Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Mac 'n cheese

De lekkerste mac & cheese recepten: 7x comfortfood

Als iemand vraagt wat hét ultieme comfortfood is, dan is er maar één antwoord mogelijk: mac ‘n cheese. Deze Amerikaanse all-time favoriet zouden wij het liefst elke dag eten. Beleef thuis the American dream door deze mac ‘n cheese recepten op tafel te zetten!

Mac ’n cheese recepten

Lees verder na de advertentie

Wie houdt er nu niet van een smeuïge, kaasrijke portie puur comfort? Voor sommigen is het een guilty pleasure, terwijl anderen het met trots hun favoriete gerecht noemen. Ben je op zoek naar inspiratie? Dan zijn deze Mac ’n Cheese recepten precies wat je nodig hebt. Zelfs als je nog nooit van deze klassieker hebt genoten, zullen deze varianten je gegarandeerd overtuigen.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Italiaanse variant

Mac ‘n cheese

Mac ‘n cheese met een Italiaanse twist

Al kent de ovenschotel zijn oorsprong in Amerika, je kunt dit gerecht ook gemakkelijk met een Italiaanse twist maken. Laat het ze in Italië niet horen maar met smaakmakers als venkelzaad, tomaten en balsamico is deze pasta in no-time helemaal op Italiaanse smaak!

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Het klassieke mac and cheese recept

Mac 'n' cheese

Mac ‘n’ cheese

Als iemand vraagt wat hét ultieme comfortfood is, dan is er maar één antwoord mogelijk: mac ‘n’ cheese. Deze Amerikaanse all-time favoriet verwarmt je zelfs op de guurste winterdagen. Nog meer goed nieuws: je maakt ‘m met maar 5 ingrediënten.

Naar het recept

à la Jamie Oliver

mac n cheese

Mac ’n Cheese met groente van Jamie Oliver

Jamie Oliver gaf het gerecht zijn eigen twist en maakte een groene variant. Meer groenten eten was nog nooit zo’n feestje! Wil je de pasta liever veganistisch? Dan kan je het beste de parmezaan vervangen door vegetarische harde kaas.

Naar het recept

American Mac ’n cheese

weekmenu: Mac & cheese

American mac & cheese

De basis van mac ’n cheese recepten bestaat uit pasta (vaak macaroni), bechamelsaus en flink veel kaas. Om het helemaal gemakkelijk te maken, gebruiken de Amerikanen het liefste ongezoete koffiemelk om de bechamelsaus mee te maken. Say what? 

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Met spinazie

Mac ‘n’ cheese-schotel met spinazie

Mac ‘n’ cheese-schotel met spinazie

Een andere manier om de welbekende ovenschotel een gezonde twist te geven is door spinazie toe te voegen. Zo sterk worden als Popeye was nog nooit zo lekker.

Naar het recept

Vegan variant: macaroni met ‘kaas’ en kokosbacon

Vegan 100_p.125_Mac & Cheese

Vegan mac & cheese: macaroni met ‘kaas’ en kokosbacon

Liever vegan? Probeer deze plantaardige versie dan eens. De ovenschotel is ongelooflijk romig en lekker. De kokosstukjes hebben een heerlijke gerookte baconsmaak en voegen een geweldige textuur toe.

Naar het recept

Met paddenstoelen

wintergerechten

Mac & cheese met paddenstoelen

Voor een mega knapperige bovenkant voegen wij panko als topping toe. Dit Japanse paneermeel kun je tegenwoordig bij elke toko vinden en maakt het gerecht helemaal af.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Uitgelicht recept
Mac ‘n cheese

Mac ‘n cheese met een Italiaanse twist

Al kent de ovenschotel zijn oorsprong in Amerika, je kunt dit gerecht ook gemakkelijk met een Italiaanse twist maken. Laat het ze in Italië niet horen maar met smaakmakers als venkelzaad, tomaten en balsamico is deze pasta in no-time helemaal op Italiaanse smaak!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 uien
2 teentjes knoflook
150 g spek
3 el olijfolie
1 tl venkelzaad
2 el tomatenpuree
500 ml gezeefde tomaten
1 el boter
300 g rundergehakt
zout en peper
1 el balsamico
400 g macaroni
100 g parmezaan (stuk)
100 g geraspte belegen kaas

Bereiding

  1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het spek zeer fijn. Verhit 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit er de ui, de knoflook en het spek ca. 5 minuten in. Voeg het venkelzaad en de tomatenpuree toe en bak nog ca. 2 minuten.

  2. Blus af met de gezeefde tomaten. Kook de saus op laag vuur 30-40 minuten en roer regelmatig. Verhit ondertussen 1 el olijfolie en de boter in een pan en bak er het gehakt rul in. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en voeg het toe aan de tomatensaus. Breng nogmaals op smaak met zout, peper en de balsamico.

  3. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met wat zout. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Rasp de parmezaan. Giet de macaroni af en laat hem goed uitlekken. Meng de tomatensaus door de macaroni en schep het geheel in een ovenschaal of ovenbestendige pan. Bestrooi met de twee soorten kaas en bak het geheel ca. 20 minuten in de oven.

Foto’s: Stephan van Raay
Styling: Janneke Duister
Servies etc.: Eigen collectie

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!