Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Zuurkoolovenschotel met appel ui en gemengde noten

10x zuurkool recepten die je vanavond nog wilt maken

Een zuurkoolstamppot is een echte klassieker, maar wist je dat je nog veel meer winterse recepten met zuurkool kunt maken? Bekijk al onze zuurkool recepten en duik lekker de keuken in!

Lees verder na de advertentie

Een dampende zuurkoolstamppot of een knapperig broodje worst met een flinke schep zuurkool; alleen al bij het idee loopt het water ons in de mond. Probeer zelf eens één van deze heerlijke zuurkool recepten en geniet van deze heerlijke en gezonde groente!

Nog meer winterse recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zuurkool recepten

Lees verder na de advertentie

Wist je dat zuurkool eigenlijk gewoon witte kool is? Door de kool te fermenteren krijgt hij zijn kenmerkende frisse, zure smaak én wordt hij nóg gezonder. Bovendien blijft de kool dankzij het inmaakproces veel langer houdbaar.

Vroeger was dat een uitkomst in de koude wintermaanden, wanneer er weinig verse groenten beschikbaar waren. Tegenwoordig eten we zuurkool niet meer uit noodzaak, maar vooral omdat het zó lekker is, vooral in de winter.

Dat bewijzen deze zuurkool recepten wel:

Lees verder na de advertentie

Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten

Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten

Deze schotel met zuurkool, appel en gemengde noten is alles wat je nodig hebt om jezelf te verwarmen op een winterse dag.

Naar het recept
wafels op het bord

Stamppot wafels met zuurkool & kimchi

Stamppot maar dan anders! De zuurkool en kimchi zijn een heerlijke combinatie en maakt dit unieke wafelrecept een feestje op je bord.

Naar het recept
Zoete-aardappelstamppot

Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel

We kunnen niet anders dan het lijstje met zuurkool recepten beginnen met een stamppot. Toch is deze zuurkoolstamppot net even anders dan je gewend bent. Door zoete aardappel te gebruiken geef je het gerecht eenvoudig een verrassende twist.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

zuurkool met witte wijn, appel en laurier

Zuurkool met witte wijn, appeltjes en laurier

Appel wordt vaak aan zuurkool toegevoegd om de zure smaak in evenwicht te brengen met het friszoete van de appel. Dit gerecht smaakt nostalgisch en tovert je terug naar grootmoeders keukentafel.

Naar het recept
Zuurkoolbitterballen

Zuurkoolbitterballen

Til je bitterballen naar een hoger – en winters – niveau met zuurkool! Superlekker op de borrelplank en net weer even wat anders dan iedereen gewend is. Bitterballen met een twist!

Naar het recept
Zuurkool-mosterdschotel

Zuurkool-mosterdschotel

In de winter genieten wij graag van écht Hollandse kost. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze zuurkool-mosterdschotel? Van dit hoofdgerecht warm je gelijk op.

Naar het recept
Roerbak met kipgehakt, shiitakes en zuurkool

Roerbak met kipgehakt, shiitakes en zuurkool

De combinatie van zuurkool en aardappelen kent iedereen wel, maar wist je dat de kool ook heel goed in een Aziatisch gerecht past? Deze snelle roerbak laat zien hoe goed het samengaat met shiitakes, gember, knoflook en sojasaus.

Naar het recept
Zuurkoolschotel

Zuurkoolschotel met gehakt

Een zuurkoolschotel met gehakt, wie kent het niet? Deze klassieker staat bij heel wat huishoudens elke winter weleens op tafel en wij begrijpen maar al te goed waarom. Jij toch ook?

Naar het recept
Cover voor

Zuurkoolstamppot met rookworst en ananas

You hate it or you love it: warm fruit door je gerechten. Wij vinden het heerlijk. Vooral door deze zuurkoolstamppot! Het geeft het gerecht een verfrissende touch.

Naar het recept
Zuurkoolstrudel met kruidendip

Zuurkoolstrudel met kruidendip

We sluiten af met een feestelijke strudel voor op de borrelplank. De frisse kool gaat hierbij perfect samen met de kruidige dip. Daar blijf je van snacken!

Naar het recept
Lees ook:
Romige tomaten-basilicumovenschotel

Ovenschotels

Foodies favoriet
Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten

Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten

Appel wordt vaak aan zuurkool toegevoegd om de zure smaak in evenwicht te brengen met het friszoete van de appel. Deze schotel met zuurkool, appel en gemengde noten is alles wat je nodig hebt om jezelf te verwarmen op een regenachtige dag.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels (vastkokend)
  • zout en peper
  • 250 ml melk (vol)
  • 3 el roomboter
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 2 uien (in halve ringen)
  • 500 g zuurkool (afgespoeld en uitgelekt)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 tl kummelzaad
  • 150 ml appelsap
  • 2 appels (goudrenet – ca. 150 g – gewassen)
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 100 g gemengde noten (geroosterd & grof gehakt)
  • 3 takjes tijm (alleen de blaadjes)

Bereiding

  1. Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout.

  2. Giet de aardappels af in een vergiet en doe ze terug in de pan. Voeg de melk en 1 el boter toe en stamp tot een puree. Breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaat. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hete lucht: 160°C).

  3. Fruit ¼ van de uien in 1 el roomboter glazig. Voeg de zuurkool, de laurier en het kummelzaad toe en blus af met het appelsap. Laat met het deksel op de pan ca. 15 minuten op zacht vuur stoven.

  4. Verwijder intussen het klokhuis uit de appels en snijd de appels in mooie gelijke halve plakjes. Leg ⅔ van de plakjes bij de zuurkool en laat ca. 5 minuten meesmoren. Breng alles op smaak met het kerriepoeder, zout en peper.

  5. Vet de ovenschaal in met wat boter en bedek de bodem met het appel-zuurkoolmengsel. Schep daarbovenop de aardappelpuree en strijk het een beetje glad met een lepel of vork. Bak de schotel ca. 20 minuten in de oven.

  6. Bak ondertussen de rest van de uien in 1 el boter goudbruin. Meng de gebakken uien en de geroosterde noten met de tijm.

  7. Neem de zuurkoolschotel uit de oven en leg er de overgebleven appelplakjes op. Strooi het ui- noten-tijmmengsel over de schotel en bak de schotel nog ca. 5 minuten in de oven.

Foto’s: Willem van Santen Receptuur & foodstyling: Jacqueline Sluijter Styling: Femke van Waveren

Nog meer winterse recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!