
Tegenwoordig vliegen de foodtrends je om de oren. Van augurk en pistache tot het shaken van je komkommersalade. Je kunt het zo gek genoeg niet bedenken. Maar wat zijn de verwachte foodtrends van 2025? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder na de advertentie
Foodtrends
Er zijn in 2024 heel wat bijzondere trends voorbijgekomen als we kijken naar de food-wereld. Zo werd Dubai chocolade een enorme hit en maakte hierdoor ook pistache een grote entree in allerlei verschillende vormen. Daarnaast werd de augurk koning – in zowel eten als drinken – en gingen we massaal aan de slag met komkommer. Maar ook vinden we het belangrijk dat er geen eten meer verspild wordt, gaan we steeds meer op zoek naar plantaardige alternatieven voor vlees en vis en proberen we maar al te graag nieuwe smaken en specerijen uit om ons eten een internationale en moderne twist te geven. Ofwel, de food wereld staat nooit stil. En dat vinden wij natuurlijk helemaal niet erg!
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Foodtrends 2025
Maar wat kunnen we dan verwachten aankomend jaar? Zijn er nog nieuwe ingrediënten die terug gaan zien in de keuken? Komen er weer bijzondere smaakcombinaties of gaan we weer even terug naar “normaal”? We zochten het op de redactie voor je uit en hebben de belangrijkste verwachten foodtrends voor 2025 voor je op een rij gezet:
Enorme sandwiches
Ja echt, hoe groter, hoe beter. We zien op social media steeds meer filmpjes en recepten voorbijkomen van mensen die hun sandwich bouwen, alsof het een lasagne op een broodje is. Het liefst dan ook met genoeg saus, veel vlees of groenten, bijzondere specerijen en afsluiten met het nemen van een grote hap. Zolang de smaken maar bij elkaar passen, zeggen wij geen nee!
Thee als smaakmaker
Het is inmiddels wel duidelijk: thee is een ware hit. Na de opkomst van bubble tea en de diverse chai-drankjes, zien we nu ook dat theekruiden steeds vaker worden ingezet als smaakmakers in gerechten. Denk aan desserts, granola’s en nieuwe (koude) dranken. Een opvallende nieuwkomer is hojicha, een gerookte groene thee met een nootachtige, zoete smaak. Door het tekort aan matcha, lijkt de kans groot dat deze bijzondere thee de volgende grote groene-theepoedertrend zal worden.
Koeken
Steeds meer ondernemers besluiten om een koeken-assortiment toe te voegen aan hun winkel of bakkerij. Waarom? Deze trend is al even bezig in Amerika – waar de populaire Crumbl Cookies vandaan komen – en doet nu langzaam zijn intrede in ons land. Ga daarom dus lekker zelf aan de slag met het bakken van de lekkerste koeken of op zoek naar de lekkerste koekenwinkels!



Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Dumpling-party
Dit is er eentje die wij wel leuk vinden: de enorme hype rondom dumplings. En dan niet degene die je bij je sushi besteld of het zelf maken ervan, maar vooral dat je ze nu kant-en-klaar kunt halen in de meeste supermarkten. Van dumpling tot gyoza tot dim sum, je bereid ze zo lekker als je zelf wilt. Maar waar de trend nu aan het ontstaan is, is vooral waarmee je ze vult. Ze worden niet meer alleen gevuld met Aziatische smaken, maar krijgen nu ook een Italiaanse moderne twist. Zien we zo dumplings met pizza- en pastasmaken, of diverse salsa’s? We zijn benieuwd..

