Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
cottage cheese-scaled

Cottage cheese is weer populair en dit is waarom

Cottage cheese, ook wel bekend als hüttenkäse, is weer helemaal terug van weggeweest. Er wordt massaal mee gebakken, zowel hartige als zoete gerechten. Benieuwd hoe je dat doet? Wij vertellen je meer over deze trend en delen lekkere recepten met je!

Lees verder na de advertentie

Waarschijnlijk heb je het al voorbij zien komen, maar cottage cheese is weer ontzettend populair. De verwachte trend wordt werkelijkheid en mensen gaan er massaal mee aan de slag in de keuken. En dat vinden wij niet zo gek, want je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Dat bewijzen de recepten in dit artikel wel!

Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Cottage cheese populair

De eiwitrijke kaas zie je tegenwordig in zo veel recepten omdat het een stevige structuur heeft en daardoor een goede basis vormt voor veel gerechten. Je maakt hier dan ook hartige gerechten mee, zoals pizza met je favoriete toppings, flatbreads, naan, brood en wraps, maar ook zoete gerechten, waaronder chocolademousse, pannenkoeken, ijs en cheesecake. Naast het feit dat het dus superveelzijdig is, is het ook nog eens een enorme bron van eiwitten en dus een gezondere optie voor je favoriete gerechten.

Cottage cheese recepten

Benieuwd wat je nu allemaal kunt maken met deze eiwitrijke kaas? Wij delen hieronder heerlijke recepten met cottage cheese, zodat je er zelf mee aan de slag kunt gaan.

Cottagecheesepancakes uit The Breakfast Club

Cottagecheesepancakes uit The Breakfast Club

Een recept voor pannenkoeken met maar vier ingrediënten? Het kan! Deze variant met cottage cheese is een van onze favoriete pannenkoekenrecepten, juist omdat het zo eenvoudig is. Bovendien heb je dankzij de cottage cheese en eieren meteen een goede dosis eiwitten bij het ontbijt.

Naar het recept
cheesecake met abrikozen

Cheesecake met abrikozen

Alison Roman: “Dit is eigenlijk geen cheesecake. Het is een cake gemaakt met cottagecheese. Hij is wat aan de custard­achtige kant, dus als je ooit verlangd hebt naar iets wat tussen een cheesecake en een gewone cake in zit, dan is dit wel wat voor jou. Het is een van de makkelijkste recepten in dit boek; je maakt hem in één kom met gesneden fruit naar keuze. Net uit de oven is hij wat soufflé, met een donkerbruine, prachtig glanzende toplaag, terwijl het binnenste onmogelijk verfijnd en smeuïg blijft. Wat ik het lekkerste vind: de gekaramelliseerde korreltjes cottagecheese op de bodem.”

Naar het recept
Cover voor

Pannenkoekenontbijt met bosvruchten en citroenboter

Dit recept is een variatie op mijn favoriete gerecht van de Australische chef-kok Curtis Stone: pannenkoeken met hüttenkäse of ricotta. Het is een heerlijk lichte en luchtige pannenkoek uit de oven met knapperige bovenkant en randen.

Naar het recept

Flatbread met cottage cheese

Zelf flatbread maken met cottage cheese? Dat kan! Haal de volgende ingrediënten hiervoor in huis:

  • 400 gram cottage cheese
  • 4 eieren
  • Italiaanse kruiden of za’atar (plus eventueel andere gewenste kruiden, zoals knoflook of chilipoeder)
  • Peper en zout

Met het volgende stappenplan, kun je zelf je eigen flatbread maken:

  1. Verwarm de oven op 200°C;
  2. Meng alle ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een glad beslag;
  3. Lek bakpapier op een ovenplaat en strooi het beslag hierover uit. Strijk glad met een spatel en besprenkel nog met wat Italiaanse kruiden of za’atar. Schuif in de oven voor 25-30 minuten, of totdat hij mooi goudbruin is;
  4. Laat volledig afkoelen en beleg met je favoriete toppings!

Tip!

Chocolademousse met cottage cheese

Een eiwitrijke chocolademousse, kan dat? Absoluut. Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • 200 gram cottage cheese
  • 1 el chiazaad
  • 2 el cacaopoeder
  • 1 el honing of agavesiroop

Meng bovenstaande ingrediënten door elkaar in een blender, laat een uurtje opstijven in de koelkast en je kunt genieten van je zelfgemaakte chocolademousse met cottage cheese! Ook lekker om hier jam of vers rood fruit overheen te doen. Liever een Snickers-variant? Meng er dan ook 2 el pindakaas doorheen en besprenkel met wat pinda’s.

Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!