
Bietjes klaarmaken kan op allerlei manieren. Je kunt rode bietjes koken, poffen in de oven of op de barbecue of zelfs rauw eten. Koken gebeurt het vaakst, maar hoe lang moet je die rode bieten nu koken? Wij vertellen je er meer over.
Lees verder na de advertentie
Rode bieten koken
Alleen al om de kleur zijn wij fan van rode bieten. En het leuke is, je kunt op allerlei manieren bietjes klaarmaken. De meest gebruikte manier is om bietjes te koken. En nóg leuker is, dat je de bieten daarvoor niet van te voren hoeft te schillen.
Wat je wel moet doen?
- Allereerst verwijder je het loof van de knollen. Gooi het niet weg! Jonge blaadjes kun je in een salade verwerken, of je kunt het blad kort koken, net als hoe je spinazie zou koken, en met een scheut olijfolie serveren.
- Was vervolgens de bieten voor je ze in het kookwater legt. Heb je bieten uit eigen tuin? Spoel ze dan extra goed al het zand eraf. Dat gaat het beste met een borsteltje.
- Doe de bieten vervolgens in een pan en vul deze met ruim water. Breng aan de kook en kook de bieten tot ze gaar zijn. Hoe lang dat moet lees je in de volgende alinea.
- Wanneer de bietjes gaar zijn, laat je ze eerst goed afkoelen. Ze zijn namelijk gloeiend heet. Vervolgens snijd je de boven- en onderkant eraf en pel je de schil er rondom helemaal af.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Hoe lang moeten rode bieten koken?
Hoe lang je rode bieten moet koken is ten eerste afhankelijk van het type biet dat je bereidt (zomer- of winterbieten). Zomerbieten zijn makkelijker te bereiden dan winterbieten. Deze hebben namelijk een kooktijd van slechts 20-30 minuten. Winterbieten daarentegen hebben zo’n 1,5 tot 2 uur nodig om gaar te worden. Ook is de kooktijd afhankelijk van de grootte van je bietjes. Prik daarom met een vork in de biet om te checken of hij gaar is. Wanneer hij gaar is kun je een vork er gemakkelijk insteken en voel je dat de schil los zit.
Wil je met bietjes aan de slag?
Bekijk dan gauw dit recept voor geroosterde rabarber-bietensalade.

Geroosterde rabarber-bietensalade met opgeklopte feta
Bibi Loomans over haar recept: “Mensen die mij kennen weten dat rabarber mijn lievelingsingrediënt is. Dus duh, natúúrlijk moest er een salade met rabarber komen. Het lekkerste vind ik om rabarber te roosteren.”
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50

25+ recepten met rode bieten
Nog meer weten over groente koken?
Ben je ook benieuwd naar hoe je andere groente moet koken? Lees dan snel verder:
Onze tips

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?



