Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
picknick

Picknick gerechten: tips & recepten

In samenwerking met Brabantia

Een picknicktafel of kleed vol zetten met eten? Weinig is er gezelliger dan dat! Maak to-go maaltijden die snel klaar zijn, die je makkelijk kunt meenemen én die je een poosje kunt bewaren. Bestek mee, hapjes in de tas en picknicken maar!

Lees verder na de advertentie

Wat is een picknick?

De eerste picknickkleedjes werden in de Middeleeuwen dan wel in Engeland uitgeslagen, maar de term komt van Franse grond. Een ‘pique nique’ vond binnen plaats en bij dit culinaire feestje werd van iedere gast een zelfgemaakt gerecht om van te ‘pikken’ verwacht: picknick gerechten dus. In de negentiende eeuw veroverde outdoor picknicken de wereld en wij zijn nog steeds fan. Tips voor een nieuw picknickseizoen!

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De mooiste plekjes

Picknicken kan op zoveel mooie plekjes, maar aan onderstaande plekken denk je misschien niet direct. Zonde, want die zijn juist zo geschikt!

  • Sla je kleedje uit in een pluktuin of voedselbos bij jou in de buurt en maak je picknick op moment suprême compleet met wat versgeplukte ingrediënten.
  • Denk à la de Paleistuin in Den Haag. Een mooi kasteel, een landgoed bij jou in de buurt… Vaak zijn de tuinen ervan toegankelijk voor publiek.
  • Houd je picknick dichtbij huis op je balkon of dakterras. Buiten eten 2.0! Ook handig met sjouwen…
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Een goede voorbereiding…

… is het halve werk! Daarom raden we je aan om van tevoren te bedenken hoe je jouw zelfgemaakte hapjes en drankjes mee gaat nemen. In slimme vershoudbakken en -bekers kun je jouw picknick gerechten eenvoudig meenemen en vers houden. Zo kun je in de Make & Take salade lunchkom je dressing, toppings en salade apart verdelen en serveer je salades op het moment suprême fijn en vers. Zelf nemen wij bijvoorbeeld graag een salade met warmgerookte zalm, spinazie en dressing mee. Omdat je dressing los verpakt, worden de groenten niet slap. Ideaal!

Maar niet alleen bij salades, ook bij andere picknick gerechten wil je de garnering los verpakken. Zo wil niemand soep met slappe croutons. Met de Make & Take soepbeker kun je deze handig los meenemen in een apart bakje. Zo blijven de toppings droog en knapperig. Wel zo fijn bij bijvoorbeeld onze verfrissende tomaten-watermeloengazpacho.

Vergeet ook niet om…

  • … de weersvoorspellingen te checken. Een zonnetje maakt je picknick!
  • … de website van de gemeente te checken als je een barbecue wilt meenemen. Elke locatie heeft zijn eigen regels.
  • … servetten en/of vochtige doekjes in te pakken zodat je niet de hele dag vieze vingers hebt.
  • … vorken, messen en lepels mee te nemen. Je wilt natuurlijk niet de hele dag vieze vingers hebben. Tip: de Make & Take bestekset van Brabantia is verpakt in een compact doosje en stop je eenvoudig in je tas.
  • … je drankjes slim te verpakken. Een mangosmoothie smaakt goed gekoeld nou eenmaal het lekkerste. Gelukkig blijft ‘ie in de Make & Take isoleerbeker tot wel acht uur koud.

Picknick gerechten

Weet je nog niet goed wat je wil maken? Deze to-go toppers zijn altijd een succes:

Tex-mex groentefrittata

Tex-mex groentefrittata

Een frittata maak je eenvoudig al de avond van tevoren. Je husselt het eitje, mengt de groenten en kruiden erdoor en bakken maar. Het moeilijkste? De frittata bewaren tot de volgende dag.

Naar het recept
Mini-quiches met gerookte zalm en courgette

Mini-quiches met gerookte zalm en courgette

Superknapperig korstje en een romige vulling, wat wil je nog meer? Als je dit kunstje eenmaal onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren met de vulling. Spinazie, blokjes ham, feta of gebakken champignons; wat je maar lekker vindt.

Naar het recept
Roggebrood met blauwe kaas en vijgenjam

Roggebrood met blauwe kaas en vijgenjam

Van deze smakelijke sandwich krijg je nooit genoeg. Besmeer ze wel pas op het laatste moment met de vijgenjam zodat ze niet zompig en zacht worden.

Naar het recept
Knapperige koolsalade met kip en pindadressing

Knapperige koolsalade met kip en pindadressing

Wortels en kool bevatten relatief weinig vocht. Dit maakt ze super geschikt voor een to-go salade. Beetje knapperige kip erbij en je kunt smullen.

Naar het recept
pesto-olijvenbrood

Pesto-olijvenbrood

Dit is een heerlijk brood om met zijn allen te delen: pesto-olijvenbrood. Het is een van de best bekeken recepten van Foodies en wij begrijpen wel waarom. Alleen al bij het zien van de foto begint onze buik te knorren.

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!