Advertentie
De kans is best groot dat je nog niet bekend bent met furikake. In dat geval is het hoog tijd om kennis te maken met deze Japanse smaakmaker, waarmee je zelfs het saaiste gerecht omtovert tot een ware smaaksensatie. Vandaag leggen we je alles uit over wat furikake is, wat je ermee kunt en waar je het kunt kopen.
Wat is furikake?
Furikake is een smaakmaker die meestal bestaat uit gedroogde vis, sesamzaadjes, fijngehakt zeewier, zout, suiker en ve-tsin (een ingrediënt dat een hartige smaak toevoegt); soms worden er nog andere ingrediënten aan dit mengsel toegevoegd, zoals bonitovlokken of gedroogde miso. Furikake komt uit Japan en werd in het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld door een apotheker die ervoor wilde zorgen dat Japanners meer calcium binnen zouden krijgen; de gedroogde visgraten in zijn originele recept zouden daar voor zorgen. Eind jaren ’40 werd het ingrediënt beter verkrijgbaar om de zware ondervoeding van de Japanse bevolking door de Tweede Wereldoorlog aan te pakken.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt het?
Door de mix van ingrediënten heeft furikake een redelijk complexe smaak, waarin met name de umamismaken sterk naar voren komen. De gedroogde vis en het zeewier voegen een ziltige smaak toe en de suiker een klein beetje zoet. De sesamzaadjes zorgen voor wat crunch. Afhankelijk van de ingrediënten die verder nog worden toegevoegd kan furikake ook een beetje pittig of zuur zijn.
Waar koop je furikake?
Het is een droge mix die je kunt strooien en ligt bij verschillende grote supermarkten in de schappen in glazen potjes. Ook bij de toko kun je het kopen, vaak in grotere verpakkingen dan ze bij de Nederlandse supermarkten hebben. Bij de toko verkopen ze vaak verschillende variaties, bijvoorbeeld met wasabi of gedroogde eidooier erin. Probeer verschillende furikake om erachter te komen wat je lekker vindt.
Wat kun je er allemaal mee?
Deze Japanse smaakmaker wordt vaak zo over gekookte of gestoomde witte rijst gestrooid om er een extra kick aan te geven. Ook in of over sushi of over gestoomde vis voegt furikake een beetje extra smaak toe. Eigenlijk kun je het over alles strooien waarvan je denkt: dit kan wel wat extra smaak gebruiken. Dus probeer vooral uit wat je lekker vindt en strooi furikake over noedels, groente en friet (vooral deze laatste is een aanrader!).
Hoe vervang je furikake?
Nu komt het minder goede nieuws: furikake is, vanwege de complexe smaken die de mix van ingrediënten aan de smaakmaker geeft, niet eenvoudig te vervangen. We kunnen ons echter voorstellen dat je furikake niet kunt vinden, dus we geven onze beste tips voor een alternatief. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mix van verkruimelde norivellen (zeewiervellen, je vindt ze vaak bij de sushi-ingrediënten), zeezout en sesamzaad en zo je eigen soort-van-furikake maken. Bij de supermarkt kun je, als ze geen furikake hebben, misschien wel gomashio vinden, een mengsel van sesamzaad en zeezout – je mist dan alleen wel de sterke umamismaak die furikake heeft.
Recepten met furikake
De kans is klein dat je nóg meer overtuigd moet worden om deze smaakmaker over je volgende maaltijd te strooien, maar voor het geval je nog inspiratie zoekt, hebben we hier onze favoriete recepten met de smaakmaker voor je op een rijtje gezet:
Kelpnoedels met shiitake, zeewier en furikake
Als er paddenstoelen én zeewier én furikake in één gerecht zitten, dan weet je dat je kunt rekenen op een umamibommetje. Voor dit recept moet je wellicht even een tripje maken naar de biologische supermarkt, maar stiekem vinden wij dat gewoon een leuk uitje.
Tempura
Maak een snel tempurabeslag, haal je favoriete groenten, stukjes vlees of vis erdoorheen, frituur ze, bestrooi met furikake, serveer met je favoriete sausjes om te dippen en klaar! Volgens mij hoeven we meer niet te zeggen.
> naar het recept: tempura
Gegrilde groenten met misoboter en romige puree
Voor dit recept mag je zelf je favoriete groenten uitkiezen. Serveer hem met fluweelzachte aardappelpuree met crème fraîche en bestrooi uiteraard met de Japanse mix.
Geroosterde bimi met tofudressing
De dressing die je bij deze geroosterde bimi maakt is echt gigantisch lekker, dus maak hem zeker ook eens bij andere groenten. De furikake geeft een lekkere umami-kick aan het gerecht.
> naar het recept: geroosterde bimi met tofudressing
Okonomiyaki
Als je nog nooit okonomiyaki hebt gegeten of gemaakt, dan is dit je kans. Deze hartige Japanse pannenkoek zit bomvol smaak en wordt extra lekker dooi de furikake en de net iets frissere Japanse mayo die je eroverheen sprenkelt. Itadakimasu!
> naar het recept: okonomiyaki
Onze tips
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.