Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
wat is kandijsuiker

Wat is kandijsuiker en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Ga er maar aan staan: als er zelfs op Wikipedia niet meer dan een paar regeltjes te vinden zijn over een onderwerp, dan wordt het serieus. Over kandij of kandijsuiker is niet heel veel te vinden, toch valt er wel degelijk iets over te vertellen – en mee te doen. Maar wat is kandijsuiker eigenlijk? In Engeland heet het Rock Candy, maar de oudste naam voor de grote suikerkristallen is Mistri en is afkomstig uit Iran en India. Daar is kandij al sinds de negende eeuw bekend.

Wat is kandijsuiker?

Kandijsuiker of kandij zijn grote suikerkristallen. Ze worden gemaakt door grote hoeveelheden suiker op te lossen tot een sterk suikerconcentraat. Met behulp van een vaste substantie zoals houten stokjes of katoendraad wordt de suiker vervolgens uit het concentraat gehaald. De suikerdeeltjes groeien als het ware tot de suikersteentjes, die wij kandij noemen en in de thee gebruiken. De nieuwe kristallen zijn nog harder dan de suiker waarmee het begon. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van het feit dat suiker in normale omstandigheden graag een vaste stof wil zijn. Het lost enerzijds gemakkelijk op, maar op het moment dat er een mogelijkheid is om weer vast te worden, grijpen de suikerdeeltjes gelijk hun kans. Zelf kandij maken is heel gemakkelijk.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf kandij maken

Je kunt kandij zelf maken. Je lost ongeveer een kilo suiker op in 500 ml water door het te verwarmen. Wanneer de suiker is opgelost en het water mooi helder is, ben je klaar. De stap van het kristalliseren gaat het snelst door een paar satéprikkers kort in het suikerwater te deppen en even door de droge suiker te halen. Vervolgens hang je de stokjes in de pot met suikerwater en wacht je zo’n twee weken. De suiker uit de oplossing zal zich vanzelf nestelen aan de stokjes. Een kind doet de was. Het kost alleen wat tijd en je moet oppassen bij het maken, want om de oplossing goed te krijgen moet het tegen het kookpunt aankomen, en met al dat suiker ligt dat hoger dan honderd graden. Het suikerwater is dus loeiheet!

Hoe smaakt kandijsuiker?

De smaak van kandij is afhankelijk van de suiker die gebruikt is om het te maken. Gebruik je donkere rietsuiker of basterdsuiker dan krijg je een wat meer karamelachtige smaak. Bij het maken van kandij kun je ook smaakstoffen toevoegen. Je kunt kandij dus iedere smaak geven die je wil. Doorgaans zal kandij gewoon naar suiker smaken, zoet dus.

Hoe vervang je het?

Wanneer je kandij gaat oplossen, is het eigenlijk perfect te vervangen door suiker… in de thee bijvoorbeeld. Sterker nog: eigenlijk is er geen enkele reden om kandij te gebruiken in plaats van suiker wanneer je het gaat oplossen: de smaak is namelijk exact hetzelfde.

Kandij wordt echter ook veel gebruikt voor decoratie. Daar is het heel lastig te vervangen. Als je wil decoreren met kandij en het niet in huis hebt, zul je het dus zelf moeten maken, maar dat duurt dan wel een paar weken. Je kunt er echter voor kiezen om het niet te vervangen, te decoreren met suiker of wellicht met een andere zoete decoratie. We geven echter toe, de unieke vorm en bite van kandij is niet goed te vervangen.

Waar koop je het?

Je koopt kandijsuiker gemakkelijk in de supermarkt, bij de suikerproducten, van Van Gilse bijvoorbeeld. In grotere supermarkten kun je meerdere soorten vinden zoals lichte kandij of donkere kandij van gekarameliseerde suiker of rietsuiker. Hoewel kandij vaak gebruikt wordt voor in de thee, is dat eigenlijk best onlogisch: je lost eerst suiker op om kandij te maken en vervolgens los je de kandij weer op in de thee. Daar komt bij dat kandij vaak juist lastiger oplost dan suiker en het dus in de thee (of koffie) helemaal niet zo praktisch is.

Wat kun je allemaal met kandijsuiker?

Goed, het staat dus leuk in een potje bij de thee. De mooie kristallen glanzen in het kaarslicht en de donkere kleur doet een verfijnde smaak vermoeden. In werkelijkheid is de smaak echter precies hetzelfde en lossen de suikersteentjes moeilijker op. Wel lekker om stiekem van te snoepen trouwens.

Kandij gebruik je vooral voor het decoreren van taarten en cakes, zoals kandijkoek bijvoorbeeld. Ben je bekend met geode-taarten, taarten in de vorm van opengewerkte kristallen? Voor een dergelijke decoratie leent kandijsuiker zich perfect. Ook kun je kandij zien als heel eenvoudig snoepgoed. Door tijdens de productie smaak- en kleurstoffen te gebruiken, maak je je eigen kandij-lollies.

Recepten met kandijsuiker

Naast bovenstaande toepassingen kun je het ook in diverse recepten verwerken. Geef je noedelsoep bijvoorbeeld een diepere smaak door wat kandijsuiker toe te voegen, of maak er een heerlijke herfstthee mee.

Rundernoedelsoep met citroengras

Rundernoedelsoep met citroengras

Uyen Luu over dit recept uit het boek ‘Vietnamees’: “Deze soep moet je echt met liefde maken: doe het vol overgave en toewijding. Mijn grootmoeder kwam uit Huê, waar ze deze soep elke ochtend in haar thuisrestaurant maakte; deze soep heeft mij gevormd. Elke laatste druppel bouillon opslurpen betekent dat je thuis en geliefd bent. Het bord met garnering kan zo uitgebreid of eenvoudig zijn als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan bananenbloem, waterspinazie, Vietnamese melisse en shiso.”

Naar het recept
chinese herfstthee

Chinese herfstthee

Breng een bezoekje aan de toko om diverse verwarmende kruiden en specerijen te kopen en maak er vervolgens deze heerlijke herfstthee mee.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!