Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
bord met ceviche

De ultieme ceviche recepten voor een zomerse avond

Wil je op een warme zomeravond iets fris en feestelijks op tafel zetten? Dan zijn de ceviche recepten precies waar je naar op zoek bent. Ontdek nu jouw favoriet!

Lees verder na de advertentie

Ceviche is een van oorsprong Peruaans gerecht, waarbij rauwe vis wordt gegaard in een zure marinade. Dit geeft het gerecht een frisse smaak en maakt het perfect om te eten op een warme dag. Met slechts een handjevol ingrediënten zet je al snel wat indrukwekkends op tafel. Dat bewijzen de onderstaande ceviche recepten wel!

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ceviche recepten

Zelf ceviche maken is namelijk makkelijker dan je misschien wel denkt. Het belangrijkste is dat je een vis kiest die stevig is, denk bijvoorbeeld aan zeebaars of dorade. Al kun je in principe elke vissoort gebruiken. Over het algemeen is de marinade het meest bepalend voor de smaak. De marinade wordt ook wel tijgermelk genoemd en bestaat uit flink wat limoensap, gemengd met smaakmakers zoals gember, bleekselderijkoriander en pepers. Je kunt hier volop mee variëren. Wat denk je bijvoorbeeld van deze ceviche recepten?

Ceviche

Ceviche

Wil je bij de basis beginnen? Dan is dit ceviche recept wat voor jou. Serveer de gegaarde vis met felgekleurde ingrediënten als rode ui, koriander en rode peper.

Naar het recept
Ceviche van zeebrasem met mais

Ceviche van zeebrasem met mais

Daarna is het tijd om te gaan experimenteren. Dit recept met zeebrasem en maïs ziet er toch superfeestelijk uit op een zonnige dag?

Naar het recept

Tip!

Ceviche met grapefruit

Ceviche met grapefruit

In de meeste ceviche recepten wordt limoen- of citroensap gebruikt om de vis in te garen, maar andere citrusvruchten werken net zo goed. Wat denk je bijvoorbeeld van grapefruit?

Naar het recept
Ceviche nikkei clásico

Ceviche nikkei clásico

De Nikkei-keuken combineert het beste uit de Peruaanse én de Japanse keuken. Deze ceviche is daar het perfecte voorbeeld van!

Naar het recept
Nikkei aguachile – ceviche van garnalen

Nikkei aguachile – ceviche van garnalen

Aquachile betekent chiliwater en is de Mexicaanse variant van de Peruaanse ceviche. Dit is de Nikkei- versie, waarbij naast het traditionele limoensap ook Japans yuzusap is toegevoegd, plus een scheutje vissaus en mirin voor een Aziatische twist op deze Mexicaanse klassieker.

Naar het recept
ceviche van gemarineerde zalm

Ceviche van gemarineerde zalm

De marinade heeft in dit recept twee functies: het gaart de vis en geeft het een prachtige kleur. Dat komt door de toevoeging van rode bieten.

Naar het recept
Schelvisceviche met bietjessalade

Schelvisceviche met bietjessalade

Geef je ceviche gerust ook eens een Nederlandse twist met bietjessalade en schelvis. Dat is weer eens wat anders..

Naar het recept
Tip

Heb je tijgermelk over? In Peru schenken ze de marinade als een drankje bij de ceviche, eventueel met een scheutje pisco erin.

Het ultieme ceviche recept:

Foodies favoriet
Ceviche van zeebrasem met mais

Ceviche van zeebrasem met mais

Deze ceviche met zeebrasem en maïs is fris van smaak en verrassend makkelijk te maken. Houd je van uitgesproken smaken? Wees dan vooral niet zuinig met de verse kruiden in dit recept!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 maiskolven
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 4 zeer verse zeebrasemfilets (huid verwijderd)
  • 2 lente-uitjes (fijnhakt)
  • 1 rode peper (fijngehakt)
  • 1/2 avocado’s (vruchtvlees klein gesneden)
  • 1 bosje koriander (gehakt)

de marinade

  • schil en sap van 3 limoenen (geraspte)
  • 1 stuk gember (ca. 4 cm geraspt)
  • 1/2 teentje knoflook (gesnipperd)
  • 1 tl chilivlokken (geroosterd)

Bereiding

  1. Verhit een barbecue tot hoge temperatuur. Bestrijk de mais met 1 el olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper. Leg de mais in een grillschaal en gril 10-15 minuten op de barbecue. Draai regelmatig tot alle mais geblakerd is. Snijd van boven naar beneden de maiskorrels van de kolf af.

  2. Snijd de zeebrasemfilets in repen van 2 cm en doe ze in een kom. Klop alle ingrediënten voor de marinade met 3 el olijfolie, zout en peper door elkaar. Schenk over de vis. Laat ca. 2 minuten marineren.

  3. Schik de vis op een schaal. Strooi er de mais, de lente-ui, de rode peper en de avocado overheen. Bedruppel met de marinade en bestrooi met de koriander.

© Olive Magazine / Immediate Media  Receptuur: Janine Ratcliffe & Adam Bush  Foto’s: Kris Kirkham  Styling: Rob Merrett  Foodstyling: Emily Kydd

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!