Wat is meiraap?

Meiraap, meiknol, knolraap: veel verschillende benamingen, maar we bedoelen er dezelfde groente mee. Maar wat is meiraap precies? Deze echte voorjaarsgroente is vanaf maart weer verkrijgbaar. Het is een ronde knol ter grootte van een biet met een paars-witte kleur. Het jonge loof van de meiraap ken je trouwens vast wel: dit zijn namelijk raapstelen. Als je dit niet oogst, ontwikkelt de groente zich verder tot knolletjes. Wil je meer weten over raapstelen? Lees dan onze ingrediëntenguide ‘Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Alleen in het voorjaar kun je meiraapjes kopen. Bij de supermarkt liggen ze dan regelmatig in de schappen, maar bij de groenteboer en op de markt heb je meer zekerheid dat ze voorradig zijn. Koop alleen stevige exemplaren met een frisgroen loof en laat knollen met bruine vlekken of loof links liggen. Ze smaken dan niet meer lekker.

Hoe smaakt meiraap?

Nu we je vraag ‘Wat is meiraap?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Als je deze voorjaarsfavoriet rauw eet, proef je de scherpe smaak die doet denken aan radijs. Eenmaal gekookt komen de zachte en zoete tonen juist naar boven.

Hoe kan je meiraap vervangen?

Wil je meiraap vervangen? Als je hem rauw zou verwerken, is radijs de beste vervanger. De gekookte versie kun je in andere seizoenen vervangen door knolselderij.

Welk deel is eetbaar?

Voor je iets lekkers met deze groente kunt maken, snijd je de uiteindes aan de boven- en onderkant af. Jonge exemplaren hoef je niet eens te schillen, oudere knollen vaak wel. Daarna kun je er alle kanten mee op.

Hoe moet je meiraap bewaren?

Meiraap kun je het best in de groentela van de koelkast bewaren. Daar blijft hij zo’n één tot twee weken goed. Bedek eventuele snijvlakken met vershoudfolie om hem in topconditie te houden

Wat kun je er allemaal mee?

Deze veelzijdige groenten kun je zowel rauw verwerken in salades als gekookt, gegrild, gesmoord of geroerbakt in tal van verschillende gerechten. Maar probeer ze ook eens te vullen, er carpaccio of soep van te maken of ze in te maken. Benieuwd geworden? Deze recepten met meiraap zijn echt het proberen waard.

1. Gevulde meiraapjes

gevulde_meiraapjes

2. Gegrilde meiknol met feta

feta_meiknol