
Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?
Wie regelmatig Italiaans kookt, weet: het aanbod in pasta- en tomatenproducten is enorm. Fusilli, rigatoni, passata, pelati… hoe weet je wat je nodig hebt? Om jou wegwijs te maken in al die Italiaanse delicatessen, leggen we in dit artikel uit wanneer je welk product gebruikt.
Lees verder na de advertentie
Italiaanse delicatessen
Welke pastasoort past het beste bij jouw saus? En kies je voor passata of gepelde tomaten? Om jou wegwijs te maken, leggen we je uit wanneer je welk product gebruikt in je Italiaanse delicatessen en gerechten – mét de biologische producten van La Bio Idea als leidraad.
Dit merk werkt sinds 1991 samen met kleine Italiaanse familiebedrijven die hun Italiaanse delicatessen met zorg, liefde en volgens traditionele methodes maken. Alles is 100% biologisch, zonder onnodige toevoegingen, en grotendeels afkomstig van het zonnige eiland Sicilië. Zelf proeven? Je koopt het bij EkoPlaza, Odin en andere natuurwinkels.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Populaire pastasoorten
Er liggen veel verschillende pastasoorten van La Bio Idea in het schap, met elk hun eigen functie. Zo is de ene soort perfect om een dunne saus goed vast te houden, terwijl een ander juist heerlijk is in soepen of als basis voor een ovengerecht. Maar het gaat niet alleen om de vorm – ook het type graan speelt mee.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Zo vind je in het assortiment klassieke witte pasta, voedzame volkoren- en speltvarianten, én glutenvrije opties. De familie Barbagallo maakt al sinds 1911 met liefde en vakmanschap pasta in hun Siciliaanse fabriek in Fiumefreddo, aan de voet van de Etna. Vandaag de dag zet de vierde generatie, nu volledig in handen van vrouwen – zussen Agata, Filly en Giulia – deze familietraditie vol trots voort.


Wanneer welke pasta?
Maar wanneer is welke populaire pastasoort nou geschikt? Een klassieker als rigatoni is stevig, robuust en ideaal voor ovenschotels. Door de ribbels blijven dikke sauzen goed aan deze pasta kleven. Fusilli, de bekende spiraaltjes, houden juist wat dunnere sauzen zoals pesto of een kruidige tomatensaus goed vast.
Voor lichte en simpele sauzen is spaghetti een goede keuze – zeker als je werkt met olie, knoflook en wat chili. Wie wat meer wil variëren, kan kiezen voor farfalle, de vlindervormige pasta die goed past bij koude gerechten of met romige sauzen. Dan is er nog orzo, een kleine pasta die op rijst lijkt. Deze gebruik je bijvoorbeeld in soep, als lauwe salade met geroosterde groenten of als alternatief voor risotto.
Een handige vuistregel als je twijfelt: hoe grover de pastavorm, hoe dikker de saus mag zijn. En andersom geldt dat juist een lichte saus het best tot z’n recht komt bij een fijne of gladde pastasoort.


Puree, passata of gepeld?
Naast pasta zijn ook tomatenproducten echte Italiaanse delicatessen. Of je nu een snelle saus wilt maken of een stoofgerecht urenlang laat pruttelen, er is altijd een passend product. Maar wanneer kies je nou voor gladde passata, hele gepelde tomaten of juist geconcentreerde puree?
Passata is een gladde tomatensaus en daarmee de perfecte basis voor een snelle pastasaus, pizza of soep. Wie liever wat meer structuur in z’n gerecht heeft, kiest voor tomatenstukjes op sap – oftewel polpa – die grover zijn van textuur. Rijk van smaak zijn de gepelde tomaten in tomatensap, ook wel pelati genoemd. Deze hele tomaten geven je de vrijheid om ze zelf fijn te snijden, te kneuzen of juist heel te laten, afhankelijk van je gerecht. Ze zijn perfect voor sauzen die lang mogen sudderen, zoals een traditionele ragù of een rijke tomatensoep.
Wie echt een snelle smaakbom zoekt, kan het beste tomatenpuree toevoegen. Deze geconcentreerde smaakmaker bak je kort mee met ui en knoflook en dat geeft je saus direct meer diepte. Een andere snelle smaakmaker zijn natuurlijk zongedroogde tomaten. Ze voegen een intense umami-smaak toe aan bijvoorbeeld salades, pasta’s of een stuk focaccia met burrata.
Goed om te weten: alle tomatenproducten van La Bio Idea worden gemaakt van zorgvuldig geselecteerde, rijpe Italiaanse tomaten en zijn vrij van kunstmatige toevoegingen. Dit zorgt voor een pure, robuuste smaak die kenmerkend is voor de Italiaanse keuken.
Onze tips

Tomaten ontvellen: zo doe je dat!

Tomatensaus over? Deze recepten maak je met de restjes!

Tomatensoep maken: 5 recepten met een twist

Dit maak je met de restjes van je blik tomatenpuree

Seizoensgroenten in mei: dit moet je eten

Pizzadeeg bewaren: zo doe je dat

Zelf focaccia maken: zo doe je dat

Bloemkool koken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.