Wat is kervel?

Even je gerecht afmaken met een beetje groen is altijd een goed idee. Vandaag laten we je graag kennismaken met een minder bekende smaakmaker: kervel. Want wat is het eigenlijk? Misschien verraadt zijn vorm het al een beetje, maar het is een kruid dat verwant is aan peterselie. Kervel groeit aan plant die in mei en juni in bloei staat. Je kunt het kruid echter het hele jaar door verkrijgen.

Waar koop je het?

Je vindt het zowel in gedroogde vorm in het kruidenschap als in ingevroren vorm in de diepvries. Vers is het lastiger te verkrijgen. Je kunt een kijkje nemen bij de groenteboer, biologische supermarkt of het kruid online bestellen. Heb je een moestuintje? Probeer hem volgend jaar dan eens zelf te kweken.

Hoe smaakt het?

Nu we je vraag ‘Wat is kervel?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. De geur van dit kruid is lichtzoet en als je hem proeft, valt de zoete, anijsachtige smaak direct op. Je kunt hem heel veelzijdig gebruiken, maar daar vertellen we je straks meer over.

Hoe kan je het vervangen?

Kun je geen kervel vinden? Vervang hem dan door peterselie. De smaak van je gerecht zal dan natuurlijk wel iets veranderen.

Hoe moet je kervel bewaren?

Gebruik je verse kervel altijd zo vers mogelijk, dan is hij het lekkerst. Heb je nog wat over? Bewaar het dan in wat vershoudfolie in de koelkast en eet de rest binnen enkele dagen op.

Wat kun je er allemaal mee?

Kervel is de finishing touch voor je gerechten, maar komt ook helemaal tot zijn recht in verschillende soepen. Je gebruikt het ook vaak rauw, bijvoorbeeld in salades, als garnering of in verschillende voorgerechten. Benieuwd geworden? Probeer deze recepten eens:

1. Versekruidenmousseline met gepocheerd ei en geroosterde bospeen

Versekruidenmousseline met gepocheerd ei en geroosterde bospeen

2. Doperwtensoep met kervel

doperwtensoep

3. Gegrilde courgette met spaghetti en crème fraîche

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.