
Wat is caponata?
Lees verder na de advertentie
Caponata is een Italiaanse salade die wat weg heeft van de Franse ratatouille. Beide klassieke gerechten bestaan namelijk uit gestoofde groenten, al heeft de caponata een kenmerkend zoetzure smaak. Dit komt door de toevoeging van smaakmakers als rozijnen, kappertjes, suiker en/of azijn. Daarbij bevat de salade ook olijven en pijnboompitten. Het gerecht komt oorspronkelijk van het eiland SiciliĆ« waar ze eigenlijk altijd aubergines als basis gebruiken en dit aanvullen met allerhande groenten uit de voorraadkast. Denk bleekselderij, tomaten en paprika’s. Haast elke regio op het eiland kent zijn eigen variant, zo worden er soms vis of zeevruchten aan toegevoegd of wordt het geserveerd met romige kazen als mozzarella of burrata.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Wat kun je er allemaal mee?
De Siciliaanse salade is het lekkerst op een warme zomerdag: vullend en toch verfrissend. Serveer hem als hoofdmaaltijd of als kleiner bijgerecht bij een stukje vis van de barbecue. In de zomer zijn tomaten op hun lekkerst, dus des te meer reden om deze salade dan een keer te proberen.
Recepten met caponata
Al trek gekregen? Ga dan gelijk aan de slag met deze heerlijke recepten met caponata:

Makreel met caponata
De combinatie van caponata met vis is erg klassiek, net als de rest van dit recept. Zo maak je eenvoudig een lichte maaltijd voor op een zonnige dag.

Pizza caponata
Een stuk spannender is om je pizza ermee te beleggen. Deze gezondere pizza maak je van volkorenmeel en beleg je met lekker veel groenten. Gezond eten was nog nooit zo lekker.

Gebakken burrata met caponata
Al zouden we graag zeggen dat de Siciliaanse salade de hoofdrol speelt in dit gerecht, er kan weinig tegen de gebakken burrata op. Wie dit recept eens heeft geprobeerd, zal het zeker met ons eens zijn.
Lees ook:
Onze tips

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Moet je een airfryer voorverwarmen: dit is de beste manier

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Dumplings maken: dat doe je zo

Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.