Zalm is misschien wel de meest populaire vissoort om op tafel te zetten. Niet gek, want zalm smaakt heerlijk en zit boordevol goede vetten. Lekker én gezond dus. Maar veel thuiskoks vinden de vis best lastig om te bereiden. Heb je een vers stuk zalm gekocht en wil je het gaan bakken? Geen paniek, wij leggen je uit hoe je dit het beste doet. Zo krijg je het neusje van de zalm uit eigen keuken.
Nooit meer een kooktips missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Zalm op de huid bakken?
Wie zalm wil eten, moet zalm kopen. En daarbij moet je kiezen of je zalm mét of zonder huid wilt. Wat je kiest, is natuurlijk aan jou. Wanneer je stukken zalm in je gerecht wilt verwerken, kan het soms handig om zalm zonder huid te gebruiken. Wil je het stuk zalm los bij de maaltijd serveren? Dan is een moot met huid vaak het lekkerst. Mits je het velletje goed krokant bakt. Veel chefs geven de voorkeur aan zalm op de huid bakken omdat de huid de vis beschermd. Hierdoor gaart de vis langzamer en karamelliseert de huid in plaats van de vis zelf.
Zo kan je zalm het beste bakken in de pan
Zalm bakken kan in een grillpan, koekenpan of op de barbecue. Kruiden is in principe niet nodig. De vis is zo rijk van smaak dat ‘ie weinig nodig heeft. Een beetje peper en zout voldoet. Al kan je natuurlijk variëren met smaakmakers naar keuze. Zo delen we onderaan dit artikel een heerlijk recept voor zalm met cajunkruiden. Is je zalm goed op smaak? Dan kan je de vis als volgt in de pan bakken:
- Verwarm een pan met antiaanbaklaag op hoog vuur en voeg en een scheutje olie toe.
- Leg de zalm (op huid) in de pan en bak voor drie tot vier minuten. Voorkom dat je in de tussentijd de moot aanraakt.
- Is de zalm ongeveer voor twee derde gegaard? Dan is het tijd om de vis voorzichtig om te draaien.
- Zet het vuur uit en gaar de zalm voor ongeveer drie minuten. Afhankelijk van de dikte van de moot.
- Laat de vis ongeveer 10 minuten rusten en serveer deze vervolgens bij je gerecht.
Hoe lang zalm bakken?
Hoe lang je zalm moet bakken, is afhankelijk van de dikte en grootte van je zalmfilet. Er is dus geen concreet antwoord op de vraag ‘hoelang moet zalm bakken?’. Toch kan je het bovenstaande stappenplan als leidraad nemen. Maar let wel op: je kan de vis beter te kort dan te lang bakken. Zalm is namelijk rijk aan vetten. Deze vetten verhitten door het bakken en garen de vis nog lange tijd na. Haal zalm dus liever te vroeg dan te laat uit de pan.
Wanneer is zalm gaar?
Wil je zeker weten dat jouw stuk vis goed gaar is? Pak dan een kernthermometer en prik die in het midden van de moot. Wanneer het middelste gedeelte een temperatuur van ongeveer 55 graden Celsius heeft, is de zalm mooi gaar en kan je deze uit de pan halen. Heb je geen kernthermometer? Prik dan met een vleesspies in het midden van de moot. Houd vervolgens de spies voorzichtig tegen je lippen aan en voel hoe heet deze is. Is het metaal koud? Dan is de vis nog rauw en moet ‘ie nog even bakken. Is het metaal warm? Dan is je zalm gaar. Is het metaal gewoonweg heet en verbrand je bijna je lippen? Dan is je zalm té gaar en moet je de vis zo snel mogelijk uit de pan halen.
Wat eten bij gebakken zalm?
Waarbij je een stuk zalm serveert, is helemaal aan jou. Kies gewoon wat je zelf lekker vindt. Wat denk je bijvoorbeeld van zalm met aardappelpartjes, rijst of couscous? Of wat denk je van de onderstaande recepten met zalm?
Gegrilde zalm met gebakken venkel
Door de zalm in een grillpan te bakken, krijgt ‘ie een prachtig patroon. Die grillstreepjes staan niet alleen chique maar geven ook net een beetje extra smaak. Probeer maar!
> naar het recept: gebakken venkel met gegrilde zalm, koriander en gember
Cajunzalm met koolsalade
Je kunt zalm natuurlijk kruiden zoals je zelf wilt. In dit recept geven de zalm smaak met wat cajunkruiden. Wil je zelf cajunkruiden maken? Meng gelijke hoeveelheden gerookte paprikapoeder, knoflookzout, gedroogde tijm en zwarte peper.
> naar het recept: cajunzalm met koolsalade
Krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer
Een krokant korstje is het lekkerste wat er is. Dat lijkt wat lastig maar na het lezen van dit artikel lukt het je zeker!
> naar het recept: krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer