Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
koriander verzorgen

Zo houd je je korianderplantje wél lang in leven

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Neem je je bij ieder aangeschaft korianderplantje steevast voor om hem deze keer wél in leven te houden? En staat hetzelfde plantje een paar weekjes later uitgedroogd op het aanrecht, klaar om de groene kliko in te gaan? Met onze tips gaat jouw korianderplantje nooit meer dood en ga je bovendien veel meer verse koriander oogsten!

Koriander verzorgen

Je kent het vast, in een recept staat verse koriander. Een duur bakje met een handjevol koriander kopen zie je niet zitten. Je koopt een mooie korianderplant en zet ‘m trots in de keuken neer. Verse koriander is erg lekker én zo’n plantje staat ook nog eens leuk. Maar hoe moet je koriander verzorgen? Hoe zorg je dat het plantje lang in leven blijft én dat je vaker kunt oogsten?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe moet ik mijn koriander verzorgen?

In salades, bij een curry, als smaakmaker of bij vis. Verse koriander kun je op veel manieren gebruiken in de keuken. De smaak is ook nog eens heerlijk fris, kruidig en een beetje citroenachtig. Al zweren sommige mensen dat koriander toch echt naar zeep smaakt. Het is waarschijnlijk ieders droom om altijd verse kruiden voorhanden te hebben. Het korianderplantje is dan ook één van de populairste kruidenplantjes dat we in huis nemen.

Maar helaas gaan de meeste plantjes binnen enkele weken al dood. Dat komt vaak omdat het plantje niet krijgt wat het nodig heeft om goed te gedijen. Als je namelijk weet hoe je koriander moet verzorgen, gaat je plantje waarschijnlijk nooit meer dood. Daarnaast ga je ook nog eens zoveel koriander oogsten dat je iedere week wel aan de slag kunt met dit verse kruid. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je alle tips om je koriander te verzorgen en de oogst te maximaliseren.

wat is koriander

Waarom gaat een korianderplantje uit de winkel zo snel dood?

Voor we je tips gaan geven hoe je je korianderplantje het beste kunt verzorgen, kijken we eerst waarom het korianderplantje uit de supermarkt eigenlijk zo vaak doodgaat. Je zet het plantje op een lichte plek en geeft het keurig iedere dag water.

Toch merk je vaak al na een week of twee (of soms zelf eerder) dat je korianderplantje steeds minder fris en levendig wordt. Laat het een geruststelling voor je zijn dat het niet geheel aan jou ligt. Het probleem begint namelijk al bij de producent. Koriander in een pot dat je bij de supermarkt koopt, is eigenlijk ontwikkeld voor snelle oogst en consumptie. Niet om het plantje lang in leven te houden en steeds weer te kunnen oogsten.

Ten eerste zitten er veel te veel plantjes in een pot. Hierdoor kun je direct lekker veel oogsten van een redelijk klein potje, maar de plantjes hebben veel te weinig ruimte om te blijven groeien. Daardoor gaan ze als het ware stikken. Ten tweede is de pot gevuld met potgrond en voeding die speciaal ontwikkeld zijn om snel veel koriander te kweken, maar die niet geschikt zijn voor de lange termijn. Koriander uit de winkel is eigenlijk een soort van plofkip onder de kruidenplantjes, net als de meeste kruidenplantjes overigens. Zo bedacht dat je heel snel veel koriander kunt oogsten, maar het plantje ook weer snel doodgaat. Jouw plantje gaat dus veelal niet dood omdat je er slecht voor zorgt, maar omdat het al bij aanschaf zo aangeplant is dat het op die manier onmogelijk lang in leven kan blijven. Gelukkig kun je er toch voor zorgen dat je aangeschafte korianderplantje uit de winkel lang meegaat.

