
Sojasaus, azijn en sriracha worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar wist je dat er nog een andere saus is die je gerechten volledig kan transformeren met umami smaak? Dit ingrediënt geeft je gerecht nét weer een andere draai. Wij vertellen je alles over oestersaus, inclusief de lekkerste recepten. Want wat is oestersaus en wat kun je ermee?
Lees verder na de advertentie
Wat is oestersaus?
Je hebt de flesjes vast weleens in de supermarkt zien staan, maar wat is oestersaus eigenlijk? Oestersaus is een donkergekleurde saus met oesterextract en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Om oesterextract te krijgen worden oesters lange tijd gekookt zodat er een intense en geconcentreerde smaak ontstaat. De saus is vaak stroperig en donker van kleur, dit komt door de toevoeging van suiker. Het is een bekende smaakmaker in de Chinese keuken, en tegenwoordig ook vaak daarbuiten.
Wist je dat de oestersaus van Lee Kum Kee ooit begon met een ongelukje? Een restauranthouder uit Zuid-China – Mr. Lee Kum Sheung – was in 1888 een pan met oestersoep aan het bereiden. Hij vergat op de soep te letten tot het geheel was ingekookt tot een dikke, stroperige saus. Toen hij het proefde ontdekte hij een onweerstaanbare heerlijke nieuwe smaak.
Lees verder na de advertentie
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Hoe smaakt oestersaus?
Oestersaus heeft een zoetige smaak die ontzettend vol en rijk is en veel umami heeft. Juist omdat de saus zo vol met smaak zit hoef je vaak maar een beetje te gebruiken. De saus is perfect in balans door verschillende smaken. Zo zit er ziltige umami in door de oesters en het zoete door de toevoeging van suiker. Het geeft zowel groenten als vlees een unieke smaak tijdens het bakken, perfect voor bijvoorbeeld wokgerechten.
Lees verder na de advertentie
Waar koop je het?
Over het algemeen is oestersaus goed te verkrijgen in elke supermarkt, je vindt het in het gangpad met sauzen. Tegenwoordig vind je ook verschillende varianten, wat dacht je bijvoorbeeld van Lee Kum Kee Panda-Merk Oestersaus? Deze saus bevat een lagere concentratie oesterextract dan gewone oestersaus en is favoriet bij veel restaurants. Natuurlijk is er ook Lee Kum Kee Premium Oestersaus, dit is de originele variant vol umami. Deze originele variant is dan ook de keuze van vele koks en Chinese families. Eet je liever vegetarisch? Probeer dan eens Lee Kum Kee Vegetarische Roerbaksaus Met Paddenstoel.
Lees verder na de advertentie
Oestersaus bewaren
In een gesloten verpakking is de saus ontzettend lang houdbaar. Na opening moet je oestersaus bewaren in de koelkast en zo snel mogelijk gebruikt worden voor de beste kwaliteit. Omdat er vaak geen conserveringsmiddelen in oestersaus zitten is er een kans op besmetting door de omgeving. Controleer daarom altijd eerst de smaak en textuur voor het volgende gebruik. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Vervanging oestersaus
Kun je de oestersaus net even niet vinden of ben je op zoek naar een vegetarisch alternatief? Er is geen gemakkelijke vervanging voor oestersaus, maar Lee Kum Kee heeft een vegetarische versie van oestersaus gemaakt met een vergelijkbare textuur als alternatieve optie, speciaal voor mensen die geen zeevruchten kunnen of willen consumeren. Lee Kum Kee Vegetarische Roerbaksaus Met Paddenstoel is gemaakt met shiitake voor de herkenbare umami.
Wat kun je er allemaal mee?
Omdat de smaak zo geconcentreerd is, geeft een kleine hoeveelheid al erg veel smaak aan een gerecht. De saus wordt vaak gebruikt in combinatie met varkens- of rundvlees en groenten, maar het smaakt ook erg goed bij noedels. Vaak hoef je de saus alleen maar even toe te voegen aan de pan terwijl je de groenten of het vlees bakt. Easy does it! Probeer maar eens met één van onderstaande recepten.

Recepten met oestersaus:

Biefreepjes met oestersaus en sperziebonen
Dit recept is simpel, snel en zit boordevol smaak. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen, de biefreepjes staan namelijk al binnen 30 minuten op tafel. Wanneer ga jij ‘m maken? Smullen!

Pork buns
Deze kleine hapjes zijn wat ons betreft de ideale snack! Je maakt ze met een stoommandje. Ondanks dat het kleine hapjes zijn zitten ze vol met heerlijke smaken. Ze zijn om te delen, maar we begrijpen het helemaal als je dat liever niet doet.

Shanghainoodles met rundvlees
De sojasaus, de rijstwijn en de oestersaus geven dit gerecht een onweerstaanbare smaak. Het liefst slurpen we het kommetje meteen leeg, zo lekker vinden we ze. Probeer het zelf en zet deze heerlijke shanghainoodles met rundvlees op tafel!
Lees ook:

Biefreepjes met oestersaus en sperziebonen
Dit recept is simpel, snel en zit boordevol smaak. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen, de biefreepjes staan namelijk al binnen 30 minuten op tafel. Wanneer ga jij ‘m maken? Smullen!
Ingrediënten
- 250 g sperziebonen
- 400 g biefstukreepjes
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 5 el oestersaus
- 4 el zonnebloemolie
- 2 el sesamolie
- 1 el sesamzaad
- 1 lente-ui (in ringen)
- noodles (optioneel – om te serveren)
Bereiding
Voorbereiding: breng water aan de kook en kook er de sperziebonen 2-3 minuten in. Giet af. Meng de biefstukreepjes met de ui, de knoflook en de oestersaus. Laat ca. 30 minuten marineren.
Verhit de zonnebloemolie in de wok en laat hem zeer heet worden. Roerbak de biefstukreepjes ca. 2 minuten in de wok. Schud regelmatig om. Voeg de sperziebonen toe en roerbak ze ca. 1 minuut mee.
Neem van het vuur en verdeel over borden. Druppel de sesamolie eroverheen en bestrooi met het sesamzaad en de lente-ui. Lekker met noodles.
Dit recept maakten we in de What a WOK. Benieuwd geworden naar deze gezellige buitenwok? Neem een kijkje bij de makers van What a Wok.
Foto’s en receptuur: Willem van Santen Styling: Lotte Corneth
Onze tips

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.



