Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
maple syrup

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Wie van bakken houdt, is vast weleens het ingrediënt maple syrup tegengekomen, ook wel esdoornsiroop genoemd. Maar wat is het eigenlijk? Wij vertellen je alles over deze zoete smaakmaker en delen onze favoriete recepten ermee!

Lees verder na de advertentie

Wat is maple syrup?

Voor veel zoete – maar ook hartige – recepten wordt maple syrup gebruikt. Deze siroop is een bekende smaakmaker in Noord-Amerika en met name in Canada populair. Dat komt omdat hier veel esdoornbomen groeien. Deze bomen slaan suiker op in hun wortels, dat er in het voorjaar uitstroomt. Door dit af te tappen en te concentreren, ontstaat maple syrup. Ongeveer 80% van deze siroop komt uit Canada, de rest van de productie vindt elders in de Verenigde Staten plaats.

Maple syrup wordt veel gebruikt als topping over bijvoorbeeld pannenkoeken, wafels of havermoutpap of als ingrediënt voor je favoriete bakrecepten. Maar ook in hartige gerechten zie je deze smaakmaker veel terugkomen, zoals door salades, over geroosterde groenten of in marinades. Kortom, deze siroop is een must in je keukenkastje!

Lees verder na de advertentie

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt maple syrup?

Zoals je van siroop kan verwachten, smaakt maple syrup heerlijk zoet. Maar hier zitten nog verschillende gradaties in. Want hoe lichter de kleur, hoe zachter de smaak. Dit wordt verdeeld in graden, de A-graad (lichtbruin), de B-graad en de C-graad (donkerbruin). De donkerkleurige C-variant heeft wat van karamel weg. Lekker voor over je stapel American pancakes!

Lees verder na de advertentie

Maple syrup vervangen?

De siroop is steeds beter verkrijgbaar en kun je tegenwoordig eigenlijk wel bij alle grote supermarkten vinden. Het ligt bij de suiker en stroop in het schap. Kun je het niet vinden? Kijk dan eens of je het product onder de Nederlandse benaming kan vinden: ahornsiroop en esdoornsiroop zijn hetzelfde als maple syrup. Is dat ook niet verkrijgbaar? Kies dan voor agavesiroop of honing ter vervanging.

Lees verder na de advertentie

Wat kun je ermee maken?

Maple syrup wordt dus veel gebruikt als zoete smaakmaker, maar de zoete tonen doen het ook juist in hartige gerechten goed. Voeg eens wat toe aan je uitgebakken spek of deze verrassende recepten:

‘Snickers’ baked oats

‘Snickers’ baked oats

De zoete smaakmaker doet het ontzettend goed in bakrecepten. Bijvoorbeeld deze gezonde havermout met Snickers-smaak.

Naar het recept
vegan baklava rolletjes

Vegan baklavarolletjes

Wist je dat de siroop een goede vervanger is voor honing? Hiermee kun je op een plantaardige manier baklava maken. Want waar honing gebruik wordt gemaakt van bijen, is de siroop geheel vegan.

Naar het recept
Kibbeling Konijnenvoer

Kibbeling van Konijnenvoer

Ten slotte het meest verrassende recept in dit lijstje. Want wie verwacht nou zoete siroop bij je kibbeling? Niemand, maar probeer het eens. Het krokante korstje krijgt zo extra veel smaak!

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!