Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Cover voor Wat kun je maken met overgebleven restjes drank?

Wat kun je maken met overgebleven restjes drank?

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.

Overgebleven restjes drank

De feestdagen zijn het moment waarop je het iedereen naar zijn zin wilt maken. Je haalt dus speciaal voor die ene oom een fles whisky in huis omdat hij dat zo lekker vindt. En vooruit, voor je moeder gaat die fles limoncello in je winkelmandje. Als je gasten maar blij zijn toch? Maar wat doe je met de overgebleven drank als het feest voorbij is? Opdrinken kan natuurlijk altijd, maar mocht je flessen in huis hebben gehaald met alcohol die je eigenlijk zelf niet drinkt, we’ve got you! 

In principe blijft een fles alcohol lang goed zolang het op een droge, koele en donkere plaats wordt bewaard. Je zou de overgebleven drank dus met gemak tot het volgende feestje kunnen bewaren. Meegeven aan je gasten kan natuurlijk ook altijd. Maar verwerken in de lekkerste gerechten is het leukste idee. Of je nu restjes rum, limoncello of whiskey hebt, wij delen de beste recepten om je overgebleven drank in te verwerken.

Rum

Wist je dat je met rum de heerlijkste baksels kan maken? Probeer het eens, met een klein scheutje heb je al een heel groots resultaat. Vooral de combinatie van chocolade met rum is een match made in heaven. Als je onze oreotaart met rummousse geprobeerd hebt, wil je nooit meer een feestje zonder! Andere heerlijke baksels met rum zijn onze dronken appelcrumble en de befaamde rumbaba uit Amalfi van Jamie Oliver.

Oreotaart met rummousse

Overgebleven drank: whiskey

Niet elk gerecht wordt lekkerder van een scheutje whiskey, maar deze toppers zeker wel! Probeer bijvoorbeeld onze supermalse whiskeyribbetjeswhiskey karamel appeltaart of whiskey-glazed bavette met dragon, tomaat en lente-ui. Een lichte whiskey gaat het beste samen met een licht gerecht en een wat zwaardere whiskey gaat logischerwijs beter met zware gerechten.

Supermalse whiskeyribbetjes

Overgebleven drank: amaretto

De Italiaanse likeur amaretto is perfect te verwerken in verschillende desserts. Deze likeur, die naar bitterkoekjes smaakt, is bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met gegrilde peren. Of maak de favoriete cocktail van Marieke in dessertvorm: amaretto sour bars met mascarpone. Met een frambozen-sinaasappel-pavlova maak je ook gegarandeerd indruk!

Foodies Friend Annemiek Amaretto sour bars met mascarpone

Wodka

De Russen doet het al eeuwen, koken met een scheutje wodka. Nu jij nog. Maak bijvoorbeeld het bekende Russische vleesgerecht stroganoff. In het traditionele recept gaat flink wat wodka. Of wat dacht je van asperges met biefstuk en hasselback potatoes?

stroganoff

Overgebleven drank: gin

Dat je met gin zowel de zoete als hartige kant op kan bewijzen deze recepten. Zo kun je leftover gin perfect gebruiken voor een feestelijke omgekeerde grapefruit-clementinetaart maar zalm gemarineerd in gin-tonic is misschien wel nog specialer.

zalm in gin tonic

Limoncello

Last but not least: limoncello. Deze citroenlikeur geeft elk zoet baksel nét dat beetje extra. Voor een citroensmaak kun je natuurlijk ook altijd citroensap gebruiken, maar limoncello is toch net wat specialer. Deze amandelpavlova met citroenroom is bijvoorbeeld een geweldig nagerecht. Wil je wat meer verrassen? Probeer dan deze kruidige pastinaakcake met limoncello frosting.

Amandelpavlova met citroenroom

Lees ook: wat te doen met een bodempje wijn?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!