Koriander verzorgen: laat het plantje niet in de pot zitten

Omdat koriander uit de supermarkt te weinig ruimte heeft en in verkeerde potgrond zit, is onze belangrijkste tip om koriander na aanschaf zo snel mogelijk te verpotten. Alleen op die manier zorg je dat je plantje lang in optima forma blijft. Daarnaast vergroot het ook je oogst. De beste manier om je koriander te verzorgen. Hiervoor heb je nodig:

  • plantenpotten en -bakken (alle vormen en afmetingen zijn prima)
  • potgrond – het liefst biologisch; er bestaat ook speciale potgrond voor moestuinen en eetbare planten
  1. Verwijder de plastic pot van je korianderplantje, deze kun je bijvoorbeeld openknippen en er makkelijk af halen.
  2. Ga heel voorzichtig te werk en haal de losse plantjes uit elkaar. Ga er goed voor zitten, want dit klusje eist wat geduld en tijd. Verwijder voorzichtig met je vingers zoveel mogelijk aarde en de witte korrels (perliet). Probeer daarbij de plantjes en de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  3. Nu heb je allemaal losse plantjes met alleen wat sporen aarde. Plant de plantjes nu aan in je eigen plantenpotten en -bakken. Vul deze voor ongeveer ⅔ met de potgrond. Maak kuiltjes in de aarde met minimaal 10 cm ruimte ertussen, zodat de plantjes voldoende ruimte hebben. Je zult merken dat plantjes uit één supermarktpotje op die manier goed zijn voor meerdere grote plantenbakken. Heb je nog plantjes over en geen ruimte meer? Laat je niet verleiden om toch nog wat aan te planten als je er niet genoeg ruimte voor hebt. Zet de plantjes in water en geef ze weg aan vrienden die ze zelf kunnen aanplanten.
  4. Zet in ieder kuiltje 1 korianderplantje en druk de grond rondom een beetje aan om het te verstevigen. Vul voorzichtig de potgrond aan. Druk deze weer aan rondom de plantjes. Als het goed is, zien de plantenbakken er nu vrij leeg uit, met alleen hier en daar een klein plantje. Dat is juist helemaal de bedoeling! Je zult zien dat hoe minder plantjes je aanplant, hoe beter ze gaan groeien. De plantenbakken zullen binnen no time vol verse koriander zitten. Geef je aangeplante korianderplantje direct wat water en volg de overige tips.

Juiste plaats om koriander te verzorgen

Koriander groeit goed in de meeste omstandigheden en is bestand tegen arme grond, vorst, gedeeltelijke schaduw en volle zon. De plant heeft weinig onderhoud nodig, maar als je de plant af en toe snoeit, kun je bijna het hele jaar door blad (en bloemen) oogsten. Heb je een balkon of tuin? Zet de koriander bij voorkeur buiten, op een plek waar overdag veel zonlicht is.

Daarnaast woekert de korianderplant nogal snel, dus laat ze bij voorkeur in een grote pot of plantenbak groeien, niet los in de tuin. Voor je het weet heb je overal in de tuin korianerplantjes.

Water

Als koriander goed aangeplant is, zal je merken dat koriander verzorgen eigenlijk heel makkelijk is. Koriander heeft niet ontzettend veel water nodig, maar je wil ook niet dat de plant droog komt te staan. Geef de plantjes bij voorkeur 1 à 2 keer per week wat water. Als je het een keer vergeet, gaan ze echt niet gelijk dood. Zien ze er wat droog uit? Met wat water zullen ze snel weer opleven. Dus kijk vooral goed naar hoe warm het is en hoe de plantjes eruitzien. De plantjes horen mooie groene bladeren te hebben en de aarde moet wat vochtig (maar niet doorweekt) aanvoelen als je er een vinger in steekt. De vuistregel is: hoe groter de plantenbak waar de plantjes in zitten, hoe minder vaak je water hoeft te geven.

Koriander verzorgen: voeding

Geef je plantjes af en toe biologische voeding voor eetbare planten, volgens de instructies van de fabrikant. Dit is geen must, maar zal je plantje op termijn goed doen.

