Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
tomatenpuree

In de spotlight: tomatenpuree

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Sommige ingrediënten hebben in de loop der jaren een saai of stoffig imago gekregen. Zonde, want dit zijn vaak smaakmakers die niet mogen ontbreken in je keuken. Tijd om een aantal ingrediënten in de spotlight te zetten. We vertellen je wat het is, wat je ermee kunt én waarom het onmisbaar is in de keuken. Vandaag vertellen we je alles over tomatenpuree!

Wat is tomatenpuree?

Tomatenpuree is – zoals de noem al doet vermoeden – een puree die wordt gemaakt van tomaten. Het is de meest geconcentreerde vorm van geconserveerde tomaten in blik. Voor tomatenpuree worden tomaten lang ingekookt tot een dikke pasta met een dieprode kleur en intense smaak. Het is dan ook de perfecte basis voor veel gerechten. Een lepeltje geeft vaak een diepere smaak én een mooie kleur aan veel stoofgerechten.

Wees zuinig met tomatenpuree, de smaak is namelijk erg rijk en je hebt meestal maar weinig nodig. Dat is ook de reden waarom je tomatenpuree in kleine blikjes koopt.

Wil je iedere week de lekkerst recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kopen of zelf maken?

Je kunt gemakkelijk zelf tomatenpuree maken. Koop de lekkerste tomaten die je kunt vinden en kook ze totdat de tomaten uit elkaar vallen. Vervolgens haal je deze door een zeef zodat de schillen en pitjes achterblijven. Nu kook je het restant in tot er een dieprode puree ontstaat. Doordat het vocht verdampt ontstaat uiteindelijk de tomatenpuree. Roer regelmatig en let goed op; het brandt gemakkelijk aan als je het vuur te hoog hebt staan. Je kunt eventueel wat zout, peper en olijfolie toevoegen voor wat extra smaak, maar het is niet nodig.

Koop je liever de blikjes in de supermarkt? Let dan goed op de verpakking. In sommige blikjes zit behoorlijk wat suiker verwerkt om de puree extra smaak te geven (en te conserveren). Maakt dat per definitie tomaten in blik ongezond? Nee hoor! Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde. Tomatenpuree is zo geconcentreerd dat het per 100 gram zelfs veel meer vitaminen en mineralen dan verse tomaten bevat. Onze tip: koop eens tomatenpuree in een tube, deze kun je lekker lang in de koelkast bewaren en in kleine hoeveelheden aan verschillende gerechten toevoegen.

> lees hier meer over verschillende soorten tomaten in blik

Tomaten in blik

In de spotlight: tomatenpuree

Wat mij betreft is tomatenpuree absoluut onmisbaar in de keuken. Als je mijn voorraadkast opentrekt vind je dan ook een legio aan blikjes tomatenpuree. Ik gebruik het vaak als basis voor diverse gerechten, net zoals je dat bijvoorbeeld doet met uien en knoflook. Sterker nog, vaak fruit ik eerst een uitje met wat fijngesneden knoflook om er vervolgens een lepel tomatenpuree aan toe te voegen. Door de intenste smaak van de puree krijgt elk gerecht meer diepte en smaak. Denk daarbij niet alleen aan pasta’s, maar ook aan diverse stoofgerechten of curry’s.

Tomaten geven gerechten bij uitstek een flinke boost met umami. Het zal je niet verbazen, persoonlijk vind ik dit de allerlekkerste smaak die er bestaat op deze wereld. De smaak is het beste te omschrijven als hartig, mild en subtiel. De kracht van umami is dat het alle overige smaken (zout, zoet, zuur en bitter) versterkt in een gerecht én zorgt voor balans. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom ik graag tomatenpuree verwerk in elk mogelijk gerecht. Het geeft diepte en balans.

Tomatenpuree kan ook een wat bittere smaak hebben door de geconcentreerde smaak van tomaten. Persoonlijk vind ik dat eigenlijk best lekker (ik lepel met gemak een blikje leeg als tussendoortje), maar niet iedereen houdt hiervan. Je kunt de tomatenpuree eerst bakken in wat olie (bijvoorbeeld met het uitje en de knoflook); hierdoor verdwijnt de bittere smaak. Een Italiaan zal je dit overigens nooit zien doen in de keuken.

Kortom; ren naar de supermarkt en sla blikjes tomatenpuree! Experimenteer er op los en probeer het als basis te gebruiken in elk mogelijk gerecht. Of het nu een pastasaus, soep, dahl of jus is; tomatenpuree maakt het gerecht af door diepte en smaak toe te voegen. Beloofd.

Recepten met tomatenpuree:

Om je wat op weg te helpen verzamelde ik alvast mijn vijf favoriete recepten met tomatenpuree. Laten we met z’n allen tomatenpuree weer hip & happening maken!

Romige venkelpasta met worst

Eenpanspasta’s zijn fantastisch. De rigatoni direct in de saus garen scheelt je niet alleen afwas, maar zorgt ervoor dat de pasta zich volzuigt met alle lekkere smaken.

Romige venkelpasta

Tomato thokku

Bas: “Deze snelle chutney is dé ultieme smaakmaker en maakte ik samen met Paulami Joshi. In een halfuur staat tomato thokku op tafel. Een simpel recept met maximaal resultaat, na de eerste hap was ik verkocht. Sindsdien heb ik thuis ontdekt dat deze chutney ook erg lekker is bij boerenkoolstamppot of op een tosti. Of gewoon zo uit de pan.”

Tomato thokku

Heri heri

Noni Kooiman: “Heri heri is een gerecht dat de tot slaaf gemaakten kracht moest geven voor het harde werk op de plantages. Als ze geluk hadden, was er wat vis of misschien een ei beschikbaar om erbij te eten. Het is bijzonder dat heri heri vandaag de dag met trots gegeten wordt. Mijn vader eet dit het liefst elke dag. De knollen en bananen worden in dezelfde pan gekookt, maar de paarse zoete aardappel geeft nogal af. Dat doet niets af aan de smaak, maar als je wilt dat de andere ingrediënten hun kleur behouden kun je de paarse zoete aardappel het best in een eigen pannetje koken.”

Heri heri

Gevulde uien met rode linzen, dadels en peterselie

Dit is het ideale vegetarische bijgerecht, al kun je het ook prima serveren als hoofdgerecht. Diverse smaken komen samen in de gevulde uien, denk maar eens aan het zoete van dadels en het frisse van peterselie. Een verrassend gerecht dat waarschijnlijk na de eerste hap je nieuwe favoriet is!

gevulde uien weekmenu

Shepherd’s pie met stoofvlees en pastinaakpuree

Een variatie op onze favoriet: rijke smaken afgedekt met smeuïge puree met krokant randje. De smaken zijn geweldig, al vermoed ik dat het voornamelijk komt door de toevoeging van tomatenpuree natuurlijk. Zo komen alle smaken samen in elke hap die je van deze stoofschotel neemt.

Shepherd's pie met stoofvlees en pastinaakpuree

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!