool met krulletjes’ noemen? En dat is niet gek want ‘chou frisee’ heeft inderdaad een prachtig groen gekruld blad. In Nederland wordt deze groente vooral in stamppot gegeten maar je kan er veel meer lekkers mee maken. Denk bijvoorbeeld aan boerenkoolchips. De perfecte snack voor de fit girls onder ons want boerenkool is hartstikke gezond. Boerenkool wordt zelfs een superfood genoemd omdat het bomvol gezonde voedingsstoffen zit en de weerstand verhoogt. Zo bevat boerenkool een hoog ijzergehalte, veel calcium (meer dan melk!), veel krachtige antioxidanten en veel vitamines K, A & C.
Knolselderij
Al is knolselderij tegenwoordig het gehele jaar door verkrijgbaar, je kunt deze groente het beste in de laatste maanden van het jaar kopen. Deze seizoensgroenten voor december worden namelijk in Nederland aan het einde van het jaar geoogst. De groente is misschien niet de mooiste, maar reken hem vooral niet af op zijn looks: qua smaak is deze groente namelijk een echte winnaar. Knolselderij is met een hint van anijs net wat frisser van smaak dan de koolraap, waar hij vaak mee verward wordt. Dankzij zijn zoetige, bijna romige smaak past hij perfect in je winterse stoofpot, erwtensoep of smeuïge puree. Of maak er heerlijke groentefrietjes van!
Tip!
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Lees ook: wat is knolselderij en wat kun je ermee?
Seizoensgroenten voor december: uien
Uien zijn echte smaakmakers die door velen het gehele jaar door worden gegeten. Uien worden in veel recepten gebruikt omdat ze elk gerecht net dat beetje extra smaak en pit geven. Gebruik uien in de winter gerust nog net wat meer want ze zijn erg goed voor je weerstand. De alleskunner is rauw het gezondst, dus perfect voor in een salade. Of maak een heerlijke warme kom met uiensoep om je in deze decembermaand bij op te warmen.
Radicchio
Radicchio is het Italiaanse familielid van de witlof. De groentes hebben wel wat van elkaar weg maar in tegenstelling tot witlof is de radicchio prachtig van kleur. De mooie dieppaarse kleur is dan ook kenmerkend voor deze seizoensgroenten voor december. De smaak zit tussen die van witlof en andijvie in en zou je als bitter kunnen omschrijven. Lekker om er dus wat zoetige en zachte smaken aan toe te voegen. Maak bijvoorbeeld deze salade met gegrilde radicchio met basilicumolie en geitenkaas.
Seizoensgroenten voor december: schorseneren
Schorseneren zijn een typische ‘vergeten groente’. Grote kans dat je deze groente niet eens herkent wanneer je hem ziet liggen. Deze lange, donkerbruine stengels worden niet vaak gegeten en dat is hartstikke zonde want ze hebben een erg interessante smaak. Je zou het misschien niet zeggen, maar achter die donkere schil gaat een hele verfijnde, delicate groente schuil. Ze smaken licht bitter en nootachtig. De smaak neigt een beetje naar de smaak van asperges of artisjok. Sommige foodies vinden zelfs dat ze iets weg hebben van een oester. Proef ze vooral eens zelf in bijvoorbeeld dit gerecht met lamsvlees, schorseneren, spruitjes en bagna cauda!
Lees ook: wat zijn schorseneren en wat kun je ermee?
Spruitjes
De één gruwelt ervan, terwijl de ander niet zonder kan. Koken, bakken of roosteren; het kan allemaal met deze veelzijdige groente. Spruitkool (spruitjes) behoort tot de familie van de kruisbloemen en is een koolgewas. Elke plant telt ongeveer 25 tot 30 minikooltjes die diepgroen gekleurd zijn. Spruitjes zijn van oktober tot en met maart verkrijgbaar. In de herfst en winter is dit een heerlijke verse groente voor verschillende gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van mini-tarte tatin met spruitjes?
Lees ook: dit zijn de lekkerste vegetarische recepten met spruitjes
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Deze curry recepten wil je vanavond nog maken
6x romantische gerechten voor twee personen
Must-haves: deze producten uit de toko wil je halen
Last-minute valentijnsdiner: makkelijke recepten
Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten
Meer dan kimchi: 12x Koreaanse gerechten
Zo overleef je de winterdip: heerlijke recepten en energieboosters
Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.