Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Bakken met kerst: meringue-slagroomtruffels met Baileys en witte chocolade

Witte chocolade: 7x de lekkerste recepten

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

Advertentie

In koekjes, taart of mousse; witte chocolade maakt alles nét even wat lekkerder. Dat bewijzen deze heerlijke recepten met witte chocolade wel!

Van de drie soorten chocolade die er zijn (vier, als je ruby chocolade meetelt), is witte chocolade toch wel de minst gewaardeerde. Wittechocoladeliefhebbers zullen dan ook vaak hebben gehoord dat deze chocolade geen echte chocolade is, maar dat maakt het zeker niet minder lekker. De zoete, romige en volle smaak maakt van elk dessert een feestje. Ontdek onze favoriete recepten met witte chocolade maar snel!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met witte chocolade

We hebben zeven recepten met dit witte wondertje verzameld, voor iedereen die van witte chocolade houdt én iedereen die er nog van moet leren houden.

Sesam-wittechocoladekoekjes

Sesam-wittechocoladekoekjes

Niet al te zoet en lekker knapperig door de sesamzaadjes. Tijdens het bakken verspreid de nootachtige geur van sesam zich door je huis en eigenlijk is dat al reden genoeg om deze koekjes te maken.

Naar het recept
Rabarberplaattaart met witte chocolade en vlierbloesem

Rabarberplaattaart met witte chocolade en vlierbloesem

Spijtig genoeg is rabarber niet het hele jaar verkrijgbaar, maar áls het dan eindelijk zo ver is, kun je maar beter deze plaattaart met rabarber en chocolade maken. Niet te zoet en echt een plaatje om te zien. Die moet je wel maken, toch?

Naar het recept
Cheesecake met witte chocolade en frambozen

Cheesecake met witte chocolade en frambozen

Deze cheesecake is romig en dankzij de frambozen toch lekker fris. Maak hem voor een feestje, of gewoon om te vieren dat het weekend is.

Naar het recept
3 wittechocolademoussetaart

Wittechocolademousse-taart met zomerfruit

Een krokante bodem, een luchtige vulling en een topping van vers fruit – wat wil je nog meer? Wij gebruikten onder andere frambozen, blauwe bessen en bramen, maar kies vooral het fruit dat je zelf lekker vindt.

Naar het recept
Gemberkoekjes

Gemberkoekjes met gekaramelliseerde wittechocoladeganache

Wist je dat je deze chocolade ook kunt karamelliseren? De chocolade krijgt er – verrassend genoeg – een karamelachtige kleur en smaak van. Probeer maar eens in deze koekjes.

Naar het recept
Bakken met kerst: meringue-slagroomtruffels met Baileys en witte chocolade

Meringue-slagroomtruffels met Baileys en witte chocolade

Als je nog twijfelde over of je deze chocolade wel of niet lekker vindt, dan trekken deze truffels je wel over de streep. De combinatie met meringue en Baileys is simpelweg hemels.

Naar het recept
cakerol met matcha

Cakerol met matcha en witte chocolade

Niet alleen leuk voor de kleur, maar dit groene theepoeder uit Japan geeft je gerechten ook een fris-bittere smaak die mooi samengaat met het romige van witte chocolade.

Naar het recept
Foodies favoriet
Sesam-wittechocoladekoekjes

Sesam-wittechocoladekoekjes

Niet al te zoet en lekker knapperig door de sesamzaadjes. Tijdens het bakken verspreid de nootachtige geur van sesam zich door je huis en eigenlijk is dat al reden genoeg om deze koekjes te maken.

Bekijk volledige recept

Voor 16 stuks

125 g boter – op kamertemperatuur
100 g donkerbruine basterdsuiker
1 tl zout
1 ei
125 g tahin (sesampasta)
175 g zelfrijzend bakmeel
100 g witte chocolade – grofgehakt
ca. 50 g sesamzaad
2 el grove rietsuiker
bakpapier

Bereiding

  1. 1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 155°C). Klop de zachte boter met de basterdsuiker en het zout ca. 5 minuten tot het mengsel luchtig en licht van kleur is. Voeg het ei toe en klop kort door tot het ei is opgenomen. Voeg de tahin toe en klop tot een glad geheel. Spatel het bakmeel en de witte chocolade er zo kort mogelijk doorheen tot je geen meel meer ziet.

  2. 2. Maak 16 balletjes van het deeg. Doe het sesamzaad in een kommetje. Wentel de deegballetjes in het sesamzaad en druk ze een beetje plat tot een dikte van ca. 1 cm. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat er wat ruimte tussen, maar ze lopen niet heel erg uit. Strooi de rietsuiker over de koekjes.

  3. 3. Bak de koekjes in ca. 12 minuten goudbruin in de oven. Draai de bakplaat eventueel halverwege om zodat de koekjes gelijkmatig bakken. Door de tahin zijn de koekjes vrij gevoelig voor uitdrogen dus bak ze niet langer dan 12 minuten. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Onze tips

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!