Bloemen wegknippen

Meestal krijgt een korianderplantje witte bloemetjes in juli. Deze zijn eetbaar en hebben een subtiele smaak, een stuk minder sterk dan de blaadjes. We raden je aan om de bloemen weg te knippen om je plantjes in goede conditie te houden. De meeste voedingsstoffen en energie gaan namelijk naar de bloemen, terwijl het ons voornamelijk om de blaadjes gaat. Kun je ze meteen gebruiken in de keuken!

Oogsten

Als je de plantjes op de juiste manier aanplant en op een geschikte plek zet, zal je zien dat ze snel gaan groeien. Je plantjes kunnen na een tijdje wel een meter hoog worden, wat in de originele pot uit de supermarkt nooit was gelukt. Wacht na het verpotten een paar weken met het oogsten, zodat de plantjes eerst flink gaan groeien. Begin de koriander te oogsten als de blaadjes glanzend groen zijn en de plant een hoogte heeft van 10-15 cm.

Koriander verzorgen: de keuken in

Is het allemaal gelukt met de koriander verzorgen en heb je een goede oogst? Dan kun je met je verse koriander een van deze heerlijke gerechten maken:

Gemarineerde zeebaars met chilipeper, limoen en koriander

Rukmini Iyer over haar recept: “Dit recept is geïnspireerd op de klassieke Bengaalse fish fry, waarbij vis in een lekkere combinatie van knoflook, gember, koriander, chilipeper en limoen wordt gemarineerd voor hij gepaneerd wordt en in flink wat olie wordt gebakken. Ik heb er een ovenversie van gemaakt maar je kunt ook de authentieke versie maken: bak de vis aan beide kanten een paar minuten in wat neutrale olie. Dien op met boterige witte rijst.”

> naar het recept: gemarineerde zeebaars met chilipeper, limoen en koriander

Gemarineerde zeebaars met chilipeper limoen en koriander

Crispy paddenstoelen met bosui-koriandersalsa en atjar

Emma de Thouars en Vanja van der Leeden doken samen de keuken in om vanuit een mysterybox te koken. Dit geweldige gerecht kwam er uit, waarvan elke hap boordevol smaak zit.

> naar het recept: crispy paddenstoelen met bosui-koriandersalsa en atjar

Crispy paddenstoelen met bosui-koriandersalsa en atjar

Geroosterde bloemkoolcurry met koriander

Janneke Philippi over haar recept: “Geroosterd heeft bloemkool een extra volle smaak. Perfect in een pittige Indiase curry! Schuif de bloemkoolroosjes in de oven terwijl je de rijst kookt en de saus maakt.”

> naar het recept: geroosterde bloemkoolcurry met koriander

Geroosterde bloemkoolcurry met koriander

Kleverige aubergine met pinda’s

Max La Manna over zijn recept: “Dit is een van mijn favoriete manieren om aubergines te bereiden. De truc is om ze te grillen zonder olie voor een ongelooflijk intense, geroosterde smaak. Gehuld in een zoet, stroperig, srirachalaagje wordt het vruchtvlees zinderend heet en smaakvol. Het gerecht wordt nog rijker dankzij een frisse dressing van pindakaas, verse kruiden, lente-uitjes en chili. Samen met rijst is het een heerlijk  hoofdgerecht.”

> naar het recept: kleverige aubergines met pinda’s

Kleverige aubergine met pinda’s

Geroosterde ananas met salsa en yoghurtgranita

Ook in zoete gerechten is koriander een ingrediënt wat veel toevoegt. Niet alleen qua smaak, het zorgt ook voor een mooie balans in dit dessert. Probeer maar eens uit!

> naar het recept: geroosterde ananas met salsa en yoghurtgranita

Geroosterde ananas met salsa en yoghurtgranita

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!