Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
kleine kersenclafoutis

9x clafoutis bakken: de lekkerste recepten

Advertentie

Het weekend is bij uitstek hét moment om te bakken, al smaken deze baksels ook doordeweeks heel erg lekker. Wij zochten onze favoriete clafoutis recepten bij elkaar. Ga jij clafoutis bakken binnenkort? Deel je baksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!

Clafoutis bakken

Ben jij al bekend met dit typisch Franse gebak? In Frankrijk bakken ze clafoutis vaak als nagerecht. Het wordt gemaakt met kersen, die worden overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Geen fan van kersen? Geen probleem! Dan maak je ‘m gewoon met ander fruit. Of wat dacht je van een hartige variant?

Met het basisrecept voor clafoutis kun je alle kanten op. Let er wel op dat je dit gerecht altijd in een ovenschaal maakt en niet in een springvorm. Het beslag is namelijk zo dun dat het er anders zo uit loopt.

Kersenclafoutis

De klassieker onder de clafoutis is toch echt die met kersen. Daarom beginnen we het lijstje met twee overheerlijke kersenclafoutis recepten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Kersenclafoutis

Kersenclafoutis

De traditionele clafoutis aux cérises wordt gemaakt met hele kersen mét pit, omdat ontpitte kersen te veel vocht loslaten tijdens het bakken. Wanneer je kersen met pit gebruikt, blijft de clafoutis steviger. Daarbij geven de pitten extra smaak af.

Naar het recept
kleine kersenclafoutis

Kleine kersenclafoutis

Deze clafoutis zijn net zo klein en fijn als de vorige variant. Dit is alleen wel de originele. Met kersen dus. Serveer ze net als in Frankrijk; lauwwarm.

Naar recept kleine kersenclafoutis

Nog meer clafoutis recepten:

pruimenclafoutis met kaneel

Pruimenclafoutis met kaneel

Geen fan van kersen? Maak dan eens deze variant met pruimen. Dat is weer eens wat anders maar minstens net zo lekker.

Naar pruimenclafoutis recept
Cover voor

Kleine druivenclafoutis

Met druiven zit je altijd goed. Dit schattige dessert maak je in kleine ovenschaaltjes. Wil je liever één grote variant? Dat kan ook. De clafoutis moet dan alleen iets langer bakken.

Naar recept druivenclafoutis
big green egg rabarberclafoutis

Gegrilde rabarberclafoutis

Wist je dat je clafoutis ook op de barbecue kan maken? Deze variant met rabarber is dan ook echt een zomerse favoriet. De flinke dot clotted cream maakt het helemaal af.

Naar het recept rabarberclafoutis
franse clafoutis

Amandelclafoutis met kersen en abrikozen

Judith maakte een variant op het originele Franse gebak. Ze combineerde de kersen met abrikozen voor een extra zoet tintje en een spannendere uitstraling. Heb je geen abrikozen in huis? Dan kun je ook ander fruit gebruiken zoals pruimen. Of maak hem eens met peren of appels!

Naar recept amandelclafoutis
franse clafoutis

Hartige clafoutis met paprika en parmezaan

Liever hartig? De paprika en de parmezaan geven deze taart de kick die hem zo smakelijk maakt. Wij kunnen niet wachten om hier zelf mee te gaan experimenteren: andere kaas, een keer verse worst erin of een pittig pepertje. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Naar recept hartige clafoutis
Cover voor

Tomatenclafoutis met geitenkaas

De hartige variatie op een Frans traditioneel nagerecht. Eigenlijk het toetje in de hoofdrol, heerlijk!

Naar recept tomatenclafoutis
uitgelicht recept
Kersenclafoutis

Kersenclafoutis

De traditionele clafoutis aux cérises wordt gemaakt met hele kersen mét pit, omdat ontpitte kersen te veel vocht loslaten tijdens het bakken. Wanneer je kersen met pit gebruikt, blijft de clafoutis steviger. Daarbij geven de pitten extra smaak af.

 

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

500 g kersen
2 eieren
150 g bloem
50 g suiker
zout
350 ml melk
poedersuiker om te bestuiven
theedoek

Bereiding

  1. Vet een ovenschaal in met boter. Was de kersen voorzichtig en laat ze uitlekken op een theedoek. Verdeel de kersen over de bodem van de schaal. Klop de eieren los en meng ze met de bloem, de suiker en een snufje zout. Roer geleidelijk de melk door het beslag tot een dik pannenkoekbeslag ontstaat.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Giet het beslag over de kersen. Bak de clafoutis ca. 50 minuten in de oven. Laat de clafoutis ca. 10 minuten afkoelen. Serveer de clafoutis lauwwarm en bestuif hem met poedersuiker.

Foto’s: Stephan van Raay
Servies etc.: Eigen collectie, Dille & Kamille, Lifestyle en Subba, Wim Pollmann

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!