Bloemkool gratineren

Niets is lekkerder dan zo’n knapperig laagje op je groenten als je ze uit de oven haalt, of niet? Maar goed; hoe doe je dat nu eigenlijk? Wij vertellen je alles over bloemkool gratineren, van de juiste saus tot aan het roosteren van de bloemkool.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Rooster de roosjes

Door de bloemkool eerst te roosteren haal je vocht uit de bloemkoolroosjes. Zo komt er later niet teveel vocht in de kaassaus en houdt deze de juiste consistentie. Het roosteren brengt ook de smaak van de bloemkool naar boven waardoor je gegratineerde bloemkool nóg lekkerder wordt.

seizoensgroenten april bloemkool

Bloemkool gratineren: de roux

Met een basis van boter en bloem krijg je een dikke saus. Het zetmeel in de bloem zwelt op en verbindt moleculen waardoor de bechamelsaus indikt. Daarvoor moet je natuurlijk wel even weten hoe je de lekkerste roux maakt. Met dit basisrecept voor roux kan het haast niet mislukken. Wil je smaakmakers toevoegen? Doe dit als de roux bijna klaar is. Voeg bijvoorbeeld verse kruiden toe, geraspte kaas of specerijen.

Gladde saus

Het geheim van een gladde bechamel is het melkmengsel beetje bij beetje toevoegen en steeds stevig doorroeren. Alleen dan neemt de roux de melk helemaal op. Heb dus vooral geduld, dit kan even duren. Het is belangrijk om het vuur niet te hoog te zetten, anders brandt de saus aan.

Klontjes

Als de saus toch klontjes blijft vertonen, kun je twee dingen doen. Roer stevig door met een garde of klop als dat niet werkt kort met een handmixer. Hierdoor sla je de klontjes bloem stuk en wordt de bloem opgenomen in de saus.

Bloemkool gratineren in de oven

Eenmaal in de oven gebeurt de echte magie, daar ontstaat het knapperige laagje over de bloemkool. Zorg dat de ovenschotel niet te lang in de oven staat, maar zeker ook niet te kort. De bloemkool moet gaar zijn en het laagje lekker knapperig. De meeste recepten houden zo’n 20-30 minuten aan, maar dit kan nog weleens wisselen. Wil je een extra knapperig resultaat? Bestrooi de ovenschotel dan met wat broodkruimels of panko en verdeel er wat klontjes boter overheen voordat je de schaal in de oven zet.

Recepten met gegratineerde bloemkool

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Dat snappen we! Met deze recepten zet je de lekkerste gegratineerde bloemkool op tafel, en met bovenstaande tips weet je zeker dat je gerecht niet mislukt. Geen fan van bloemkool of wil je eens iets anders proberen? Andere groenten zoals courgette, pompoen of zoete aardappel lenen zich ook perfect om te gratineren. Eet smakelijk!

Bloemkoolgratin met manchego en amandelen

De Spaanse kaas manchego smaakt heerlijk bij de amandelen en passen goed bij de romige saus. Je hebt maar een uurtje nodig om dit heerlijke ovengerecht op tafel te zetten, ideaal voor de wat drukkere dagen.

> naar het recept: bloemkoolgratin met manchego en amandelen

Bloemkoolgratin met manchego en amandelen

Bloemkool gegratineerd met gorgonzola

Niet iedereen houdt van deze kaas, maar wij gebruiken ‘m maar al te graag in dit recept. Door de pittige kaas krijgt de gegratineerde bloemkool ineens ontzettend veel smaak.

> naar het recept: bloemkool gegratineerd met gorgonzola

Bloemkool gratineren: gorgonzola

Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes

Deze mooie groente van eigen bodem is wat ons betreft een echte alleskunner. Het liefst verwerken we bloemkool in romige ovenschotels zoals deze.

> naar het recept: gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes

Gegratineerde bloemkool met gebakken sjalotjes

Lees ook: