
Soorten vet
Lees verder na de advertentie
Alle soorten vet hebben wij voor jou op een rijtje gezet. Zo weet jij voortaan welke soort je wanneer kan gebruiken. Pro-tip: print dit overzicht uit en hang ‘m op je koelkast. Zo heb je het altijd bij de hand!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Beurre d’Isigny
Beurre d’Isigny is Normandische boter uit het plaatsje Isigny Saint-Mère. De boter wordt gemaakt van de melk van koeien die alleen gras uit de streek (aan zee) te eten krijgen. Dit geeft de boter een notige en zilte smaak geeft. Je koopt deze speciale boter bij delicatessenwinkels of kaaszaken. Er zijn twee varianten verkrijgbaar: doux (zonder zout) en demi-sel (licht gezouten).
Reuzel
Reuzel is het uitgesmolten vet van de varkensbuik. Dit vet is onmisbaar in pie- en pasteideeg en Zuid-Europese zoetigheden als cannoli en koekjes. Al kun je het er ook goed vlees in braden en gebruiken om zelf paté te maken. Je bestelt het bij de slager.
Kokosolie
Wil je voor een puur plantaardig vet gaan? Kies dan voor kokosolie. Hiermee kan je goed bakken, braden en frituren.Kokosolie is een van de ingrediënten die we in het afgelopen decennium massaal zijn gaan gebruiken. Kokosolie ruikt lekker, heeft een brede toepassing en zou bovendien nogal wat gezondheidsvoordelen opleveren. Of toch niet? Martina zocht het voor je uit en vertelt je graag alles over kokosolie.
Ghee
Deze Indiase ‘boter’ wordt gemaakt door roomboter te klaren. Het water is grotendeels uit de boter verdwenen waardoor je de ghee op hoge temperatuur kunt verhitten en je er mooi in kunt bakken of frituren. De smaak is licht nootachtig. Onder andere verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.
Boerenboter
Hét Nederlandse vet is natuurlijk boter. Kies voor een mooie rauwmelkse boerenboter voor je vis, vlees, sperzieboontjes of andere groenten, ze smaken er zoveel lekkerder door.
Rundervet
De echte frietbakkers zweren bij ossenwit. Rundervet kun je namelijk op hoge temperatuur verhitten en zorgt voor een mooi krokant laagje. Te bestellen bij de slager.
Ganzenvet
Perfect gebakken aardappeltjes maak je in graisse d’oie ofwel ganzenvet. Ganzenvet gebruik je ook voor het konfijten van eendenboutjes. Na het konfijten kun je het vet zeven en weer hergebruiken.
Lees ook: 10x de meest gezonde oliën en hoe gebruik je ze
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.






