Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
appelmoes maken

Zelf ouderwetse appelmoes maken: zo doe je dat

Advertentie

Het appelseizoen is in volle gang! Heb je een overschot aan appels? Met enkel wat suiker, citroensap en kaneel kun je zelf een heerlijke appelmoes maken. Hoe je dat precies doet? Daar vertellen we je graag alles over.

Overschot aan appels

Van een goede vriendin kreeg ik twee dozen vol appels, uit de tuin van haar ouders. Ze hadden zelf te veel om op te eten of te verwerken in taart of andere lekkernijen. De appels waren niet allemaal moeders mooiste en sommige hadden al wat beurse plekjes, maar dat vond ik helemaal niet erg. Ik wist namelijk meteen wat ik ermee ging doen: heerlijke appelmoes maken met suiker en kaneel!

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf appelmoes maken

Nog diezelfde week ging ik aan de slag met als resultaat een tiental flinke potten met zelfgemaakte appelmoes. Heerlijk friszoet en vol smaak; zoveel lekkerder dan uit de winkel.

Heb je zelf ook een overschot aan appels of wil je deze oer-Hollandse lekkernij gewoon eens zelf gaan maken? Ik geef je graag wat tips & tricks en deel met jou het recept voor heerlijke zelfgemaakte appelmoes.

Welke appel voor appelmoes?

In principe kun je van alle soorten appels appelmoes maken, maar de ene soort is net iets geschikter dan de ander en geeft dus een beter resultaat. Gebruik vooral wat je zelf lekker vindt of wat je voorhanden hebt en combineer gerust verschillende soorten met elkaar.

Friszure, sappige appels zoals Goudreinet, Elstar en Jonagold zijn heel geschikt voor het maken van appelmoes. Gebruik liever geen zure of melige appels.

Het uiterlijk maakt niet uit, dus zijn de appels heel klein, hebben ze geen mooie schil of zitten er al wat beurse plekjes op? Dat is helemaal niet erg, je appelmoes wordt daar niet minder lekker om. Alleen beschimmelde of rotte appels kun je beter laten liggen.

appelmoes maken

Wat heb je nodig om zelf appelmoes te maken?

Om appelmoes te maken heb je naast appels alleen wat water, citroensap, suiker en kaneel nodig.

De hoeveelheid water hangt ervan af hoeveel sap er uit de appels vrijkomt. Begin liever met een kleine hoeveelheid en voeg tijdens het koken meer water toe als het nodig is.

Citroensap gaat de verkleuring van de appels tegen en werkt tegelijkertijd als een natuurlijk conserveringsmiddel. Gebruik niet te veel, want je wilt geen zure appelmoes.

Suiker versterkt de natuurlijke zoetheid van de appel. Proef vooral goed en voeg zoveel suiker toe als je zelf lekker vindt. Je kunt appelmoes eventueel helemaal zonder toegevoegde suiker maken. Maar let op: ook suiker is een natuurlijk conserveringsmiddel, ongezoete appelmoes is dus iets minder lang houdbaar.

De aroma’s van kaneel zijn voor de meesten onlosmakelijk verbonden met warme appelmoes, maar vind je kaneel niet zo lekker, dan kun je hem weglaten.

Houdbaarheid

Niets zo lekker als warme appelmoes met wat kaneelpoeder eroverheen gestrooid. Je kunt appelmoes direct warm serveren en de restjes tot 1 week in de koelkast bewaren.

Wil je je appelmoes langer bewaren? Dan kun je hem het beste inmaken. Maak hiervoor glazen poten met een draaideksel heel goed schoon en steriliseer ze in een pan met kokend water, terwijl je de appelmoes maakt. Vul de hete potten met de hete appelmoes, draai direct het deksel erop en laat de potten ondersteboven afkoelen zodat ze vacuüm trekken.

Dit kun je testen door het deksel in te drukken; als het goed is is het deksel vacuüm gezogen en komt hij niet verder naar beneden. Bij het openmaken van de pot moet je daarnaast een plopgeluid horen. Zijn de potten goed vacuüm getrokken, dan is je appelmoes op een koele, donkere plek maanden houdbaar.

Serveren

Serveer appelmoes als bijgerecht bij hartige gerechten zoals friet, gebakken aardappeltjes of gebakken bloedworst. Liever helemaal zoet? Serveer hem in een kommetje yoghurt of havermoutpap.

Je kunt appelmoes ook in baksels verwerken om ze lekker zoet en smeuïg te maken, zoals deze minitulbandjes met kaneel. Wil je iets bijzonder proberen? Maak eens deze bloedworstbitterballen met appelmoes.

Ouderwetse appelmoes maken: zo doe je dat

Dit heb je nodig:

  • friszure appels (bijv. Goudreinet, Jonagold of Elstar)
  • water
  • citroensap
  • suiker naar smaak
  • kaneelstokje of -poeder (optioneel)
  • glazen potten met draaideksel

Gebruik per 1 kg appels 50-75 ml water, sap van ½ citroen, suiker (naar smaak) en evt. 1 kaneelstokje of 1 tl kaneelpoeder. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Doe de appels met het water, het citroensap, de suiker en evt. kaneel in een ruime pan en breng aan de kook.

Laat ca. 15 minuten rustig doorkoken op laag vuur tot de appels zacht zijn. Roer af en toe door.  Haal het kaneelstokje eruit (als je het gebruikt) en pureer de appels met een staafmixer zo glad of grof als je zelf wilt.

Steriliseer intussen de glazen potten en de deksels in kokend water. Vul de hete potten met de hete appelmoes, draai direct het deksel erop en laat de potten ondersteboven op het aanrecht afkoelen, zodat ze vacuüm trekken. Draai de afgekoelde potten weer om naar de normale positie en bewaar tot ca. 6 maanden op een koele, droge en donkere plek.

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!