![Gemarineerde makreel op toast met zure appel en kaviaar](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Gemarineerde-makreel-op-toast-met-zure-appel-en-kaviaar-scaled.jpg)
3-gangendiner voor thuis: inspiratie en recepten
Ben jij dit jaar verantwoordelijk voor het samenstellen van het kerstmenu? Geen stress! Deze voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten zijn eindeloos te combineren. Zo mix en match je je eigen 3-gangendiner voor thuis. Kies zelf je favorieten óf kijk onderaan deze pagina voor onze suggesties!
Voor het kerstdiner of een ander 3-gangendiner voor thuis; mix en match je eigen menu met onze recepten óf ga voor een van onze suggesties: klassiek, modern of helemaal vega. Onderaan dit artikel vind je onze menusuggesties. Kun jij raden welke recepten wij met elkaar combineren?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Voorgerechten
Tip!
![Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?](https://fnlcontent.nl/app/uploads/2024/03/FD-25-0114-Afbeeldingen-Website_520-x-3202.png)
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Kies je favoriete voorgerecht voor het 3 gangendiner voor thuis. Ga jij voor vis, vlees of liever vega?
![Gemarineerde makreel op toast met zure appel en kaviaar](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Gemarineerde-makreel-op-toast-met-zure-appel-en-kaviaar-scaled.jpg)
Gemarineerde makreel op toast met zure appel en kaviaar
Een makkelijk voorgerecht met een luxe tintje? Say no more. Deze toast met makreel is zo gemaakt en toch onwijs smaakvol. Je hoeft alleen de makreel een dag van tevoren te marineren!
![Carpaccio van gerookte eend met amandeldressing](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Carpaccio-van-gerookte-eend-met-amandeldressing-scaled.jpg)
Carpaccio van gerookte eend met amandeldressing
Deze carpaccio is iets anders dan je gewend bent, maar minstens net zo lekker. De eendenborstfilet is super mals, waardoor dit voorgerecht niet te zwaar valt. Een perfecte start van het diner!
![Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Artisjokharten-met-opgeklopte-ricotta-en-gremolata-scaled.jpg)
Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata
Het hart van de artisjok is vrij compact en is lekker mals, licht nootachtig van smaak en heeft een delicate textuur. Dit voorgerecht zal daarom de ster zijn tijdens het diner.
Kun je geen verse artisjokken vinden? Je kunt dit gerecht ook met artisjokken uit blik of pot maken. Laat ze dan goed uitlekken en begin bij stap 2 van de bereidingswijze in het recept.
Hoofdgerechten
Het pronkstuk van het 3-gangendiner voor thuis is natuurlijk het hoofdgerecht. Kies jouw favoriete vlees, vis of vega variant uit dit lijstje met lekkere recepten:
![Gebakken sliptong met beurre blanc, gefrituurde kappertjes en winterratatouille](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Gebakken-sliptong-met-beurre-blanc-gefrituurde-kappertjes-en-winterratatouille-scaled.jpg)
Gebakken sliptong met beurre blanc, gefrituurde kappertjes en winterratatouille
Sliptong is mild en zacht van smaak. Je kunt het op verschillende manieren bereiden, maar onze favoriet blijft toch wel gebakken. Hierdoor krijgt hij een heerlijk knapperige buitenkant.
![Varkenshaas met mosterddragonsaus en rozemarijnkrieltjes](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Varkenshaas-met-mosterddragonsaus-en-rozemarijnkrieltjes-scaled.jpg)
Varkenshaas met mosterddragonsaus en rozemarijnkrieltjes
Op zoek naar een makkelijk, maar toch heel luxe recept? Probeer deze varkenshaas met mosterddragonsaus en je zult verstelt staat van het resultaat. En je gasten ook!
![Geroosterde venkel met wittebonenpuree en crispy chiliolie](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Geroosterde-venkel-met-wittebonenpuree-en-crispy-chiliolie-scaled.jpg)
Geroosterde venkel met wittebonenpuree en crispy chiliolie
Zit er geen loof aan je venkel? Gebruik dan dille. Dat past ook heerlijk bij deze smeuïge wittebonenpuree. De crispy chili olie kun je ook super makkelijk zelf maken.
Nagerechten
We sluiten het 3-gangendiner voor thuis goed af met een zoet dessert. Welke kies jij?
![Citroen-sinaasappeltiramisu](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Citroen-sinaasappeltiramisu-scaled.jpg)
Citroen-sinaasappeltiramisu
Deze frisse variant op de klassieke tiramisu is een lekkere afsluiter van het diner. Daarnaast is hij ook nog supermakkelijk om te maken en zet je toch een volwaardig gerecht op tafel. Ideaal!
![Minipavlova’s met witte chocolade, granaatappel en rodewijnsiroop](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Minipavlovas-met-witte-chocolade-granaatappel-en-rodewijnsiroop-scaled.jpg)
Minipavlova’s met witte chocolade, granaatappel en rodewijnsiroop
Houd je van net even anders? Dan zit je met deze pavlova’s met rodewijnsiroop helemaal goed. Een bekend gerecht met moderne smaken. Probeer het zelf!
![Kardemompeertjes met vanille-ijs en hazelnootcrunch](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Kardemompeertjes-met-vanille-ijs-en-hazelnootcrunch-scaled.jpg)
Kardemompeertjes met vanille-ijs en hazelnootcrunch
Kardemom is een geurige specerij en wordt steeds meer in zowel hartige als zoete gerechten gebruikt. Hij is dan ook de ster in dit gerecht en geeft de peertjes een heerlijke, ietwat pittige smaak.
3 gangendiner voor thuis: drie suggesties
Wil je je 3 gangendiner voor thuis samenstellen? Mix en match je eigen menu óf ga voor een van onze suggesties: klassiek, modern of helemaal vega.
1) Klassiek chic
Ga je voor klassiek met kerst? Dan zit je met dit chique menu zeker goed.
- Gemarineerde makreel op toast, met zure appel en kaviaar
- Varkenshaas met mosterddragonsaus en rozemarijnkrieltjes
- Kardemompeertjes met vanille-ijs en hazelnootcrunch
![Gemarineerde makreel op toast met zure appel en kaviaar](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Gemarineerde-makreel-op-toast-met-zure-appel-en-kaviaar-837x1200.jpg)
![Varkenshaas met mosterddragonsaus en rozemarijnkrieltjes](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Varkenshaas-met-mosterddragonsaus-en-rozemarijnkrieltjes-854x1200.jpg)
![Kardemompeertjes met vanille-ijs en hazelnootcrunch](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Kardemompeertjes-met-vanille-ijs-en-hazelnootcrunch-1052x1200.jpg)
2) Moderne smaken
Houd je van net even anders? In dit menu combineren we bekende gerechten met moderne smaken. Probeer maar!
- Carpaccio van gerookte eend met amandeldressing
- Gebakken sliptong met beurre blanc, gefrituurde kappertjes en winterratatouille
- Mini pavlova’s met witte chocolade, granaatappel en rodewijnsiroop
![Carpaccio van gerookte eend met amandeldressing](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Carpaccio-van-gerookte-eend-met-amandeldressing-890x1200.jpg)
![Gebakken sliptong met beurre blanc, gefrituurde kappertjes en winterratatouille](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Gebakken-sliptong-met-beurre-blanc-gefrituurde-kappertjes-en-winterratatouille-800x1200.jpg)
![Minipavlova’s met witte chocolade, granaatappel en rodewijnsiroop](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Minipavlovas-met-witte-chocolade-granaatappel-en-rodewijnsiroop-776x1200.jpg)
3) Verrassend vega
Veel vegetarische gasten aan tafel of kook je zelf gewoon graag zonder vlees of vis? Dan is dit menu écht wat voor jou deze kerst.
- Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata
- Geroosterde venkel met wittebonenpuree en crispy chiliolie
- Citroen-sinaasappeltiramisu
![Artisjokharten met opgeklopte ricotta en gremolata](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Artisjokharten-met-opgeklopte-ricotta-en-gremolata-905x1200.jpg)
![Geroosterde venkel met wittebonenpuree en crispy chiliolie](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Geroosterde-venkel-met-wittebonenpuree-en-crispy-chiliolie-897x1200.jpg)
![Citroen-sinaasappeltiramisu](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/11/Citroen-sinaasappeltiramisu-917x1200.jpg)
Servies van Bowls and Dishes
We maakten deze menu’s op de prachtige producten van Bowls and Dishes. Ze zijn gemaakt om te genieten: Serving up the good times! De natuurlijke houten serveerplanken en het handgemaakte aardewerk van Bowls and Dishes maken elke gelegenheid nét een beetje specialer.
Onze tips
![kerstdiner vis zeebaars met courgette en champagneschuim](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2015/12/zzee.jpg)
Kerstrecepten met vis: 3 luxe gangen
![Kerstmenu van Jamie Oliver: kerstpasta van Jamie Oliver](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/12/Kerst-pasta_JamieOliver_One_CI_010-04115-scaled.jpg)
Kerstmenu van Jamie Oliver
![Kerstmenu van Donna Hay: in citroentijm gepekelde kalkoen](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/12/lemon-thyme-brined-turkey.jpg)
Kerstmenu van Donna Hay
![Miljuschka kerst](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2022/12/24K_Miljuschka_Kerst_E_full.jpg)
Eenvoudig kerstmenu van Miljuschka
![In rosé gestoofde peren met morbier](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2019/12/peer-met-morbier.jpg)
Vegetarisch kerstmenu voor een onvergetelijk kerstdiner
![Yiouvetsi met garnalen en orzo Griekse stoofschotel met pasta](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2024/07/Yiouvetsi-met-garnalen-en-orzo-Griekse-stoofschotel-met-pasta-scaled.jpg)
Griekse gerechten: 12x inspiratie voor thuis op tafel
![Snelle linzen-curry-scaled](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2025/01/Snelle-linzen-curry-scaled-1.jpg)
Deze curry recepten wil je vanavond nog maken
![ravioli met eidooier en nduja-olie](https://www.foodiesmagazine.nl/app/uploads/2019/12/ravioli-met-eidooier-en-ndu.jpg)
6x romantische gerechten voor twee personen
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?