
Restjes over na kerst? Dit kun je ermee doen
We kennen het waarschijnlijk allemaal: de restjes van het kerstontbijt, de -brunch, -lunch of het -diner. Het is natuurlijk zonde om die weg te gooien, dus vertellen we je graag wat je ermee kunt doen om voedselverspilling te voorkomen!
Lees verder na de advertentie
Ah, de kerstdagen zitten erop en we hebben allemaal heerlijk kunnen genieten van het eten. Toch gebeurt het vaak dat iemand nét wat te grote porties maakt, het boodschappenlijstje iets te royaal heeft ingeschat of dat er simpelweg zoveel gangen waren dat het totaal gewoon te veel werd. Het eindresultaat? Je blijft zitten met restjes.
Zonde om die zomaar weg te gooien! Daarom delen wij tips om je leftovers alsnog lekker te gebruiken. Zo kun je er niet alleen nog eens genieten, maar voorkom je tegelijkertijd voedselverspilling. Twee vliegen in één klap! Lees snel verder om te ontdekken wat je ermee kunt doen.
Meer handige kooktips ontvangen?
Wat te doen met restjes van het kerstontbijt, -brunch en -lunch?
We kunnen ons voorstellen dat er na de kerstdagen meer dan genoeg restjes (afbak)brood, croissants, eieren, fruit en beleg overblijven. Gelukkig is het dit jaar een extra lang weekend na kerst, waardoor je net wat meer tijd hebt om van een uitgebreid ontbijt of brunch te genieten. Daarom hebben we een paar tips voor je op een rij gezet, zodat je ook in deze dagen nog kunt genieten van een heerlijke start van de dag!
Leftover “ontbijt sandwich”:
Heb je croissants of afbakboordjes over? Vul ze dan met je favoriete (overgebleven) beleg, zoals ham, kaas, spek, zalm of kipfilet en grill ze nog even in de oven. Liever zoet? Dat kan natuurlijk ook. Pak dan uit met lemon meringue of spek en stroop.
Lees verder na de advertentie
Rijkgevulde frittata en omelet
Gelukkig kun je met overgebleven eieren alle kanten op. Kies voor een loaded frittata of omelet met paddenstoelen van de overgebleven groenten van het kerstdiner! Je kunt ook kiezen om het op te bakken met je overgebleven beleg, zoals ham, kaas, spekjes, zalm of kipfilet. Wil je toch nog wat zoets op tafel zetten? Dan kun je er natuurlijk ook een pannenkoekenfeestje van maken!
Lees verder na de advertentie
Luxe restjes-soep
Veel groenten en brood over? Maak dan een rijkgevulde soep! Gebruik de restgroenten als soepbasis en rooster het brood in de oven om er croutons van te maken. Heb je nog kruiden over? Serveer deze dan als topping over de soep. Bijvoorbeeld deze pastinaaksoep met croutons!
Lees verder na de advertentie
Brunch-bowl
Heb je restjes van van alles wat? Dan kun je er een heerlijke bowl mee maken. Meng bijvoorbeeld aardappels met groenten, vlees of vis en maak er een lekkere saus bij als topping. Je kunt hem zo vol maken als je zelf wilt!
Lees verder na de advertentie
Zoet bakken
Heb je restjes kerststol, wafels of croissants over? Maak er dan wentelteefjes mee! Je kunt natuurlijk alle kanten op, afhankelijk van wat je over hebt. Maak bijvoorbeeld deze suikerbroodwentelteefjes (maar dan met kerststol), wentelteefjes van overgebleven wafels of croissantwentelteefjes. Maak het zo gek als je zelf wilt!
Lees verder na de advertentie
Leftover-borrelplank
Je kunt alle hapjes natuurlijk ook op één grote plank serveren als een borrelplank 2.0. Denk hierbij aan alle kaasjes, spreads, vleeswaren, broodjes, dipjes, jam/marmelades en salades. Zo laat je iedereen er nog een laatste keer van snoepen!
Lees verder na de advertentie
Wat te doen met de restjes van het kerstdiner?
En wat doe je dan met het overgebleven avondeten? Daar maak je deze recepten mee:
Restjesstoof
Wist je dat je heel veel hartige restjes, zoals groenten, vlees, aardappels en zelfs saus, in één pan kunt doen, dit vervolgens kunt aanmengen met bouillon of room en er zo een stoofgerecht van kunt maken? Zo creëer je in een mum van tijd een nieuwe maaltijd! Bekijk hier onze stoofgerechten ter inspiratie.
Hartige taart
Heb je vooral nog wat vulling over van bijvoorbeeld de kalkoen, pasteitjes of bladerdeeghapjes? Maak er dan een hartige taart van! Koop hartige-taart- of quichedeeg, meng de vulling met een losgeklopt eitje en zet zo in een handomdraai een nieuw gerecht op tafel.
Luxe broodjes voor lunch
Restjes van de kerstkalkoen, (gevulde) rollade of Beef Wellington? Snijd er dan dunne plakjes vanaf en beleg je broodje ermee de volgende dag. Zo serveer je een supersnelle luxe lunch!
Restjes-bitterballen
Rendang over? Maak dan deze bitterballen van je kerstrestjes. Opnieuw feest!
Kerstrisotto
Voornamelijk gesneden groenten over? Maak er dan een heerlijke risotto mee! Alleen even de groenten met de risottorijst, bouillon en eventueel overgebleven wijn combineren en je risotto staat zo op tafel! Je kunt hier ook nog overgebleven restjes vlees of vis naar smaak toevoegen.
Kerstpasta en -curry
Hetzelfde geldt natuurlijk voor pasta en curry. Wat ons betreft kun je alles wel verwerken in deze gerechten, afhankelijk van wat je in je (koel)kast hebt liggen. Varieer er dus vooral lekker op los!
Traybake
Heb je nog veel (rauwe) groenten over, zoals flespompoen, aardappels, pastinaak, knolselderij of broccoli? Maak er dan een heerlijke traybake mee! Ook hier heb je oneindige opties, dus zo hoeft er niets de prullenbak in!
Samen tegen voedselverspilling
Wist je dat wereldwijd ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel nooit wordt opgegeten? In Nederland gaat het om zo’n vijfde. In 2018 werd er jaarlijks zo’n 2 miljard kilo eten weggegooid, wat je kunt vergelijken met een onafgebroken rij vrachtwagens vol voedsel van Utrecht tot Barcelona. Gelukkig is dat inmiddels verbeterd en ligt het nu rond de 1,6 miljard kilo per jaar. Die verspilling vindt plaats in de hele voedselketen: van de boer tot aan ons bord, en van de fabriek tot in restaurants.
Met het voorkomen van voedselverspilling valt winst te behalen voor het klimaat én je portemonnee. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon thuis gemiddeld € 138,- besparen, dat is zo’n 33,4 kilo goed eten. Meer weten? Kijk hier voor tips, tools, oplossingen en voorbeelden.
Meer handige kooktips ontvangen?
Onze tips

Deze recepten kan je maken met de restjes van je kerstdiner

No waste: restjes overgebleven gesmolten chocolade verwerken

No waste: dit maak je met overgebleven restjes banketbakkersroom

No waste: wat maak je met overgebleven restjes bladerdeeg?

Zo gaan alle restjes van de kaasplank op

Wat kun je maken met overgebleven restjes drank?

Bord opmaken met kerst? Met deze tips serveer je als een topchef

Zo makkelijk kun je zelf ragout maken

Zo maak jij je gerechten slim van tevoren en ga je stressvrij de feestdagen in

Dé kerstdessert-hack: cheesecake uit de snelkookpan

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.


