
De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van kumquat. Dat is niet zo gek, want in Nederlandse supermarkten ligt deze vrucht ook niet in de schappen. Toch willen we laten kennismaken met kumquat, gewoon omdat hij zo lekker is. We leggen je alles uit over wat kumquat én welke recepten je ermee kunt maken.
Citroen, limoen en sinaasappel worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt maar kumquat is een stuk minder bekend. Daarom leggen je alles uit over kumquat. Want wat is kumquat en wat kun je ermee?
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Wat is kumquat?
Je hebt het misschien wel eens op een menukaart (of in het tuincentrum) zien staan, maar wat zijn kumquats eigenlijk? Het zijn citrusvruchten afkomstig uit Azie. Ze zijn klein van stuk en worden door hun oranje kleur ook wel dwergsinaasappels genoemd. In tegenstelling tot andere citrusvruchten, waaronder de sinaasappel, kun je de schil van kumquats wel eten.
Hoe smaakt kumquat?
De schil van kumquats zijn verrassend zoet en dat is een leuke tegenhanger bij het zure vruchtvlees. De smaak is vergelijkbaar met die van een sinaasappel of mandarijn maar dan net een tikkeltje zuurder.
Waar koop je kumquat?
Over het algemeen is kumquat slecht verkrijgbaar in Nederland. Zeker buiten de wintermaanden. Vraag er vooral eens naar bij de groenteboer of een toko. Daar is het assortiment vaak wat breder en zijn ze soms ook in gedroogde of geconserveerde vorm verkrijgbaar. Als je de verse variant te pakken krijgt, kies dan voor stevige, feloranje vruchten zonder vlekken of beschadigingen.
Hoe kun je kumquat vervangen?
Kun je het nergens kopen? Dan zou je het in een recept kunnen vervangen door sinaasappel of mandarijnen, zeker wanneer je er wat extra zuur aan toevoegt met bijvoorbeeld wat citroen- of limoensap. Ook lastig verkrijgbaar maar wel vergelijkbaar is yuzu, een Japanse citrusvrucht. Deze kan in sommige gerechten de zure en aromatische eigenschappen van kumquat nabootsen.
Wat maak je ermee?
Kumquats worden vaak vers gegeten, maar zijn ook perfect om te verwerken in salades, marmelades, desserts en zelfs cocktails. Wat denk je van dit heerlijke recept?

Steamed sponge cake met gekonfijte kumquats
Bekijk volledige receptIngrediënten
Bereiding
Was de kumquats met heet water en wrijf ze droog. Snijd de kumquats in kwarten en verwijder met een klein mesje het wit aan de binnenkant. Doe de kumquats met 200 g suiker, 200 ml water en de steranijs in de rvs-kom. Sluit de kom en start het programma sudderen voor ca. 40 minuten.
Giet de gekonfijte kumquats in een kom en laat ze afkoelen. Maak de rvs-kom schoon en plaats op de Cook Expert. Plaats de eiwitklopper in de kom. Doe de eieren, het eiwit, 150 g suiker, de vanillesuiker en een snufje zout in de kom en klop ca. 10 minuten met het programma stijfgeklopt eiwit.
Spatel het zelfrijzend bakmeel rustig door het eimengsel. Giet het beslag in een ingevette tulbandvorm. Maak de rvskom schoon en vul hem met 500 ml warm water. Plaats de kom op de Cook Expert. Plaats de XXL stoomkoker op de rvskom. Zet de tulbandvorm in de XXL stoomkoker en sluit af met
het deksel. Start het programma stomen voor 40 minuten.Controleer de gaarheid van de cake door er een satéprikker in te steken. De prikker moet er droog weer uit komen. Stort de cake direct op een schaal en laat hem kort afkoelen. Serveer de cake met de gekonfijte kumquats.
Onze tips

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.