Wat is miso?

Miso is een Japanse pasta met een hartige smaak die ontstaat door middel van fermentatie met de koji-schimmel. Net zoals sojasaus, zeewier of gedroogde paddenstoelen bevat de pasta veel umami – de zogenaamde vijfde smaak die de meeste mensen onweerstaanbaar vinden. De dikke pasta wordt in Japan veel gebruikt als smaakmaker in sauzen en ook soepen.

Traditioneel wordt de pasta vooral gemaakt van sojabonen, maar je kunt hem ook van andere bonen, gerst, rijst, boekweit, gierst, rogge en zelfs ook kikkererwten maken. Er zijn verschillende soorten miso, waarvan de bekendste shiro miso (witte miso) en aka miso (rode miso) zijn. De smaak varieert, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en fermentatieduur, van licht zoetig tot bijvoorbeeld intens hartig.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Gegrilde groenten met misoboter en romige puree

Voor dit recept grillen we heerlijke seizoensgroenten die we serveren met een romige puree en smaakvolle misoboter. In iets minder dan een uur staat een heerlijk gerecht op tafel met dit fijne recept.

> naar het recept: gegrilde groenten met misoboter en romige puree

Gegrilde groenten met misoboter en romige puree

Groentebouillon met bonen, tofu en miso

Kies een sterke groentebouillon uit voor dit recept, anders verdwijnt de smaak van de bouillon. Serveer het gerecht vervolgens met sneetjes zuurdesembrood om de maaltijd compleet te maken.

> naar het recept: groentebouillon met bonen en tofu

Groentebouillon met bonen, tofu en miso

Miso-aardappels met kikkererwten en bosui

Aardappelen hebben de eigenschap snel andere smaken op te nemen. Denk maar eens aan de jus bij de gekookte aardappelen vroeger. In dit recept met kikkererwten en bosui krijgen de aardappelen de volle smaak van umami.

> naar het recept: miso-aardappels met kikkererwten en bosui

Miso-aardappels met kikkererwten en bosui

Sobanoedelsalade met misoboontjes en mango

Eerder deelden we al de favoriete sobanoedelsalade van Martina, nu delen we er eentje met een flinke boost umami in combinatie met de zoete smaak van rijpe mango. Je hebt maar een half uur nodig om de salade te maken, al is er wel wat voorbereiding nodig. De boontjes zet je namelijk vier uur in de koelkast met de marinade van miso. Als je goed plant zet je deze maaltijdsalade in een handomdraai op tafel.

> naar het recept: sobanoedelsalade met misoboontjes en mango

Sobanoedelsalade met misoboontjes en mango

Lees ook: