
Bleekselderij is nog niet bij iedereen een populair ingrediënt. En dat vinden wij zonde! Deze groene groente is namelijk super veelzijdig en een heerlijke smaakmaker in veel gerechten. Om je wat inspiratie te geven, delen we onze favoriete bleekselderij recepten met je.
Lees verder na de advertentie
Bleekselderij
Bleekselderij is een veelzijdige groente die over het algemeen vaak rauw gegeten wordt als snack. Maar je kunt deze ook makkelijk verwerken in soepen, salades, stoofgerechten of smoothies. Omdat hij een frisse smaak heeft en knapperig van structuur is, is het een heerlijke toevoeging aan veel gerechten. Om je een beter idee te geven wat je allemaal met deze groene stengels kunt doen, delen we onderaan in dit artikel de lekkerste bleekselderij recepten!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Bleekselderij bereiden
Voordat je met de bleekselderij aan de slag gaat, is het handig om te weten hoe je deze het beste kunt bereiden en op welke manier. Wist je namelijk dat je deze zowel kunt koken als stoven? We vertellen je kort voor beide opties hoe je dit doet.
Bleekselderij koken
Wanneer je bleekselderij gaat koken – bijvoorbeeld om te gebruiken voor soepen – blijft de smaak relatief neutraal en licht en wordt hij zachter met een lichte bite. Je kunt dit als volgt doen:
- Snijd de bleekselderij in stukjes van ongeveer 2 cm;
- Breng een pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe;
- Kook de bleekselderij 5 tot 7 minuten tot hij zacht is, maar nog wel een bite heeft;
- Giet af en gebruik in soepen of als bijgerecht.
Bleekselderij stoven
Wanneer je bleekselderij gaat stoven, krijgt hij een vollere, diepere smaak. Dit komt omdat hij de smaken van boter, bouillon of kruiden opneemt. De textuur wordt zachter en zelfs licht karamelliseren, waardoor hij een wat zoetere smaak krijgt. Bleekselderij kunt je als volgt stoven:
- Snijd de bleekselderij in stukjes in de gewenste maat;
- Verhit een klontje boter of een scheutje olijfolie in een pan en voeg de bleekselderij toe. Bak dit kort aan;
- Schenk een klein beetje water of bouillon erbij en laat 10-15 minuten op laag vuur zachtjes stoven met een deksel op de pan;
- Breng op smaak met peper, zout en eventueel kruiden zoals tijm of peterselie.
Recepten met bleekselderij
Klaar om zelf aan de slag te gaan? Bekijk dan onderstaande bleekselderij recepten en leef je uit!

Roodbaars met gebakken bleekselderij en krieltjes
Een makkelijk en fris gerecht dat ook nog eens met een halfuur op tafel staat. Ideaal voor de doordeweekse dag of wanneer je even niet zoveel tijd hebt!

Gesmoorde bleekselderij in witte wijn en room
Dit recept met bleekselderij in de hoofdrol is perfect om te serveren als bijgerecht tijdens je diner. De volle, diepe smaak en zachte textuur zijn door het smoren extra lekker.

Risotto met prei en parmezaan
Risotto kunnen wij elke dag wel eten. Niet alleen omdat je eindeloos kunt variëren, maar ook omdat het gewoon altijd een heerlijk bord comfort food is. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze risotto met prei? Met de juiste hoeveelheid parmezaan is het een gerecht om van te smullen.

Kip met spicy hazelnootsaus en raapjes
Een recept dat je niet dagelijks tegenkomt en daarom heel erg leuk om zelf vaker te maken! Zet deze maaltijd met kip en pittige hazelnootsaus op tafel en je zult er zeker van onder de indruk zijn (en je gasten ook)!

Lamsfilet met bleekselderij en uiencompote
Dit heerlijke recept met lamsfilet en bleekselderij staat met drie kwartier op tafel en ziet én smaakt net alsof je in een restaurant zit. De uiencompote zorgt voor een heerlijk zoetje in het gerecht.

Pittige selderijsmoothie met limoen en koriander
Menig Instagrammer zweert bij selderijsap. En jij ook, nadat je dit smoothie recept hebt geprobeerd! Lekker fris van smaak door de limoen en bleekselderij.
Foodies favoriet

Kies jij voor extra véél of extra veelzijdig? Nu -15% korting op de XXL of Dual Zone airfryer.
Kortingscode: FOODIES15

Gebakken bleekselderij met garnalen en koriander
Vis en bleekselderij gaan heel goed samen, omdat de groene stengel een frisse en knapperige smaak en textuur heeft. Dit zorgt voor de juiste balans, zo ook in dit recept met garnalen. Probeer het zelf!

Gesmoorde makreel met miso
Miso is een van onze favoriete producten. Het gaat heel goed samen met andere ingrediënten en het is een enorme smaakmaker. Zo ook in dit recept. Probeer het zelf!

Waldorf met spruitjes
De Waldorfsalade is vernoemd naar het Waldorf-Astoria Hotel in New York, waar deze salade voor het eerst geserveerd werd. De salade wordt traditioneel met bleekselderij, appel, walnoten en mayonaise gemaakt. Wij geven het recept onze eigen twist en maken ‘m met spruitjes.

Mosselchowder met kabeljauw en spekjesroom
De bleekselderij heeft in dit gerecht een sterke, maar niet overheersende smaak. Perfect in combinatie met de vis!

Bolognesesaus (ragù alla bolognese)
Bolognesesaus is een traditionele saus, afkomstig uit de regio Emilia Romagna in Italië. Het oorspronkelijke recept stamt uit de vijftiende eeuw. Ragù is een verzamelnaam voor een stoofsaus op basis van vlees, groenten en sofrito. En bleekselderij is hier ook zeker een onderdeel van!

Gumbo met kip en garnalen
Maak je klaar voor het stoofgerecht van je dromen. Met alle groenten die langzaam worden gegaard, is dit gerecht een heerlijk bord warm comfort food.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Roodbaars met gebakken bleekselderij en krieltjes
Een makkelijk en fris gerecht dat ook nog eens met een halfuur op tafel staat. Ideaal voor de doordeweekse dag of wanneer je even niet zoveel tijd hebt!
Ingrediënten
Bereiding
Was de krieltjes en kook ze in ca. 15 minuten gaar in water met wat zout. Maak de bleekselderij schoon en snijd hem in lange repen. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en hak ze fijn. Laat de olijven uitlekken en hak ze fijn. Meng de olijven met de tomaten en breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi de vis met zout en peper en wentel de filets door de bloem. Verhit 1 el olie en 1 el boter in een pan en bak de bleekselderij ca. 4 minuten. Bestrooi de bleekselderij met het paprikapoeder en blus af met het citroensap. Breng op smaak met zout en peper en laat ca. 4 minuten sudderen.
Verhit 1 el olie en 1 el boter in een koekenpan en bak de vis ca. 3 minuten aan beide kanten. Serveer de vis met de krieltjes en de bleekselderij en schep de tomatentapenade erop.
Foto’s: foodies
Onze tips

Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Friszuur en sappig: 9x hartige recepten met appel

Menu met frisse gerechten

9x recepten met aubergine die je meteen wil maken

Paashapjes: met deze recepten organiseer jij de borrel

Zalmwraps maken? Dit zijn de lekkerste recepten

Dit zijn de beste recepten voor het Paasdiner
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.