
Waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dus is je broodbeleg bijna op? Gooi de potjes niet weg maar maak eens een van deze heerlijke recepten met overgebleven jam.
Lees verder na de advertentie
Overgebleven restjes jam
Bij het ontbijt op zondagmorgen mag de jam wat ons betreft niet ontbreken. Op een broodje, croissantje of beschuitje; de fruitspread maakt alles oh zo lekker zoet. Toch komt er telkens weer het moment dat het laatste beetje in het potje overblijft. Wat doe je met deze halflege potjes? Je gooit de overgebleven jam natuurlijk niet weg, maar maakt er onderstaande recepten mee!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Pot jam bewaren
Heb je een geopend potje jam in de koelkast staan? Dan hoef jij je niet druk te maken dat ‘ie snel over de datum gaat. Door het hoge suikergehalte bederft het niet snel. Een geopend potje jam blijft zowel in de koelkast als keukenkast tot wel één jaar goed. Gek genoeg blijft jam in de vriezer minder lang houdbaar; slechts drie maanden.
Koekjes met jam
Vul je zelfgemaakte koeken met jam en maak van elk hapje een smakelijke verrassing! Of je nu gaat voor ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjam, amandel-jamkoekjes of shortbread koekjes; de overgebleven jam maak het koekje helemaal af.
Ontbijt
Heb je nog wat overgebleven jam in het potje zitten? Schep er dan wat yoghurt bij en schudden maar! Zo krijgt je yoghurt een heerlijk zoet smaakje. En hartstikke handig: je kan het potje eenvoudig meenemen. Zo maak jij een handomdraai een to-go ontbijtje.
Toetjes met jam
Door de zoete en fruitige smaak is jam de perfecte smaakmaker in allerhande toetjes. Zo laat je de aardbeiensmaak in dit aardbeienroomijs extra goed uitkomen door een paar lepeltjes overgebleven jam toe te voegen. Of wat dacht je van een trifle met gegrilde ananas en gekaramelliseerde witte chocolade, Berlinerbollen, schuimpjes met slagroom en jam, broodrolletjes met frambozenjam of kokos-aardbeienshortbread? Het water begint ons al in de mond te lopen…
Dressing
Een goede salade valt of staat met de dressing die je gebruikt. En goede dressings bestaan uit een combinatie van zoet en zuur. Een lepeltje jam geeft een heerlijk zoetje af. Zo ook bij deze heerlijke pink sweet‘n sour salade. Je maakt ‘m met frisse yoghurt, frambozen(jam), frambozenazijn, honing, mosterd, ui, walnootolie en wat zout en peper. De zoetzure smaak hiervan gaat heerlijk samen met de kip. Of wat denk je van het onderstaande recept?

Winterse salade met roodlof, zoete aardappel en vijgenjamdressing
Maak de dressing in het potje: zo komen die restjes jam wel op!
Ingrediënten
- 1 zoete aardappel
- 2 el olijfolie (+ besprenkelen)
- zout en peper
- 2 flinke el Bonne Maman Vijgen Confiture
- 4 el citroensap
- 2 stronken roodlof
- 1/2 venkel
- 8 gedroogde vijgen (in stukjes)
- 4 el pompoenpitten (geroosterd)
Benodigdheden
- bakpapier
- mandoline (optioneel)
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C/ hetelucht: 180°C). Was de zoete aardappel en snijd in de lengte in stukken. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar.
Meng ondertussen voor de dressing de vijgenjam, het citroensap en 2 el olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
Verwijder de kern van de roodlof en pluk de blaadjes van de stronk. Snijd het venkelloof van de knol, hak fijn en houd apart. Verwijder de harde kern uit de venkel en snijd, eventueel met een mandoline, in heel dunne plakken.
Meng de zoete aardappel met de roodlof, de venkel en de stukjes vijgen. Besprenkel met de dressing en roer door elkaar.
Verdeel de salade over borden en bestrooi met de pompoenpitten. Bestrooi met wat venkelloof.
Fotografie: Willem van Santen Receptuur: Willem van Santen en Anne Mebelder
Onze tips

3x zoete ontbijtjes met (chocolade)pasta

Spek-taculair: 5x zoete recepten met ontbijtspek

5x pannenkoeken als ontbijt

Deze ontbijttrend is een blijvertje! Lees alles over de açaí bowl

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



