
Sojasaus, mirin en miso worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over vissaus. Want wat is vissaus en wat kun je ermee?
Lees verder na de advertentie
Wat is vissaus?
Je hebt het vast weleens voorbij zien komen, maar wat is vissaus eigenlijk? Hoewel de precieze oorsprong niet helemaal duidelijk is, wordt de smaakmaker al zeker duizenden jaren in Azië en Europa gebruikt. De saus wordt gemaakt van gefermenteerde vis, vaak is dit ansjovis.
Hoe korter de vis gefermenteerd is, hoe sterker de vissmaak. Vissaus die langer is gefermenteerd heeft een minder vissige en meer hartige, nootachtige smaak. Vooral in de Aziatische keuken is vissaus een populair ingrediënt, maar ook in Europese keukens wordt het steeds vaker gebruikt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt vissaus?
In veel Aziatische gerechten is het een onmisbaar ingrediënt, mede door de flinke hoeveel umami die deze saus bevat. Ondanks dat vissaus niet altijd lekker ruikt, is de smaak subtiel en zacht. De smaak kun je het beste omschrijven als wat ziltig, nootachtig en zelfs een beetje zoet. Laat je dus niet afschrikken door de geur, maar proef eerst een beetje.
Waar koop je het?
Tegenwoordig is vissaus in elke supermarkt wel verkrijgbaar. De meeste soorten worden gemaakt met ansjovis, maar wil je eens iets anders? Ga dan langs de Aziatische supermarkt of toko, en laat je adviseren over de verschillende soorten vissaus die er zijn.
Hoe vervang je vissaus?
Wil je een ziltige smaak vol umami toevoegen aan je gerechten, maar is er nergens vissaus te bekennen? Kies dan bijvoorbeeld voor sojasaus of miso, of een combinatie van beide producten. Eet je liever vegan? Probeer dan eens veganvissaus, deze vind je vaak bij de Aziatische supermarkt.

Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Vaak staat er ‘koel en droog bewaren’ op de fles, wat betekent dat deze niet in de koelkast hoeft. Je kunt de fles prima bewaren in de voorraadkast, over het algemeen is deze saus erg lang houdbaar. Door alle conserveermiddelen en de fermentatie zal de saus niet snel bederven. Het kan uiteraard geen kwaad om een geopende fles in de koelkast te bewaren, maar het hoeft niet. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
De mogelijkheden zijn eindeloos, zo kun je vissaus gebruiken als ziltige tegenhanger bij pittige smaken, maar het is ook een perfecte basis voor een marinade voor vlees, vis of groenten.
Recepten met vissaus
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Duik de keuken in met onze favoriete recepten met vissaus. Deze gerechten zijn stuk voor stuk toppers en smaken allemaal nét iets lekkerder dankzij de gefermenteerde saus.
1. Som tam met spruitjes
Dat je met spruitjes veel meer kunt dan je denkt bewijst dit heerlijke recept wel. Som Tam is een pittige salade, die erg populair is in Thailand.
> naar het recept: som tam met spruitjes
2. Zeebaars met limoen, gember en venkel
Heb je al weleens een hele zeebaars bereid? Probeer het eens met dit geweldige recept, je maakt gegarandeerd indruk op je gasten. Beloofd!
3. Spaghetti met paprika-ansjovissaus
Niet alleen in Aziatische gerechten smaakt vissaus heerlijk, ook in combinatie met pasta smaakt het goed. Vervang in dit gerecht maar eens de ansjovis voor een scheutje vissaus.
> naar het recept: spaghetti met paprika-ansjovissaus
4. Pad thai met grote garnalen, tofu, pinda’s en veel limoen
Jadis Schreuder over haar recept: “Toen ook mijn zus Sanya naar Thailand was geweest, vroeg ik haar regelmatig om te vertellen over haar favoriete gerechten in Thailand. Vaak waren het streetfood-gerechten zoals pad thai. Ik watertandde van haar verhalen. Pad thai is een simpel gerecht dat echt razendsnel op tafel staat en een perfecte balans heeft tussen zoet, zuur, pittig en een bite.”
5. Thaise kip siam
Karin Luiten vertelt over haar recept: “Een van de populairste pakjes van Nederland. Onbegrijpelijk, want er zit vooral zetmeel, suiker en zout in. Typisch Thaise smaakmakers als citroengras, vissaus, limoen, pepertjes, kokosmelk en koriander schitteren door afwezigheid. Voor een ander kookboek (Slim zónder pakjes & zakjes) verzon ik al eens een alles-in-één-pan-ovenversie, maar deze is weer heel anders. Ik hou het lekker makkelijk voor je, met wokgroente en currypasta.”
> naar het recept: Thaise kip siam
Lees ook:
Onze tips

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!

Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs mét omrekentabel

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.