Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
recepten met la baleine

Met een korreltje zout: recepten met La Baleine

In samenwerking met La Baleine
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Het iconische Franse merk La Baleine maakt het lekkerste zeezout, in alle soorten en maten. Wist je dat zout andere smaken versterkt? Dit ingrediënt is dus onmisbaar in veel gerechten. Of je nou groente-, vlees- of visliefhebber bent.

Recepten met La Baleine

Het merk La Baleine is een Frans food-icoon voor natuurlijk zeezout. In de Camargue wordt al sinds de Romeinen zout gewonnen. Het microklimaat en de verschillende zoutgehaltes van de zoutbedden trekken een grote diversiteit aan flora en fauna aan. De band tussen de natuur en La Baleine is groter dan ooit, daarom vind je hun zout in een verpakking met frisse, lichtere kleuren. Laat je inspireren door onderstaande recepten met La Baleine, waarbij zout absoluut onmisbaar is.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kalfscarpaccio met zeezoutgrissini

Deze klassieke kalfscarpaccio maak je met Fleur de Sel. Dit zout wordt vaak gebruikt aan het einde van het koken om de smaak van gerechten te versterken, op tafel om wat knapperigheid toe te voegen of gewoon om de smaak op te halen. Het door de zoutwerkers met de hand geoogste Fleur de Sel ontstaat op natuurlijke wijze op het wateroppervlak door de gecombineerde invloed van de zon en de wind. In deze kalfscarpaccio gebruiken we het zout op meerdere manieren, zowel over de carpaccio zelf als in de grissini.

> naar het recept: kalfscarpaccio met zeezoutgrissini

Kalfscarpaccio met zeezoutgrissini

Pesce al sale

Deze Italiaanse vis in zoutkorst kan absoluut niet zonder zout, al vermoedde je dat waarschijnlijk al bij het woord ‘zoutkorst’. Grof zeezout van La Baleine wordt voornamelijk voor het koken gebruikt: in zeer kleine hoeveelheden om aan het kokende water toe te voegen en gerechten op smaak te brengen of om vlees en vis in zoutkorst te bereiden zoals bij dit recept. Ook kan het in een zoutmolen gedaan worden om de gerechten op tafel op smaak te brengen.

> naar het recept: pesce al sale

Pesce al sale

Grof zeezout van La Baleine

Dit zout is veelzijdig, praktisch en ook nog eens verantwoord. Doe het in je pastawater, pekel je kerstkip ermee en maak de lekkerste pulled pork ooit. Natuurlijk gebruik je die van La Baleine, in het pak met de walvis.

Grof zeezout is ook een goed idee als je pasta kookt of groente stoomt. Je kunt het makkelijk doseren en je water gaat er niet van schuimen. Zout in kookwater zorgt voor smaak, en als je je water net zo zout als de zee maakt zit je altijd goed. Dat is ongeveer dertig gram per liter. Dat lijkt best veel, maar verreweg het meeste zout blijft achter in de pan. Andere technieken met grof zeezout? Denk bijvoorbeeld aan pekelen, of het maken van een zoutkorst zoals in het recept hierboven.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!