Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat is garam masala

Wat is garam masala en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zijn voor de meeste foodies geen onbekend terrein, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over garam masala. Want wat is garam masala en wat maak je ermee?

Wat is garam masala?

Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is garam masala eigenlijk? Het is een geroosterd mengsel van verschillende specerijen. Letterlijk betekent het ‘heet kruidenmengsel’. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Specerijen die je in verschillende recepten voor garam masala vaak ziet terugkomen zijn kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel en kardemom. Vaak wordt het als laatste toegevoegd aan gerechten tijdens het koken, zodat de geur en smaak behouden blijft.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Tegenwoordig vind je dit mengsel van specerijen in haast elke supermarkt. Let wel goed op; het ene mengsel is het andere niet. Sommige potjes zitten bijvoorbeeld vol met zout en bevatten maar weinig echte specerijen. Wil je zeker weten dat je goede garam masala hebt? Maak het zelf of ga langs een Indiase supermarkt. Online bestellen is ook een mogelijkheid.

Hoe smaakt garam masala?

De smaak hangt natuurlijk sterk af van de samenstelling van het mengsel. Welke specerijen je gebruikt (en in welke hoeveelheid) is bepalend voor de uiteindelijke smaak. Een goede garam masala smaakt kruidig, heeft een heerlijke verwarmende geur en brengt balans in diverse gerechten. Vaak is het mengsel juist niet zo pittig, omdat dit al snel te overheersend is.

Hoe kan je het vervangen?

Het antwoord is simpel; niet. Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger. Natuurlijk kun je diverse specerijen toevoegen waardoor er verschillende smaken worden toegevoegd aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper en kardemom. Je kunt het absoluut niet vervangen door Surinaamse masala. Ondanks de naam is dit een totaal ander mengsel van kruiden en specerijen.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Garam masala is lang houdbaar, zolang je het maar droog en donker bewaard. Koop je het in de winkel? Kijk altijd goed naar de uiterste houdbaarheidsdatum. Maak je het mengsel zelf? Kijk en ruik goed voor je het gebruikt, al is het vaak maanden houdbaar. Zodra het verkleurd of zijn geur verliest is het niet meer goed.

Wat kun je allemaal met garam masala?

Oneindig veel. Het is niet voor niets één van de meest gebruikte ingrediënten in de Indiase keuken. Je brengt er gemakkelijk een curry of dahl mee op smaak, of geeft net die finishing touch aan jouw biryani.

Recepten met garam masala:

Wat is garam masala

Lamsschenkeltjes met garam masala en tomaat

Goed gekruide lamsschenkeltjes smaken geweldig, zeker als ze ook nog eens lekker mals zijn. Door de toevoeging van de juiste kruiden en specerijen is dit recept één van onze favorieten.

Naar het recept
Tikka masala met paneer

Tikka masala met paneer

Je kent dit gerecht vast met kip, maar maak het eens met de jonge Indiase kaas paneer. Ontzettend smaakvol, hiermee heb je gegarandeerd succes!

Naar het recept
Wat is garam masala

Tofu tikka masala

Het favoriete Aziatische gerecht van Foodies Friend Maura van @yellowlemontreeblog is deze vegetarische Indiase tofu tikka masala, met tofu in plaats van kip.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!