
Waar eerder nog niemand Koreaanse gerechten kende, komen we ze nu o-ve-ral tegen. Van bibimbap tot jjigae, met onze recepten maak je het nu thuis!
Lees verder na de advertentie
Koreaanse gerechten
Niet alleen op de menukaarten, ook thuis gaan we steeds vaker Koreaans eten. En wie thuis Koreaanse gerechten wil proberen, zal er al snel achter komen dat ze in dit land zó veel meer eten dan alleen maar kimchi. Daarom verzamelden wij onze favoriete recepten en vertellen we je wat meer over Koreaans eten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Koreaans eten
Koreaans eten wordt iets anders bereid dan in de meeste Aziatische landen. Waar de meeste klassieke gerechten uit Azië op één moment worden gemaakt, gaan daar in de Koreaanse keuken vaak dagen overheen. Zo wordt er een flinke voorraad soep voor de rest van de week gemaakt en kimchi zelfs voor meerdere maanden. Hierdoor bestaat Koreaans eten meestal uit verschillende bijgerechten bestaande uit groenten, vlees of vis die worden geserveerd bij de rijst.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Koreaanse gerechten
Toch bestaan onze Koreaanse recepten niet alleen uit bijgerechten, want wij begrijpen best dat het als beginner lastig kan zijn om deze verschillende Koreaanse gerechten met elkaar te combineren. Onderstaande recepten zijn dan misschien niet allemaal even authentiek, maar geven je wel een fijne basis om thuis mee aan de slag te gaan:

Kimchi maken
Al omvat de Koreaanse keuken zo veel meer, we kunnen niet anders dan dit lijstje beginnen met de gefermenteerde smaakbom. Hier spice je alle andere gerechten mee op!

Bibimbap met spek en eieren
Dit is een van de populairste Koreaans gerechten en bestaat eigenlijk al uit meerdere bijgerechten. Je mixt de rijst met groenten, eieren, vlees – in dit geval spek – en de gefermenteerde rode peperpasta gochujang.

Jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)
Jjigae is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Deze vegetarische versie is gemaakt met kimchi en tofu en op smaak gebracht met gochujang.

Koreaanse lamskoteletjes
Je kunt vast wel raden waar we deze lamskoteletjes mee op smaak brengen? Lekkerder dan dit wordt het niet!

Koreaanse steak met ingelegde komkommersalade
Of maak er een steak mee! Lekker met ingelegde groenten. Door groenten als rammenas in dunne linten rauw te serveren, behouden ze hun bite.

Koreaanse hartige pannenkoek met tofu
Deze hartige pannenkoeken met tofu zijn ideaal als snack, als voorgerecht of als hoofdgerecht. Kortom; geen enkele reden om ze niet te maken!

Koreaanse sticky tofu
Dit gerecht is gebaseerd op kkanpunggi. Dat is knapperig gefrituurde kip in de perfect gebalanceerde zoetzure saus. Die saus is gelukkig ook heel lekker met knapperige tofu.

KFT burger (Korean fried tofu)
Heb je de smaak te pakken? Serveer de Koreaanse tofu dan ook eens op een broodje. Een vegetarische burger smaakte nog nooit zo goed.

Galbi-jjim – Koreaanse gestoofde short ribs
Liever toch vlees? Dan zijn deze short ribs misschien wel wat voor jou! Je hebt even tijd nodig om dit Koreaanse gerecht te maken maar dat is het meer dan waard.

Geroerbakte, pittige octopus
Koreanen zijn dol op octopus, sommigen eten hem zelfs rauw (en nog levend). Maak je geen zorgen, wij gaan niet zo ver – de babyoctopus in dit recept wordt perfect gegaard in een gochujang chilisaus. Dit gerecht is zeer pittig en een geschikte verwennerij voor iedereen die van scherp eten houdt

Kimchi udon noodles Korean style
Wie dacht dat je altijd veel tijd uit moet trekken voor Koreaanse gerechten, heeft het mis. Dit recept bewijst dat het ook binnen 15 minuten kan!

Rundvlees gesmoord in sojasaus
Dit gerecht van in sojasaus gesmoord rundvlees, dat zoet, zout en naar knoflook smaakt, heeft een vleugje vurigheid door de groene chilipepers. Het is een van de meest geliefde banchan (Koreaanse bijgerechten) om in een lunchtrommel te doen.

Bibimbap met spek en eieren
Bibimbap betekent letterlijk gemixte rijst en het gerecht bestaat – je raad het al – uit rijst met een aantal groenten die door elkaar gemengd worden. Lekker met spek en eieren!
Ingrediënten
- 200 g rijst (met korte korrel)
- geroosterd sesamzaad
- 80 g babyspinazie
De saus
- 1 el sojasaus (+ 1 tl)
- 1 el rijstazijn
- 1 el bruine basterdsuiker
- 2 el gochujang
- 1 tl sesamolie (+ extra)
- 4 plakjes ontbijtspek
De toppings
- plantaardige olie
- 1 wortel (geschild en in reepjes)
- 3 teentjes knoflook (gesnipperd)
- 1 stukje gember (geschild en gesnipperd)
- 4 bosuitjes (in ringen)
- 1 handje shiitakes (in plakjes)
- 50 g taugé (geblancheerd)
- zout en peper
- 2 eieren (gebakken)
- nori (gedroogd zeewier)
- kimchi (voor erbij)
Bereiding
Kook de rijst met 1 el sesamzaad volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst stomen in de pan terwijl je de toppings bereidt.
Giet kokend water over de spinazie en laat goed uitlekken. Meng voor de saus 1 el sojasaus, de azijn, de suiker, 1 el gochujang en 1 tl sesamolie.
Bak de plakjes ontbijtspek 2 minuten per zijde in een hete pan of grillpan. Bestrijk aan beiden kanten met 1 el gochujang en gril verder tot het spek goudbruin en krokant is. Houd het spek warm in de oven.
Verhit voor de toppings 1 tl olie in een wok en bak er de wortel met wat van de knoflook en gember in tot hij zacht is. Schep uit de pan en houd warm bij het spek.
Verhit nog 1 tl olie in de pan en bak er de helft van de bosui 1 minuut in. Voeg de shiitakes toe en bak tot het vocht dat ze loslaten verdampt is. Voeg 1 tl sojasaus toe en schud het geheel om. Schep uit de wok en houd warm.
Voeg weer 1 tl olie toe en bak de overgebleven knoflook en gember. Voeg de uitgelekte spinazie toe en verwarm hem. Voeg wat sesamzaad toe en breng op smaak met zout en peper. Meng de overgebleven bosui met de taugé en wat sesamolie. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de rijst over 2 kommen en maak hoopjes van de wortel, de spinazie, de padden stoelen en de taugé op de rijst. Leg op iedere kom een gebakken ei. Maak af met wat verkruimelde nori en wat sesamzaad. Serveer met wat van de saus erover gedruppeld en kimchi erbij.
*Meer weten over gochujang? Lees onze ingrediëntenpagina over gochujang.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Katy Greenwood
Onze tips

Zelf maken: de perfecte kimchi

Koreaans koken: 9x recepten met kimchi

Foodies boekenclub: “Klein Korea”

Wat is gochugaru en wat kun je ermee?

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten

13x recepten met eieren: van omelet tot quiche

Zo bak je de ultieme moelleux au chocolat

Marokkaanse gerechten: deze recepten wil je proberen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.