Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

Vegan kerstmenu: chocolademousse

Vegan kerstmenu met De Vegetariërsbond

In samenwerking met De Vegetariërsbond
Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

De tijd dat je bij het samenstellen van een vegan kerstmenu nog met je handen in het haar zat is echt voorbij. Of je nu drie, vier of zeven gangen serveert, hier zegt niemand nee tegen. Samen met De Vegetariërsbond maakten we een vegan kerstdiner met vier onweerstaanbare gangen!

Lees verder onder de advertentie

Vegan kerstmenu

Dit menu knalt met kerst! Het is kleurrijk, smaakvol en verrassend – en oh ja – ook nog eens helemaal vegan. Kortom, ben je op zoek naar een vegan kerstmenu voor dit jaar? Met deze vier gangen zet je een heerlijk menu op tafel. Geheel vegan, maar zonder in te leveren op smaak. Van voorgerecht tot hoofdgerecht en van tussengerecht tot dessert. We geven je alle nodige inspiratie!

Recepten voor een vegan kerstmenu:

Voorgerecht

Polentakoekje met hummus en geroosterde tomaatjes

Polentakoekje met hummus en geroosterde tomaatjes

We starten ons vegan kerstmenu met een heerlijk polentakoekje met smaakvolle hummus en ook nog eens geroosterde tomaatjes. Je maakt de polenta zelf met maismeel, let er dus goed op dat je niet de kant-en-klare variant koopt.

Naar het recept

Tussengerecht

Broccolitartaar

Broccolitartaar

De tweede gang is een klassieke tartaar, maar dan net even iets anders. We maken namelijk een heerlijke broccolitartaar voor het vegan kerstmenu. Door de frisse munt en granaatappel is dit wat ons betreft het perfecte tussengerecht.

Naar het recept

Hoofdgerecht

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Gevulde pastaschelpen met spinazie, pompoen en salie

Voor het hoofdgerecht maken we gevulde pastaschelpen. De vulling van spinazie, pompoen en salie smaakt niet alleen heerlijk, de smaken passen ook nog eens goed bij kerst. Daarnaast ziet het geheel er ook nog eens feestelijk uit op tafel.

Naar het recept

Nagerecht

Vegan kerstmenu: chocolademousse

Vegan chocolademousse

We sluiten het vegan kerstmenu af met deze geweldige chocolademousse. Natuurlijk helemaal vegan, we gebruiken namelijk aquafaba in dit recept. Garneer de chocolademousse met vers fruit naar keuze en wat chocoladekrullen en je dessert is klaar!

Naar het recept

Tip!

Onze favoriete recept uit dit vegan kerstmenu:

Foodies favoriet
Polentakoekje met hummus en geroosterde tomaatjes

Polentakoekje met hummus en geroosterde tomaatjes

Kun jij niet wachten om dit menu te maken? Ga dan alvast aan de slag met ons favoriete recept:

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 l groentebouillon
250 g maismeel voor polenta* (bijv. Valle del Sole)
4 el + extra olijfolie
500 g tomaatjes (verschillende kleuren en gehalveerd)
scheutje balsamico
1 teentje knoflook (geperst)
1 el venkelzaad
1 el suiker
zout en peper
1 el kappertjes (uit pot uitgelekt en grof gehakt)
4 el pijnboompitten
150 g hummus
handvol basilicumblaadjes
bakpapier

Bereiding

  1. Breng de bouillon in een ruime pan aan de kook. Voeg het maismeel toe en klop goed door met een garde. Zet het vuur lager en kook de polenta in de bouillon rustig gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. De polenta is klaar als het eruitziet als een romige, mooi gebonden pap.

  2. Vet een ovenschaal (ca. 35×25 cm) in met olie, schenk de polenta erin en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Laat de polenta iets afkoelen en vervolgens minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

  3. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Leg de tomaatjes in een met bakpapier beklede ovenschaal. Roer 2 el olie met een scheutje balsamico, de knofl ook, het venkelzaad en de suiker door elkaar en druppel dit over de tomaatjes. Bestrooi met zout en peper en rooster ca. 25 minuten in de oven tot de tomaatjes zacht, sappig en een beetje gekaramelliseerd zijn.

  4. Haal de tomaatjes uit de oven en meng de kappertjes erdoorheen. Laat iets afkoelen. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Neem uit de pan en zet apart.

  5. Steek met een ronde uitsteekvorm (ca. 7 cm Ø) rondjes uit de opgesteven polenta. Verhit 2 el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak er de polentarondjes aan beide kanten goudbruin in. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier.

  6. Bestrijk ieder polentakoekje met hummus, schep er wat tomaatjes op en garneer met basilicumblaadjes en pijnboompitten.

*Let op, er bestaat ook instant-polenta die al voorgekookt is waardoor je minder bouillon nodig hebt. Lees dus goed de instructies op de verpakking en houd deze aan voor de juiste hoeveelheid bouillon.

Receptuur, styling en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!