Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
seizoensgroenten februari

Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?

Nu horen we je denken: wat is rammenas? Dat begrijpen we en daarom leggen we het je ook graag uit. En dat niet alleen… we delen ook nog een heerlijk recept met rammenas met je!

Wat is rammenas?

Rammenas, of zoals wij hem beter kennen: de “Japanse radijs”, is verwant aan de gewone radijs en rettich. De bekendste soorten zijn rond met een zwarte schil en hebben vanbinnen een witte kleur, maar ze zijn ook verkrijgbaar in een langwerpige vorm met witte of groene kleur. Hij is groter dan de gewone radijzen uit de supermarkt, maar minstens net zo lekker.

Deze groente is rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamine C en kalium, antioxidanten en vezels. Hij groeit in ons eigen land en is het lekkerst in de lente en nazomer. Ondanks deze beperkte periode kun je het gehele jaar door rammenas kopen. Daardoor kun je hem gebruiken in verschillende gerechten, zoals salades, soepen, dipsaus, roerbakgerechten, op een broodje of als snack. Super veelzijdig dus!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt rammenas?

De textuur van deze knolgroente is hetzelfde als een normale radijs en dus lekker knapperig. Hij smaakt wel een stuk milder dan de gewone radijs. Sommige mensen vinden dit lekkerder, omdat het iets minder scherp is en dus ook heerlijk fris is wanneer je hem rauw door een salade mengt of eet als snack.

Wanneer je rammenas verwarmt, kan de smaak wat minder scherp en zachter worden, maar behoudt het wel de lichte pit. Hierdoor is hij ook heerlijk door je favoriete roerbakschotels of als basis voor je bijgerecht.

seizoensgroenten februari

Waar koop je rammenas?

Rammenas is bij de meeste grote supermarkten gewoon verkrijgbaar en kun je vinden op de groenteafdeling. Echter zal dit wel afhangen van de tijd van het jaar en zul je ze voornamelijk zien liggen in de lente en herfst. Wil je het in de zomer of winter kopen? Dan kun je het beste even een bezoekje brengen aan de groenteboer, een biologische supermarkt, een verse markt of de toko.

Rammenas bewaren

Om hem zo vers mogelijk te houden kun je rammenas het beste in de koelkast bewaren, het liefst in een zak of afgesloten bakje om uitdroging te voorkomen. Geen plek meer in de koelkast? Dan kun je hem ook in een vochtige doek bewaren op de meest koele en donkere plek in je keuken. De knol is op deze manier meestal 1-2 weken te bewaren.

Wil je deze groente toch langer bewaren? Je kunt hem dan ook invriezen, zodat hij 6-12 maanden goed blijft. Echter is het wel aan te raden om hem eerst te bereiden, zodat de textuur en smaak behouden blijft wanneer je hem weer laat ontdooien.

Dit kun je het beste doen door de rammenas te blancheren:

  1. Snijd de rammenas in de gewenste vorm (blokjes, reepjes, plakjes);
  2. Breng water aan de kook en laat de gesneden groente 5 minuten koken;
  3. Koel terug in ijswater;
  4. Bewaar in een luchtdichte zak.

Rammenas recepten

Nu je weet wat het is, ben je vast benieuwd wat je allemaal kunt maken met rammenas. Probeer bijvoorbeeld onderstaand recept met rammenas:

REDACTIEFAVORIET
Koreaanse steak

Koreaanse steak met ingelegde komkommersalade

Door groenten als rammenas in dunne linten rauw te serveren, behouden ze hun bite.

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

1 witte rammenas – geschild en geraspt in linten
2 wortels – geschild en geraspt in linten
4 lente-uitjes – in ringen
Ā½ komkommer – in dunne plakken
3 el rijstwijnazijn
zout
2 el chilisaus
2 tl sojasaus
2 tl sesamolie
2 rundersteaks – vet verwijderd
gestoomde rijst – om te serveren
zwart of wit
sesamzaad

Bereiding

  1. 1. Meng de rammenas, de wortel, de lente-ui, de komkommer, de rijstazijn en een snufje zout. Zet het groentemengsel in de koelkast en bereid ondertussen de marinade voor de steak. Meng de chilisaus, de sojasaus en de sesamolie en wrijf de steak in met het mengsel. Laat minimaal 1 uur maar het liefst een hele nacht marineren in de koelkast.

  2. 2. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak er de steak ca. 2 minuten per zijde in voor medium, of korter of langer naar wens. Haal de steak uit de pan en leg op een bord om het vlees te laten rusten. Roer de groenten nog een keer door. Verdeel de rijst, de groenten en de steak over borden. Garneer met sesamzaad.

Ā© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Fotoā€™s: Jemma Wats Styling: Anna Glover Foodstyling: Rebecca Newport

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!