
Je hebt het vast weleens gegeten in een restaurant, of misschien al weleens zelf gemaakt. Maar wat is ceviche eigenlijk en wat kun je ermee?
Lees verder na de advertentie
Wat is ceviche?
Ceviche is een authentiek gerecht uit Peru, gemaakt met verse vis in een zure marinade. Deze marinade heet tijgermelk en gaart de vis; een puur scheikundig proces wat een geweldig en smaakvol gerecht oplevert. Je kunt verschillende soorten vis gebruiken al wordt er meestal gekozen voor zeebaars of dorade.
Wat is tijgermelk?
Vis is opgebouwd uit oneindig veel cellen (net als mensen overigens), die stuk voor stuk eiwitten bevatten. Door het zuur van de tijgermelk verandert de eiwitstructuur van de rauwe vis waardoor deze vervolgens begint te garen. Hoe gek ook het ook klinkt, tijdens het garen van de vis komt er dus geen vuur of hitte aan te pas. Om een hoge zuurgraad te bereiken heb je het sap van een citrusvrucht nodig als basis voor de tijgermelk.
Hoe smaakt ceviche?
De smaak van ceviche is natuurlijk afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Zeebaars heeft weer een andere smaak dan dorade. Over het algemeen is de tijgermelk het meest bepalend voor de smaak. Deze bestaat vaak uit flink wat limoensap, gemengd met smaakmakers zoals gember, bleekselderij, koriander en pepers. Daardoor krijgt de ceviche uiteindelijk een licht ziltige smaak waarbij je vooral het zure proeft van de marinade aangevuld met wat pit vanuit de toegevoegde pepers.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Waar koop je het?
Ondanks dat je het in Nederland in sommige supermarkten kant-en-klaar kunt kopen raden we je dit af. Het gerecht is helemaal niet moeilijk om zelf te maken, en dat smaakt uiteindelijk veel beter. Daarnaast heeft de vis maar heel kort nodig om te garen, dus kant-en-klaar is haast onmogelijk. Veel restaurants serveren tegenwoordig ceviche, maar wees kritisch. Niet elk vis in limoensap is ceviche.
Hoe moet je het waren en hoe lang is het houdbaar?
Zorg dat je portionering klopt als je dit gerecht gaat maken, lang bewaren is namelijk niet mogelijk. Op het moment dat je de ceviche bewaart in de tijgermelk blijft deze doorgaren waardoor de vis taai wordt. Daarom is het belangrijk om het gerecht direct na bereiding op te dienen en op te eten.
Heb je tijgermelk over? Deze kun je uiteraard wel bewaren. In Peru schenken ze de marinade zelfs als een drankje met eventueel een scheutje pisco erin.
Wat kun je er allemaal mee?
Dit klassieke Peruaanse gerecht staat ontzettend feestelijk op tafel. Het is dan ook een heerlijk bij- of voorgerecht. Al kun je het natuurlijk ook als hoofdgerecht serveren. Ondanks dat veel mensen denken dat het moeilijk is om te bereiden valt dat ontzettend mee. Probeer maar eens met een van de onderstaande recepten.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Recepten voor ceviche:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Kies één van onderstaande ceviche recepten en duik snel de keuken in!
Klassieke ceviche

Ceviche
Dit recept is een klassiek recept voor ceviche, uit het boek “Mi casa Peru” van Katinka Lansink Dodero. Het zal je verbazen, maar dit recept staat al in 15 tot 30 minuten op tafel.

Ceviche met grapefruit
Naast limoenen kun je ook andere citrusvruchten gebruiken om de vis te garen in een zure marinade. Probeer maar eens met grapefruit zoals in dit fijne recept.
Lees ook:
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

Nu verkrijgbaar: Foodies Zuid-Amerika

Vis recepten: 15x lekker en gezond

Hoe bak je vis op de huid?

Kookschool: vis in zoutkorst

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.



