Clafoutis bakken
Ben jij al bekend met dit typisch Franse gebak? In Frankrijk bakken ze clafoutis vaak als nagerecht. Het wordt gemaakt met kersen, die worden overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Geen fan van kersen? Geen probleem! Dan maak je ‘m gewoon met ander fruit. Of wat dacht je van een hartige variant? Met het basisrecept voor clafoutis kun je alle kanten op. Let er wel op dat je dit gerecht altijd in een ovenschaal maakt en niet in een springvorm. Het beslag is namelijk zo dun dat het er anders zo uit loopt.
Wil je ook iedere week de lekkerste bakrecepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kersenclafoutis
De traditionele clafoutis aux cérises wordt gemaakt met hele kersen mét pit, omdat ontpitte kersen te veel vocht loslaten tijdens het bakken. Wanneer je kersen met pit gebruikt, blijft de clafoutis steviger. Daarbij geven de pitten extra smaak af.
> naar het recept: kersenclafoutis
Pruimenclafoutis met kaneel
Geen fan van kersen? Maak dan eens deze variant met pruimen. Dat is weer eens wat anders maar minstens net zo lekker.
> naar het recept: pruimenclafoutis met kaneel
Kleine druivenclafoutis
Met druiven zit je altijd goed. Dit schattige dessert maak je in kleine ovenschaaltjes. Wil je liever één grote variant? Dat kan ook. De clafoutis moet dan alleen iets langer bakken.
> naar het recept: kleine druivenclafoutis
Kleine kersenclafoutis
Deze clafoutis zijn net zo klein en fijn als de vorige variant. Dit is alleen wel de originele. Met kersen dus. Serveer ze net als in Frankrijk; lauwwarm.
> naar het recept: kleine kersenclafoutis
Gegrilde rabarberclafoutis
Wist je dat je clafoutis ook op de barbecue kan maken? Deze variant met rabarber is dan ook echt een zomerse favoriet. De flinke dot clotted cream maakt het helemaal af.
> naar het recept: gegrilde rabarberclafoutis
Amandelclafoutis met kersen en abrikozen
Judith maakte een variant op het originele Franse gebak. Ze combineerde de kersen met abrikozen voor een extra zoet tintje en een spannendere uitstraling. Heb je geen abrikozen in huis? Dan kun je ook ander fruit gebruiken zoals pruimen. Of maak hem eens met peren of appels!
> naar het recept: amandelclafoutis met kersen en abrikozen
Hartige clafoutis met paprika en parmezaan
Liever hartig? De paprika en de parmezaan geven deze taart de kick die hem zo smakelijk maakt. Wij kunnen niet wachten om hier zelf mee te gaan experimenteren: andere kaas, een keer verse worst erin of een pittig pepertje. De mogelijkheden zijn eindeloos!
> naar het recept: hartige clafoutis met paprika en parmezaan
Tomatenclafoutis met geitenkaas
De hartige variatie op een Frans traditioneel nagerecht. Eigenlijk het toetje in de hoofdrol, heerlijk!
> naar het recept: tomatenclafoutis met geitenkaas