Advertentie
Het weekend is bij uitstek hét moment om te bakken, al smaken deze baksels ook doordeweeks heel erg lekker. Wij zochten onze favoriete clafoutis recepten bij elkaar. Ga jij clafoutis bakken binnenkort? Deel je baksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!
Clafoutis bakken
Ben jij al bekend met dit typisch Franse gebak? In Frankrijk bakken ze clafoutis vaak als nagerecht. Het wordt gemaakt met kersen, die worden overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Geen fan van kersen? Geen probleem! Dan maak je ‘m gewoon met ander fruit. Of wat dacht je van een hartige variant?
Met het basisrecept voor clafoutis kun je alle kanten op. Let er wel op dat je dit gerecht altijd in een ovenschaal maakt en niet in een springvorm. Het beslag is namelijk zo dun dat het er anders zo uit loopt.
Kersenclafoutis
De klassieker onder de clafoutis is toch echt die met kersen. Daarom beginnen we het lijstje met twee overheerlijke kersenclafoutis recepten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kersenclafoutis
De traditionele clafoutis aux cérises wordt gemaakt met hele kersen mét pit, omdat ontpitte kersen te veel vocht loslaten tijdens het bakken. Wanneer je kersen met pit gebruikt, blijft de clafoutis steviger. Daarbij geven de pitten extra smaak af.
Kleine kersenclafoutis
Deze clafoutis zijn net zo klein en fijn als de vorige variant. Dit is alleen wel de originele. Met kersen dus. Serveer ze net als in Frankrijk; lauwwarm.
Nog meer clafoutis recepten:
Pruimenclafoutis met kaneel
Geen fan van kersen? Maak dan eens deze variant met pruimen. Dat is weer eens wat anders maar minstens net zo lekker.
Kleine druivenclafoutis
Met druiven zit je altijd goed. Dit schattige dessert maak je in kleine ovenschaaltjes. Wil je liever één grote variant? Dat kan ook. De clafoutis moet dan alleen iets langer bakken.
Gegrilde rabarberclafoutis
Wist je dat je clafoutis ook op de barbecue kan maken? Deze variant met rabarber is dan ook echt een zomerse favoriet. De flinke dot clotted cream maakt het helemaal af.
Amandelclafoutis met kersen en abrikozen
Judith maakte een variant op het originele Franse gebak. Ze combineerde de kersen met abrikozen voor een extra zoet tintje en een spannendere uitstraling. Heb je geen abrikozen in huis? Dan kun je ook ander fruit gebruiken zoals pruimen. Of maak hem eens met peren of appels!
Hartige clafoutis met paprika en parmezaan
Liever hartig? De paprika en de parmezaan geven deze taart de kick die hem zo smakelijk maakt. Wij kunnen niet wachten om hier zelf mee te gaan experimenteren: andere kaas, een keer verse worst erin of een pittig pepertje. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Tomatenclafoutis met geitenkaas
De hartige variatie op een Frans traditioneel nagerecht. Eigenlijk het toetje in de hoofdrol, heerlijk!
Kersenclafoutis
De traditionele clafoutis aux cérises wordt gemaakt met hele kersen mét pit, omdat ontpitte kersen te veel vocht loslaten tijdens het bakken. Wanneer je kersen met pit gebruikt, blijft de clafoutis steviger. Daarbij geven de pitten extra smaak af.
Ingrediënten
Bereiding
Vet een ovenschaal in met boter. Was de kersen voorzichtig en laat ze uitlekken op een theedoek. Verdeel de kersen over de bodem van de schaal. Klop de eieren los en meng ze met de bloem, de suiker en een snufje zout. Roer geleidelijk de melk door het beslag tot een dik pannenkoekbeslag ontstaat.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Giet het beslag over de kersen. Bak de clafoutis ca. 50 minuten in de oven. Laat de clafoutis ca. 10 minuten afkoelen. Serveer de clafoutis lauwwarm en bestuif hem met poedersuiker.
Foto’s: Stephan van Raay
Servies etc.: Eigen collectie, Dille & Kamille, Lifestyle en Subba, Wim Pollmann
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.