Wat te doen met oud brood: zo houd je het lang vers

Wat te doen met oud brood? Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wil je liever helemaal geen oud brood in huis hebben, dan kun je er beter voor zorgen dat het zo lang mogelijk vers blijft. Zo bewaar je je boterham om het zo lang mogelijk vers te houden:

  1. In de originele verpakking: Dit ligt misschien het meest voor de hand en het is eigenlijk helemaal geen slecht idee. Bewaar het simpelweg in de originele verpakking zoals een plastic of papieren zak. De vuistregel is: brood met een knapperige korst bewaar je het beste in een papieren zak; zacht brood in een plastic zak. Sluit de verpakking in ieder geval goed na ieder gebruik zodat het niet uitdroogt.
  2. In een broodtrommel: Je kunt het ook bewaren in een mooie broodtrommel op het aanrecht. Een broodtrommel zorgt dat het genoeg ruimte heeft, maar beschermd wordt voor de buitenlucht en donker wordt bewaard. Ideale omstandigheden dus om je fijne boterham zo lang mogelijk vers te houden. Dit retro exemplaar in roze kleur wordt de eyecatcher van je keuken!
  3. In de vriezer: Dit is de beste methode als je nooit meer maar één sneetje brood weg wil gooien. Vries het in en haal het aantal sneetjes dat je nodig hebt de avond ervoor of 1-2 uurtjes van tevoren uit de vriezer. Of doe het bevroren brood direct uit de vriezer even in je broodrooster. Vries het zo snel mogelijk na aankoop in en bewaar het tot 4 weken in de vriezer.

Wat te doen met oud brood

Wanneer is brood nog goed?

Brood blijft op kamertemperatuur 2-4 dagen goed. Controleer het altijd goed voor gebruik en gooi het weg als je schimmel ziet. Snijd de beschimmelde stukjes niet weg en geef het ook nooit aan dieren.

Recepten met oud brood

Niet getreurd als je brood te oud en taai is geworden. Er zijn gelukkig nog veel lekkere recepten die juist om een paar oudere sneetjes vragen. Wij hebben voor jou de lekkerste zoete en hartige recepten met oude sneetjes voor je op een rijtje gezet.

Hartige recepten

Croutons 

Knapperige croutons voor over je salade of soep maak je makkelijk zelf. Het enige wat je nodig hebt is oud brood, wat olie en eventueel kruiden en/of knoflook. Wat dacht je van deze romige bloemkool-kaassoep met tijmcroutons? Een stukje oude ciabatta is ideaal, maar je kunt net zo goed een paar sneetjes oud witbrood gebruiken.

Bloemkool-kaassoep met tijmcroutons

Pangrattato

Pangrattato betekent letterlijk ‘gemalen brood’ en het is fijn broodkruim dat je knapperig bakt en gebruikt als garnering over verschillende gerechten, met name Italiaanse pasta’s. Een perfecte manier om restjes op te maken! Probeer bijvoorbeeld deze spaghetti met salie en pangrattato.

Spaghetti met pangrattato en salie

Panzanella

Panzanella is een Italiaanse salade met groenten en brood die bedacht is om restjes op te maken. Voor deze traditionele panzanella kun je dus uitstekend een paar dagen oud brood gebruiken. Lees hier waar panzanella vandaan komt.

panzanella

Gehaktballen

Gehaktballen worden compacter, malser en sappiger als je wat oud, geweekt brood door het gehakt kneedt. Ga je voor de lamsgehaktballetjes met aubergine of de Italiaanse pasta met gehaktballetjes, burrata en pesto? Het antwoord op de vraag ‘Wat te doen met oud brood?’

Pasta met gehaktballetjes, burrata en pesto

Tosti

Wist je dat je voor tosti’s beter een oude dan een verse boterham kunt gebruiken? Vers brood bevat veel vocht waardoor je je tosti minder goed knapperig krijgt. Hoe ouder de boterham, hoe minder vocht het bevat en – je raadt het al – hoe knapperiger je tosti wordt. Maak bijvoorbeeld eens deze romige pompoensoep met blauwekaastosti of laat je inspireren door onze 37 heerlijke tostivariaties om te proberen.

pompoensoep

Lees nu ook: 5 tips voor een perfecte tosti

Wat te doen met oud brood: zoete recepten

Ben je team zoet? Ook voor jou hebben we een aantal heerlijke recepten!

Wentelteefjes

Misschien zijn wentelteefjes wel het eerste wat in je opkomt om de restjes brood op te maken. En terecht! Deze zoete lekkernij is makkelijk om te maken en heel erg no waste. Je kunt hiervoor oud brood gebruiken en bijvoorbeeld fruit dat je in huis hebt. Laat je inspireren door onze 7 favoriete recepten voor wentelteefjes.

Broodpudding

Het probleem wat te doen met oud brood is van alle tijden en in alle culturen bekend. In de Indische keuken hebben ze er iets heel lekkers op bedacht: warme broodpudding met kokosmelk, rozijnen en kaneel. Een betere bestemming voor je oude boterham vind je niet!

Indische broodpudding

Lees nu ook: Wow! 10 verrassende etenswaren die je prima in kunt vriezen

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: