Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Cover voor Wat is komijn en wat kun je ermee?

Wat is komijn en wat kun je ermee?

Advertentie

Laten we beginnen met vertellen wat komijn níet is. Vaak worden komijn en karwij door elkaar gehaald. Maar hoewel het familie is en qua vorm bijna identiek (zelfs de smaak lijkt op elkaar) is komijn iets anders dan karwij. Een ander woord voor karwij is kummel; dat is ook geen komijn dus. En om de spraakverwarring compleet te maken: de Indonesische specerij djinten is dan wel weer hetzelfde als komijn. Kortom; wat is komijn en wat kun je ermee? Wij geven je alle antwoorden!

Wat is komijn?

Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is komijn eigenlijk en wat kun je ermee? De specerij komijn is het gedroogde zaad van de komijnplant. De plant hoort tot de schermbloemenfamilie. Net als bijvoorbeeld wortel, peterselie, koriander, venkel, anijs, dille en dus ook karwij. Veel van de zaadjes lijken nogal op elkaar. De plant komt oorspronkelijk uit het westelijke deel van Azië. Komijn is dan ook en belangrijke smaakmaker in zo’n beetje alle keuken tussen Marokko en Indonesië. In Nederland is de grote claim to fame van komijn, hoe kan het ook anders, een kaassoort: komijnekaas.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt komijn?

Nu we de vraag ‘wat is komijn’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Het smaakt nogal muf. Dat wil zeggen, een hap zaadjes gewoon zomaar fijnkauwen is echt niet lekker. Komijn heeft verwerking nodig om het licht bittere, notige aroma tot z’n recht te laten komen. Dat kan door hele zaadjes in een kaas te verwerken, of door de zaadjes al dan niet geroosterd fijn te malen in een kruidenmengsel. Door de zaadjes fijn te wrijven komen de oliën vrij die een groot deel van de smaak in zich dragen

Hoe vervang je het?

Je kan het vervangen door z’n naaste familieleden. Karwij heeft ook een wat notige smaak, maar is veel sterker. Niet zomaar één-op-één vervangen dus. Venkel en anijs smaken meer, tja, anijsachtig. Frisser en zoeter. En ben je op zoek naar een alternatief voor komijnekaas, dan zou je ook nagelkaas kunnen proberen. De kruidnagels geven een zwaardere, zoetere smaak af, die over het algemeen beter bij oudere kazen past.

Waar koop je komijn?

In de supermarkt, of in de toko (daar vind je het ook als djinten). Overigens is de kans best groot dat je regelmatig komijn koopt zonder het te weten. De zaadjes vormen een belangrijk bestanddeel van allerlei kruidenmengsel, zoals ras el hanout, garam masala, shoarmakruiden en nog veel meer. Het heeft de voorkeur komijn zelf te malen kort voor gebruik. Na het malen vervliegt een groot deel van het aroma vrij snel. Door voor het malen de zaadjes kort te roosteren (totdat ze gaan geuren) komt er nog meer smaak en aroma vrij.

Wat kan je er allemaal mee?

Als je graag je eigen specerijenmengsels maakt, dan kan je niet zonder deze specerij. Maar ook op zichzelf staand is komijn een goede smaakmaker in veel gerechten. Het combineert geweldig met een uiteenlopende lijst van ingrediënten, van lam tot makreel, van citroen tot mango, van aardappel tot wortel en van kip tot ei. Geen pilav zonder komijn. Ook lekker, kneed wat van deze specerij door je brooddeeg, dat geeft een heerlijk kruidig aroma aan je versgebakken brood. Probeer eens een van deze heerlijke gerechten:

Salade met komijn-biefstukreepjes

Salade met komijn-biefstukreepjes

Hier past de smaak van komijn perfect bij. Een frisse salade met biefstukreepjes. Heerlijk als maaltijdsalade, lunch of bijgerecht!

Naar het recept
Tomatengalette met geklopte feta

Tomatengalette met geklopte feta

Kaas is baas, zeker in dit geweldige recept. Deze vegetarische tomatengalette smaak heerlijk, en staat ook nog eens zo op tafel! Ideaal voor drukke doordeweekse dagen als je het ons vraagt.

Naar het recept
Rokerige stoofschotel van zwartoogbonen & tomaat

Rokerige stoofschotel van zwartoogbonen & tomaat

Eenvoud is goud, en dat merk je bij dit recept voor een rokerige stoofschotel. Het is geen moeilijk recept, maar dat doet niets af aan de prachtige smaken.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!