Dumplings maken: dat doe je zo
Plantaardig eten uit de zee
Zeewier is al lang een grote hit bij ons, maar steeds meer soorten en ander plantaardig voedsel uit de zee worden in gerechten verwerkt. Zeegroenten zijn niet alleen duurzaam, maar hebben ook verschillende gezondheidsvoordelen en geven je gerecht een unieke smaak. Groenten als lamsoor, suikerwier, oesterblad en zeesla, zul je waarschijnlijk nog wel voorbij zien komen dit jaar.
Koreaans eten
De Koreaanse foodtrend is natuurlijk al een tijdje gaande, maar nog altijd niet uitgespeeld. Er blijven maar Koreaanse ingrediënten en gerechten opduiken in de food wereld. Na de kimchi, bibimbap, spicy noedels en gojuchang, zien we nu ook de Korean Corn Dog en Gilgeori (Koreaanse tosti) veel voorbijkomen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om nog meer van de Koreaanse keuken te ontdekken!
Cottage cheese
Wellicht dat je al bekend bent met cottage cheese, aangezien – naast het feit dat het al eeuwenoud is – er massaal wordt gebakken met deze eiwitrijke kaas. Als onderdeel van de al lopende trend clean food (zo min mogelijk bewerkt), is de “hüttenkäse” een groot onderdeel. Van flatbreads en bagels tot chocolademousse en cheesecake, met cottage cheese tover je deze enigszins smaakloze kaas om tot je favoriete gerecht.
Eiwitrijk voedsel
Om nog even door te gaan over proteïne: we zien dat er een enorme vraag is naar eiwitrijk voedsel. Of het nu gaat om proteïnerepen- of pannenkoeken, linzenchips of eiwitrijke toetjes, zolang het eiwitgehalte hoog is, zit het goed. Inmiddels bestaan er zelfs eiwitrijke biertjes en havermout, wat weer een bewijs is van de groeiende populariteit van eiwitten in ons dagelijks dieet (en we misschien ook een beetje doorslaan). Merken claimen steeds meer dat hun producten eiwitrijk zijn, zodat het massaal gekocht wordt. Lees dan toch ook nog goed de etiketten om te kijken of deze producten zijn voorzien van onnodige toevoegingen om het eiwitgehalte kunstmatig te verhogen.



Zure smaak
Of het nu gaat om augurken, fruit of citrussmaken, het zuurtegraad mag in ieder geval iets omhoog. Zo zien we dat er weer meer vraag is naar citroen en maakt ook de zure kers een grote entree, voornamelijk om mee te bakken. Daar gaan we eens mee aan de slag!
Hartige koffie
Je leest het goed. Mensen gooien tegenwoordig niet meer alleen suiker door de koffie, maar proberen steeds meer hartige smaken aan de koffie toe te voegen. In China is vooral de onion coffee enorm populair en zagen we ook al kurkuma en avocado-koffies voorbij komen. Welke hartige smaken kunnen we zo bij het koffietentje op de hoek halen?
Instant noedels
De kant-en-klare noedels zijn weer helemaal terug van weggeweest. Maar nu niet meer met het toevoegen van alleen water en een zakje bouillonkruiden, maar juist met je eigen vers gesneden ingrediënten. Zo maak je op een snelle manier toch een hele voedzame en lekkere maaltijd met instant noedels!
Give it a crunch
Of je gerecht het nu nodig heeft of niet, alles wordt lekkerder met een krokantje of een crispy bite erin. Of het nu gaat om een crumble, krokantje, crisp of sprinkles, de crunch moet en zal er zijn. Althans, dat is wat we terug zien in de foodtrends van dit jaar. We voegen graag iets knapperigs toe aan ons eten – en filmen dit graag – om eten zo meer bite te geven. Dan moet het wel goed zijn, toch?
Calimocho (Kalimoxto) Cocktail
Eerder zagen we al dat cola in veel producten terugkomt. Zo werd het gemengd met augurkensap en kon je een oreo-variant kopen. In Spanje maken ze er liever een zomerse cocktail van en maken ze de Calimocho: rode wijn gemengd met cola. Of het lekker is? Dat gaan we in de zomer natuurlijk testen!
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Deze ontbijttrend is een blijvertje! Lees alles over de açaí bowl

Deze koekjes zijn dé nieuwste trend op TikTok

Dit zijn dé foodtrends voor 2024

Sandwich recepten: 10x belegde broodjes

Bestel nu Foodies Italië mét gratis kaasgids

De comeback van cognac: waarom iedereen het nu mixt

Dit zijn de belangrijkste vegatrends voor 2025

Lavashak: deze populaire Perzische snack wil je proberen
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.