Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
wat zijn schorseneren

Wat zijn schorseneren en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Pompoen, paddenstoelen en courgette zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook veel groenten die we meestal links laten liggen. Zonde, want hier kun je juist de lekkerste gerechten mee maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over schorseneren. Want wat zijn schorseneren en wat maak je ermee?

Wat zijn schorseneren?

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat zijn schorseneren eigenlijk? Je mag het met recht een vergeten groente noemen, al worden schorseneren steeds populairder. In de jaren ’40 werden ze volop gegeten, omdat ze toen goed verkrijgbaar waren. Schorseneren zijn familie van de wortel en worden ook wel eens armeluisasperges of zwarte wortel genoemd. Van oktober tot maart zijn ze in het seizoen, dit is dus hét moment om ze juist wel in je mandje te stoppen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaken schorseneren?

Je bent vast ook benieuwd naar de smaak van deze wortelgroente. Je zou het misschien niet zeggen, maar achter die donkere schil gaat een hele verfijnde, delicate groente schuil. Schorseneren smaken een beetje naar asperges of artisjok. Sommige foodies vinden zelfs dat ze iets weg hebben van een oester, maar proef ze vooral eens zelf.

Waar koop je ze?

Schorseneren zijn bij de meeste reguliere supermarkten helaas niet verkrijgbaar, al vind je ze tegenwoordig steeds vaker bij wat grotere supermarkten. Zeker in het seizoen vind je ze volop bij de groenteboer of op markt. Let erop dat je een stevig, droog exemplaar koopt zonder uitlopers.

Welk deel is eetbaar?

Dat schorseneren tegenwoordig niet zo’n heel erg populaire groente meer is, is mede te danken aan het feit dat het bereiden van deze groente erg bewerkelijk is. De schil is niet eetbaar en moet dan ook verwijderd worden. Pro tip: draag handschoenen tijdens het schillen van de schorseneren, er komt namelijk een melkachtige substantie vrij die erg lastig van je handen te krijgen is. Maar laat je hierdoor zeker niet tegenhouden, want je moeite wordt beloond door de heerlijke smaak van deze groente.

Hoe kan je schorseneren vervangen?

Is deze vergeten groente in geen velden of wegen te bekennen, of heb je geen zin om ze schoon te maken? Je raadt het misschien al, maar schorseneren kun je gemakkelijk vervangen door asperges of artisjokken, al zal de smaak niet hetzelfde zijn.

Hoe moet je ze bewaren en hoe lang zijn ze houdbaar?

Heb je deze groente gekocht? Dan moeten ze bij aankoop stevig aanvoelen, geen vertakkingen hebben en helemaal droog zijn. Bewaar ze op een koele en droge plaats, zo kun je ze vaak een paar weken bewaren. Wil je voorkomen dat ze uitdrogen? Bewaar ze dan in een plastic zak met gaatjes. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Ondanks dat het schoonmaken veel werk is, vinden wij het absoluut de moeite waard. De groente smaakt lekker en verfijnd en is goed te combineren met diverse andere soorten groenten en fruit. Verwerk de schorseneren koud in een salade met sinaasappel, bak ze met wat smaakmakers, maak er een soep van, kook ze als asperges of frituur deze groente in een laagje beslag.

Recepten met schorseneren

Enthousiast geworden? Dat snappen we helemaal. Uiteraard delen we onze favoriete recepten met deze vergeten groente, zo kun je meteen aan de slag in de keuken.

Tempura van schorseneren met curryzout

Tempura van schorseneren met curryzout

Kun je tempura maken van schorseneren? Jazeker! Dit recept is overigens niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens volledig plantaardig.

Naar het recept
Lamsvlees met schorseneren, spruitjes en bagna cauda

Lamsvlees met schorseneren, spruitjes en bagna cauda

Bagna cauda betekent letterlijk ‘warm bad’. Deze heerlijke dip wordt in Italië traditioneel gegeten met brood en groenten.

Naar het recept
Zeebaars met schorseneren en kokkels

Zeebaars met schorseneren en kokkels

Zoek je een mooi en smaakvol gerecht voor een fancy diner? Dan mag dit recept niet ontbreken in je menu! Bijkomend voordeel: in iets meer dan een half uur staat dit gerecht al op tafel.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!