Advertentie
Wat is caponata?
Caponata is een Italiaanse salade die wat weg heeft van de Franse ratatouille. Beide klassieke gerechten bestaan namelijk uit gestoofde groenten, al heeft de caponata een kenmerkend zoetzure smaak. Dit komt door de toevoeging van smaakmakers als rozijnen, kappertjes, suiker en/of azijn. Daarbij bevat de salade ook olijven en pijnboompitten. Het gerecht komt oorspronkelijk van het eiland Sicilië waar ze eigenlijk altijd aubergines als basis gebruiken en dit aanvullen met allerhande groenten uit de voorraadkast. Denk bleekselderij, tomaten en paprika’s. Haast elke regio op het eiland kent zijn eigen variant, zo worden er soms vis of zeevruchten aan toegevoegd of wordt het geserveerd met romige kazen als mozzarella of burrata.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat kun je er allemaal mee?
De Siciliaanse salade is het lekkerst op een warme zomerdag: vullend en toch verfrissend. Serveer hem als hoofdmaaltijd of als kleiner bijgerecht bij een stukje vis van de barbecue. In de zomer zijn tomaten op hun lekkerst, dus des te meer reden om deze salade dan een keer te proberen.
Recepten met caponata
Al trek gekregen? Ga dan gelijk aan de slag met deze heerlijke recepten met caponata:
Makreel met caponata
De combinatie van caponata met vis is erg klassiek, net als de rest van dit recept. Zo maak je eenvoudig een lichte maaltijd voor op een zonnige dag.
Pizza caponata
Een stuk spannender is om je pizza ermee te beleggen. Deze gezondere pizza maak je van volkorenmeel en beleg je met lekker veel groenten. Gezond eten was nog nooit zo lekker.
Gebakken burrata met caponata
Al zouden we graag zeggen dat de Siciliaanse salade de hoofdrol speelt in dit gerecht, er kan weinig tegen de gebakken burrata op. Wie dit recept eens heeft geprobeerd, zal het zeker met ons eens zijn.
Lees ook:
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.